LinkBuds, never off. Dat is de slogan van Sony’s nieuwste ‘earphones’. Het zijn speciale oortjes, vooral qua uiterlijk. Dit kan je positief of negatief interpreteren. Mijn eerste oordeel: vat het zeker maar positief op! En dat is lang niet het enige. Veel mooie woorden, maar blijft dat ‘sprookje’ duren? Je leest het allemaal in deze review van de Sony LinkBuds.

Draagcomfort

Zoals eerder aangehaald tijdens de inleiding: het uiterlijk van de ‘oordopjes’ ontvang ik erg positief. Het was de eerste keer dat ik oortjes zag met een ‘cirkel’ in het midden. Of zoals ze het bij Sony noemen: een open ringontwerp. Klinkt iets ‘chiquer’ dan mijn woordkeuze. Daarnaast zijn de LinkBuds erg klein en licht. Ze wegen echt helemaal niets, maar 4 gram. Hoe dat komt? Omdat de beschermende laag, die het speaker diafragma afdekt, in de behuizing is ingebouwd.

Ik moest wel even wennen toen ik deze in mijn oren plaatste. In het bijgeleverde doosje had ik namelijk gezien dat je verschillende maten had om de LinkBuds perfect te laten aansluiten. Ik was in mezelf al aan het denken wat je moest vervangen want op het eerste zicht leek er niets vervangbaar. Bleek dat je het rubberen ‘ovaaltje’ rechts bovenaan eraf moest schuiven en dan vervangen door een kleiner of groter formaat. Hoe gek het ook lijkt, dit zorgt er wel degelijk voor dat ze beter passen. Wat ik tevens heel belangrijk vind is dat ze niet uit je oren ‘puilen’ als je ze in hebt. Dat is hier zeker niet het geval, qua pasvorm en grootte zijn de Sony LinkBuds voor mij optimaal.

Daarnaast is het een pluspunt als de opbergcase makkelijk mee te nemen is. Dat heb je bij de LinkBuds wel. Het voelt enkel een beetje goedkoop aan. Dit komt door het volgende: als je de case dicht doet, dan blijft het bovenste stuk een beetje ‘flapperen’ waardoor het niet meteen sluit. Al bij al is het een praktische en zeer compacte case, perfect om overal mee naartoe te nemen.

Wat ik ook zeker niet mag vergeten te vermelden is dat de oortjes gemaakt zijn met een oog op het milieu. Ze zijn namelijk vervaardigd uit gerecycleerd plastiek (van auto-onderdelen). Je ziet het ook een beetje op de LinkBuds en case. Persoonlijk vind ik dit wel iets hebben.

Features

Wanneer je de Sony LinkBuds in je oren plaatst, wil je een snelle verbinding. Niet dat je via jouw smartphone nog van alles moet doen. Gelukkig was dit niet het geval bij de earphones. Ik plaatste ze in mijn oren en moest dan even via bluetooth een connectie maken. Het was enkel voor de eerste keer. De volgende keer dat ik deze in mijn oren plaatste, waren ze meteen verbonden.

Eens verbonden, kon ik de functionaliteiten ontdekken. De Sony LinkBuds zijn niet voorzien van Active Noise Cancelling. Iets dat wel logisch is gezien het open ringontwerp. Dit is voor velen misschien een negatief punt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook liever earphones heb met Active Noise Cancelling. Op die manier kan je optimaal genieten van de muziek. Laten we het negatieve aan het aangename koppelen want Sony heeft dit niet voor niks gedaan.

Doordat de ‘ring’ in het midden open is, blijf je altijd verbonden met hetgeen wat er rondom je gebeurt. Als iemand tegen je praat, zal je niet eerst je muziek stop moeten zetten. Erg handig. Nog een extra feature, betreffende het ‘praten’, is dat je de optie hebt (in de app) om muziek automatisch te stoppen wanneer je begint te converseren. De Sony LinkBuds herkennen je stem en zetten de muziek ogenblikkelijk stop. Als je dan klaar bent met je gesprek duurt het nog 15 seconden vooraleer de muziek terug begint af te spelen. Eerlijkheidshalve heb ik deze functie uitgezet omdat ik gesprekken zeer duidelijk hoor door mijn muziek. Desnoods kan je ze ook wat zachter zetten.

Het open ringontwerp zorgt tevens voor veiligheid vind ik. Vaak doe ik geen earphones in als ik bijvoorbeeld aan het fietsen ben omdat ik dan niet gewaar wordt van mijn omgeving. Dat ‘probleem’ heb je met de LinkBuds helemaal niet. Het verkeer hoor je nog luid en duidelijk.

Sony LinkBuds SAls je dit leest, denk je misschien dat de muziek niet goed genoeg doorkomt doordat alles rondom je nog steeds hoorbaar is. Persoonlijk had ik hier in het begin ook wat ‘schrik’ voor. De muziek is hoorbaar, net als de achtergrondgeluiden. Dat zal altijd zo blijven. Ik had gedacht dat je de muziek amper zou horen. Dit is absoluut niet het geval. Je moet deze natuurlijk wel wat luider zetten maar je hoort alles nog luid en duidelijk. Meer hierover in de luistertest!

Last but not least zijn de Sony LinkBuds voorzien van een geweldige touch bediening. Bij veel earphones moet je op het oortje klikken om bijvoorbeeld naar het volgende nummer te gaan. Bij de LinkBuds moet je gewoon in de omgeving van het oor ‘klikken’. Dit is echt zalig. Voorts werkt het perfect en zeer snel. Voor mij de beste feature van deze earphones, zonder twijfel! Als je 3x ‘klikt’ krijg je ook Google Assistant te horen die al je meldingen voorleest. Zelfs je berichten. Dit is soms wel eens grappig en natuurlijk heel handig.

Bring the noise

Zoals ik in het vorige deel al aanhaalde, was ik eerst wat sceptisch over de geluidskwaliteit doordat je je omgeving nog hoort. Dit was niet nodig, in sommige situaties dan toch. De eerste keer dat ik de LinkBuds testte was ik op mijn kamer. Het enige geluid wat zich in de omgeving afspeelde, waren tsjilpende vogels die ik hoorde (doordat mijn venster open stond). Wanneer je muziek luistert hoor je deze wel, maar je bent je er minder bewust van omdat jouw muziek de bovenhand neemt. Zeker als je hier echt aan het genieten bent. Ikzelf prefereer liever een geluidsdichte omgeving dan dat ik 1 kan worden met de muziek. Je kan deze altijd wat luider zetten zodat de omgevingsgeluiden echt amper opvallen, maar dat wil je je oren niet aandoen.

Sony LinkBuds S

Toen ik op de trein aan het wachten was in het station was er meer lawaai. De echte test dus. Ik had gedacht de oortjes bijna op maximaal volume te zetten vooraleer ik dezelfde geluidskwaliteit ervaarde als normaal. Dit was echter niet het geval. Het volume van de Sony LinkBuds moest wel aanzienlijk hoger maar ik had zeker niet het gevoel dat het absurd luid stond (en mijn oren zou beschadigen). Desondanks je de omgeving nog steeds luid en duidelijk hoort, wordt de geluidskwaliteit helemaal niet minder. De klanken komen zeer goed door en je kan naar een natuurlijk geluid luisteren van je favoriete muziek. De earphones klinken zoals ze moeten klinken: erg goed!

Daarnaast zijn de Sony LinkBuds ook geweldig voor het luisteren van 360 graden audio. Deze ‘functie’ is wel enkel beschikbaar via applicaties (lees: streamingdiensten) die compatibel zijn met 360 Reality Audio. Je waant je echt in het ‘centrum’ van de muziek. Good job Sony!

Conclusie

De LinkBuds van Sony zijn leuke, compacte oortjes met een apart design. Geweldig als je bewust wilt blijven van je omgeving of vlot gesprekken wil voeren. Iets minder geweldig als je houdt van een afgesloten ruimte om optimaal te genieten van je muziek. Daarnaast verkrijg je zeer handige functionaliteiten zoals het tikken rondom je oor om de Google Assistant te activeren of om naar het volgende nummer te gaan. Een goede audio-ervaring ontvang je, uiteraard, automatisch bij levering. Ik ben tevreden!

Sony LinkBuds

8

Prestaties

8.0/10

Functionaliteiten

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.5/10

Bouwkwaliteit

7.5/10

Design

8.0/10

Pros

  • Geweldige touch bediening
  • Compacte en goede pasvorm
  • Goed geluid ondanks het ringontwerp

Cons

  • Fel gewaar van de omgeving
Verkooppunten van het merk sony