Ken Ishiwata, wie kent hem nu niet? Een iconisch en getalenteerd figuur, topingenieur, … en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hij kwam in 2019 te overlijden op 72-jarige leeftijd, tot grote droevenis van iedereen die rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden was met het boegbeeld van Marantz. Met de komst van de A11 Tribute geïntegreerde versterker en CD11 Tribute cd-speler willen ze graag deze twee modellen opdragen aan Ken Ishiwata.

Het Japanse audiobedrijf, Rotel, herlanceert een speciale editie van hun eerdere A11 en CD11. Als het ware een eerbetoon aan Ken Ishiwata. De twee aangepaste modellen zijn het laatste project geweest van de audiolegende en nu kondigt de fabrikant aan dat deze langverwachte geïntegreerde versterker en cd-speler klaar zijn voor productie. Dit is het resultaat van Ken’s talent om zo het beste uit elk individueel onderdeel te halen.

“Music is the highest perfomance of art.”

Daar stond hij namelijk ook om bekend. Producten zo aanpassen dat de prestaties nieuwe hoogtes bereiken, dat was zijn opzet en met succes. Opvallend genoeg, tot onze grote verwondering, ging dit meestal gepaard met een kleine prijsstijging. Bewonderenswaardig hoe hij dat voor elkaar kreeg!

Rotel A11 Tribute geïntegreerde versterker

Het verschil met het ‘gewone’ Rotel A11 is vooral dat er hier gebruik gemaakt is van andere en nog betere audiocomponenten die ervoor zorgen dat de prestaties aanzienlijk verbeterd worden. Zo zijn bijvoorbeeld de 10 condensatoren en 2 weerstanden, uit de versterkertrap, vervangen door een ander model.

Verder zijn er nog extra dempingsmaterialen toegevoegd aan de behuizing van de A11 Tribute. Hiermee worden ongewenste trillingen zoveel mogelijk geïsoleerd en gedempt. Bovendien heeft Ishiwata er een extra grote, op maat gemaakte, ringkerntransformator in verwerkt.

Er zijn in totaal vier RCA-ingangen en een phono-trap voor mm-elementen voorhanden. Ook aan de draadloze verbindingsmogelijkheden is gedacht met de komst van bluetooth (aptX en AAC). Met behulp van de Texas Instruments 24-bit/192 kHz DAC wordt het signaal geconverteerd.

“His absolute passion for music is what drove him.”

Rotel CD11 Tribute cd-speler

In vergelijking met het originele ontwerp van de Rotel CD11 zijn er, net zoals bij de Rotel A11 Tribute, ook weer verschillende extra toevoegingen en vervangingen gedaan met maar één doel: zorgen voor dé perfecte cd-spelers. Zo is nu dus de Rotel CD11 voorzien van 8 nieuwe condensatoren en 1 aangepaste weerstand.

De Rotel CD11 Tribute cd-speler heeft gemeen met de Rotel A11 Tribute dat ook deze is voorzien van de Texas Instruments 24-bit/192 kHz DAC en het extra dempingsmateriaal dat werd toegevoegd. Qua aansluitingen is de cd-speler voorzien van analoge en digitale coaxiale RCA-uitgangen.

Samengevat, zowel de Rotel A11 Tribute geïntegreerde versterker als de Rotel CD11 Tribute cd-speler bevatten allebei dat typische Ken Ishiwata DNA. Om dat nog extra in de verf te zetten, zullen beide modellen voorzien worden van een speciale badge ter ere van Ishiwata. Het was vooral de muziek die zijn drijfveer was voor het creëren van krachtige, inspirerende en audiofiele apparaten.

“Music will never die.”

Het is nog even wachten op de eerste leveringen want die zouden naar verluid pas in oktober de deur uitgaan. Ze zijn verkrijgbaar in een zwarte of zilveren afwerking. Er is nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux bekend gemaakt, daarvoor is het nog even afwachten.

† In memoriam: Ken Ishiwata (1947 – 2019) †

Verkooppunten van het merk rotel