Het Japanse Audio-Technica staat al jaren bekend om het leveren van pro-audio producten van topkwaliteit. Daar waar het merk vroeger focuste op microfoons en hoofdtelefoons voor professioneel gebruik, bouwde het de laatste jaren een gevarieerd portfolio uit aan hoofdtelefoons gaande van gaming-headsets tot draadloze hoofdtelefoons met noise-cancelling. Wij testen vandaag de Audio-Technica ATH-DSR7BT, een draadloze over-ear hoofdtelefoon die inzet op maximale geluidskwaliteit en luxe onder €400.
Unboxing
Dat Audio-Technica met de ATH-DSR7BT luxe en kwaliteit wil uitstralen is duidelijk. De hoofdtelefoon wordt geleverd in een mooie doos met accessoires van hoge kwaliteit, waaronder een 2m lange USB laadkabel en een draagetui. De headset zelf is opgebouwd uit een mix van plastics en aluminium. De plastics voelen stevig aan en kraken niet wanneer je de hoofdtelefoon opplooit. De lederen oorkussens zijn erg comfortabel en de verstelbare hoofdband laat toe om een voldoende stevige fit te vinden. Niet stevig genoeg om te fitnessen, wel geschikt voor een wandeling.
Je kunt de ATH-DSR7BT bedienen via knoppen onderaan de oorschelpen. Een touch-knop laat toe om muziek te pauzeren of gesprekken te beantwoorden met de ingebouwde microfoon. Het volume aanpassen kan via een schuifknop. Deze knoppen zijn nogal klein en vragen wat gewenning, maar werken prima. Een touch-gevoelige oorschelp was hier een leuke feature geweest.
Features
Veel hoofdtelefoons bieden tegenwoordig ondersteuning voor NFC om een eerste maal verbinding te maken. Zo ook de ATH-DSR7BT. Je NFC-compatibele smartphone even tegen de hoofdband houden en er wordt automatisch een Bluetooth-verbinding tot stand gebracht. De batterijduur van 15 uur is zowat gelijk aan die van andere hoofdtelefoons en de batterijstatus kan worden afgelezen aan de hand van drie witte LEDs op de rechter oorschelp. Hoe meer LEDs er branden, hoe voller de batterij.
Non-Bluetooth-adepten kunnen enkel de USB-aansluiting gebruiken, aangezien er geen 3.5mm jack meer aanwezig is op de DSR7BT. Met de komst van de iPhone 7 in 2016 werd duidelijk dat de 3.5mm jack met uitsterven bedreigd is, maar sommige gebruikers eisen dit de dag van vandaag toch nog steeds. Via USB wordt tot 96kHz/24-bit ondersteund en dat maakt meteen de muzikale intenties van Audio-Technica duidelijk.

Geluid
Hoofdtelefoons van Audio-Technica staan bekend om hun eerlijke sound en ook de ATH-DSR7BT zal audiofielen weten te overtuigen. Audio-Technica ontwikkelde een zogenaamd Pure Digital Drive systeem. In dit systeem zit geen klassieke A/D converter met versterker, maar wordt het digitale signaal naar één speciale chip gestuurd die rechtstreeks de 45mm grote drivers aanstuurt. Of dit systeem revolutionair is of niet laten we in het midden, maar het resultaat is in ieder geval indrukwekkend.
De ATH-DSR7BT is een van de meest neutrale hoofdtelefoons bedoeld voor consumenten. De bassen zijn minder aanwezig dan de meeste mensen gewoon zullen zijn. Wel krachtig en diep, maar minder bombastisch. De midden- en hoge tonen zijn eveneens uitstekend gebalanceerd. Vocals komen mooi naar voren, koperblazers klinken warm en percussie perfect helder. Die balans komt de eerlijke, gedetailleerde weergave van de DSR7BT enkel ten goede. Zelfs in vergelijking met een Sennheiser hoor je dat deze laatste iets meer entertaint en iets minder eerlijk is.
Conclusie
Audio-Technica weet hoe het een hoofdtelefoon moet ontwikkelen. De Audio-Technica ATH-DSR7BT laat nergens steken vallen. Hij voelt solide aan, zit comfortabel en biedt een uitzonderlijk eerlijke weergave voor een consumentenproduct. Je mist wel zaken als noise-cancelling en een 3.5mm jack, maar dit is een hoofdtelefoon bedoeld voor mensen met audiofiel-neigingen die toch het gebruiksgemak willen van een draadloze, opvouwbare hoofdtelefoon.

Audio-Technica ATH-DSR7BT

€349
8.4

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

7.5/10

Pros

  • Eerlijke geluidsweergave
  • Draagcomfort
  • Stevige materialen
  • Opvouwbaar

Cons

  • Geen 3.5mm jack
Verkooppunten van het merk audio-technica