Focal startte als in 1979 in het Franse Saint-Etienne als producent van speaker drivers onder bezieling van oprichter Jacques Mahul. Een tweede merk, JMLab volgde snel en legde zich toe op de productie van volledige luidsprekers. Al snel bevonden ze zich in de hogere klasse van speaker productie in Frankrijk en, na 1990, braken ze ook internationaal door. In 2011 volgde een samenwerking met het Schotse Naim wat in 2015 uitmondde in het ontstaan van de Vervent Audio Group. Focal heeft ook steeds productie in Frankrijk bovenaan zijn prioriteitenlijst geplaatst.

De Theva is geplaatst in de lagere middenklasse van het merk en positioneert zich als een eerste instap in de wereld van échte hifi. De N°2 specifiek is dan de kleinste, en elegantste, vloerstaander uit het Theva subgamma.

Technologie en installatie

De Theva N°2 versie die een paar weken geleden op mijn dorpel werd geplaatst draagt de ‘Light Wood’ kleur. Er is ook een donkere hout versie beschikbaar, alsook ook een ‘Glossy Black’ vingerafdrukmagneet voor de liefhebbers. De verpakking was smetteloos kwalitatief uitgevoerd. In de doos vinden we, naast de speaker zelf, nog een frontdoek die alle drivers netjes bedekt, een hard plastic sokkel en verschillende voetjes die gebruikt kunnen worden (afhankelijk van het vloertype). Heel netjes allemaal.

Plaatsing op de sokkel dient verschillende doelen: vooreerst wordt de tweeter meer naar achter gekanteld dan de woofers, wat de uitgestraalde geluidsgolven van de verschillende drivers tegelijk laat aankomen in je oren. Tevens wordt de tweeter wat directer op je oren gericht zonder dat de speaker zelf veel hoger wordt. Het geheel blijft zo esthetisch beter in balans. En het heeft natuurlijk ook iets speciaals, zo’n lichtjes gekantelde speaker.

De afwerking van de Theva is prima. Perfecte naden aan de hoeken en bij de drivers, alleen is de materiaalkeuze van de houtafwerkingslaag wat plastic aandoend. Ook de plastic sokkel is, nou ja, plastic. Op enkele meters afstand valt het echter heel goed mee. Je moet uiteraard ook rekening houden met het prijspunt.

De speakers zijn van het basreflex type. De poort aan de achterzijde is weggewerkt. Door gebruik te maken van twee 13 cm woofers en één 13 cm midrange driver kan de breedte van de Thevas beperkt worden tot een bijna ongeloofwaardige 19 cm. Met een hoogte van 93 cm en diepte van 35 betekent het dat de N°2’s heel elegant overkomen en zowat de minst intrusieve vloerstaander zijn die ik ben tegengekomen.

De 25 mm tweeter is van het zo karakteristiek Focal inverted dome type. Het is ingebed in een ovale waveguide. De andere drivers zijn, qua materiaal, opgebouwd uit een combinatie van polymeer en gerecycleerde koolstofvezel. Ze zijn daarmee ultralicht en toch erg stijf, wat akoestisch ideaal is.

In de praktijk

De Thevas laten zich makkelijk opstellen in een kamer. Van nature zijn ze enigszins beperkt in lage basweergave, officieel gaan ze tot 53 Hz bij -6 dB (wat eerlijk gezegd niet heel erg diep is voor een vloerstaander). De basreflexpoort aan de achterzijde biedt hier uitkomst. Door de luidsprekers strategisch niet te ver van een muur te positioneren (liever geen hoek), kan de basweergave behoorlijk opgekrikt worden.

Bass en drum fanaten gaan het niet genoeg vinden, maar het party gevoel kan voor zowat alle andere muziekgenres zonder veel moeite bereikt worden. Als de te vullen ruimte heel erg groot wordt, wordt de laagweergave echter wat dun en is ondersteuning van een subwoofer eigenlijk nodig. Op dat moment moet je de afweging maken of een wat groter bemeten vloerstaander niet beter op zijn plaats zou zijn.

De tweeter en middensectie van deze luidspreker stelen de show. De tweeter is eerder ingehouden en absoluut niet overscherp. Details worden weergegeven zonder ze te benadrukken, wat bij veel hoger geprijsde luidsprekers toch wel het geval is en de valse indruk van zogenaamd ‘high-end’ probeert te wekken door onnodig in te zoomen op detail terwijl de samenhang van de muziek zelf enigszins verloren gaat.

De Theva N°2 kan weliswaar niet de fijnste nuances omzetten in positioneerbare klanken, maar compenseert dit juist door een zachte, romige samenhang van hoog en midden. Een geslaagde combinatie trouwens. Zo is het fantastisch genieten van bijvoorbeeld Stephen Sanchez. Deze artiest brengt retro nummers op een ontstellend hoog niveau. Na de magistrale hit ‘Until I Found You’ is er ‘Be More’, ook nu heel gericht op het ietwat fragiele vocale klankspel, ditmaal van Sanchez alleen. De Theva N°2 brengt dit retro aspect heel goed tot zijn recht. Het helpt de fifties sfeer perfect neer te zetten, inclusief de fake phono crackle.

De lage massa van de drivers, zowel door materiaal als grootte, resulteert in een ultrasnelle respons die, zeker bij wat meer elektronisch gerichte muziek, zorgt voor een hoog energetische, directe beleving van muziek. Wat te denken was van de ouwe knakkers van Kraftwerk bijvoorbeeld. ‘Autobahn’ mag dan bijna 50 kaarsjes uitblazen, hun invloed op de hedendaagse muziek is nog steeds erg hoorbaar. Zelfs deze ultra elektro is geen probleem voor de Thevas. Zeker de jaren ’70 elektro waren echt extreem ‘elektro’ wat op high-end apparatuur nogal eens resulteert in een veel te scherp en snel vermoeiend gebeuren. Niet zo op de N°2. De tweeter behandelt de zaagtanden en triangle waves met enige zachtheid en maakt ze zo toegankelijk voor een nieuwe generatie muziekliefhebbers.

Conclusie

De Focal Theva N°2 richt zich op een wat jonger hifi instapper publiek dat de duidelijke auditieve voordelen van een vloerstaander wil combineren met een toch nog aangename prijs. De gebruikte drivers en klankkwaliteit zijn kwalitatief in staat om de voor dit prijssegment begrijpelijke materiaalkeuze te compenseren. Ideaal voor appartementen en de wat realistischere moderne woonkamer. En voor groter behuizden is er nog altijd de N3…

Focal Theva N°2

1.498 euro per paar
8

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

7.5/10

Prijs/kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

7.5/10

Pros

  • Ultraslanke en elegante verschijning
  • Optisch smetteloos afgewerkt
  • Klankmatig prima, met vooral geen grote zwaktes, op een aangenaam prijspunt

Cons

  • Wat plastiekerig, zeker de sokkel
  • Basondersteuning nodig in grotere ruimtes
Verkooppunten van het merk focal