Beter maar niet luider. Dit is de gedachtengang van Yamaha’s Listening Optimizer en Listening Care. Moest je hier minder bekend mee zijn, dit betreffen twee ‘features’ die de fabrikant van hoogwaardige belevingsproducten heeft ontworpen met een ‘blik’ op: het verwennen van jouw oren. Beide technologieën zijn geïntegreerd in de YH-E700A van Yamaha. Benieuwd naar de talloze voordelen?

Yamaha’s Listening Care

Laten we beginnen met ‘Listening Care’ onder de loep te nemen. Deze functionaliteit optimaliseert de volumebalans op basis van een statische (vaste) volume-instelling op je apparaat. Aangezien het volume van de content, het dynamische bereik én het opnamevolume verschilt, kan dit leiden tot volumewijzigingen op het apparaat. Met name als er veel achtergrondgeluid is. In een dergelijk geval kan het wenselijk zijn om het volume te verhogen.

“Listening Care optimaliseert audiofrequenties op een intelligente manier voor langdurig verantwoord luisteren.”

Listening Care, dat geïntegreerd is op apparaten zoals de EP-E70/YH-E700/YH-L700, maakt gebruik van een realtime, adaptieve aanpak op basis van de geluidsgegevens van de laatste 5 seconden. Het gemiddelde volumeniveau wordt berekend om de 0,7 milliseconden. De correctie die op een 4-bands EQ wordt toegepast, is adaptief in overeenstemming met het gemiddelde volumeniveau. Op die manier is de optimalisatie aanzienlijk nauwkeurig doordat deze continu wordt gewijzigd op basis van het ‘content volume’. Gedurende een bepaalde periode gaan correctieparameters langzaam toegepast worden. Het resultaat? Een nog natuurlijker effect. Je luisterervaring wordt aangepast aan de muziek en je omgeving opdat je volledig gepersonaliseerd geluid ontvangt – alleen voor jou. Aldus Yamaha.

Nieuwsgierig hoe dit precies in zijn werk gaat? Je ontdekt er alles over in deze video.

Yamaha’s Listening Optimizer

Als tweede mag de Listening Optimizer van Yamaha niet ontbreken. Hoe we geluiden uit een hoofdtelefoon of oortelefoon horen, hangt af van verschillend factoren: grootte en vorm van het hoofd, oren, … Dit zorgt ervoor dat niet iedereen éxact hetzelfde hoort. Om dit te ‘counteren’ maakt deze technologie gebruik van een microfoon in het oor om de afdichting en luchtlekkage van verschillend gevormde oren om de 20 seconden te meten.

De afgespeelde audio wordt in realtime geoptimaliseerd om het verschil tussen de bron en de feitelijke luistersituatie te corrigeren. Dit creëert een geluidsweergave die perfect is afgestemd op de individuele luisteraar. Klinkt als muziek in onze oren.

Kan je hier niet genoeg van krijgen? Surf dan gerust eens naar de website van Yamaha en ontdek er alles over. Of nog beter: laat je verrassen door één van onderstaande video’s. Muzikaliteit troef!

Verkooppunten van het merk yamaha