Een schilderij waar geluid uitkomt. Zo ‘kader’ ik het even. Wel een zeer speciaal schilderij moet ik zeggen. Een leuk ontwerp op de voorkant, dat zeker. Maar ook een ‘oh zo mooi’ geluid. Ik heb het over de IKEA SYMFONISK. De allernieuwste wandpaneelspeaker van IKEA en Sonos. Kwaliteit en een mooi geluid gecombineerd in een ‘creatief jasje’. Ik ben er helemaal klaar voor.

Een mooi meubilair

Ik opende de doos en daar lag hij dan: de SYMFONISK. Helemaal ingepakt in een envelop. Het eerste ‘wauw-gevoel’ heeft IKEA mij al bezorgd. Gewoon door de manier waarop de speaker is ingepakt, straalt het al een zekere vorm van klasse uit. Snel openmaken dacht ik. Ik wou deze speaker onmiddellijk ontdekken.

Eenmaal de envelop geopend, zie je de IKEA SYMFONSIK. Het ziet eruit als een schilderij en in feite is het dit ook wel een beetje. Als je het langs de voorkant ziet, is dat ook het eerste wat je ervan zou verwachten. Een mooi meubilair met een leuk design. Het spreekt zeker aan. Het oogt strak en modern. Net wat ik graag zie.

IKEA SYMFONISKDankzij de bijgeleverde elementen en het welgekende boekje is de IKEA SYMFONISK makkelijk te bevestigen tegen de muur. Wil je het liever niet ophangen? Geen enkel probleem. Zo zitten er in de doos twee voetstukjes bij die je makkelijk kan bevestigen aan de onderkant van de wandpaneelspeaker, of aan de zijkant. Zo kan hij eenvoudig blijven staan. Zolang de SYMFONISK maar tegen een muur aanleunt natuurlijk.

Zoals ik net al zei, zitten er twee voetstukjes bij. Hierdoor heb je de keuze om deze te plaatsen aan de onderkant, of aan de zijkant van de speaker. Zo kan je om hem zowel horizontaal als verticaal te plaatsen. Dit kan je ook doen wanneer je ervoor kiest deze aan de muur te bevestigen.

Absurd groot is hij zeker niet. De IKEA SYMFONISK heeft de grootte van een gemiddeld schilderij en past vrijwel overal. Ook de breedte valt goed mee. Zo heb je gelukkig geen schilderij ophangen dat heel ‘dik’ lijkt te zijn. Het enige wat ik jammer vind, is dat de kabel naar het stopcontact langs de muur hangt. Als je stopcontact er kort langs staat, is de kabel wel makkelijk weg te stoppen achter de speaker. Hier kijk je echter wel snel over en dan stoort het me helemaal niet meer. Het is tot slot ook geen schilderij, maar een wandpaneelspeaker.

Met de knoppen aan de zijkant om de muziek af te spelen, te pauzeren, harder of zachter te zetten, heeft IKEA (in samenwerking met Sonos uiteraard) de bediening aan de speaker eenvoudig gemaakt.

Een functioneel schilderij

Een mooi design. Dat staat zeker vast. Laten we eens kijken wat we allemaal kunnen met deze wandpaneelspeaker. Kort door de bocht: je kan er aardig wat dingen mee doen. Zo heb je onder andere Apple Airplay 2, IKEA Home Smart, Google Assistant, Alexa en Spotify Connect tot je beschikking.

De IKEA SYMFONISK is samen ontworpen met Sonos. Hierdoor kan je de speaker ook gebruiken met de uiterst gebruiksvriendelijke Sonos-app. De installatie gebeurde heel vlot en was zonder problemen zeer snel in orde. In een mum van tijd kon ik dus luisteren naar mijn favoriete muziek.

IKEA SYMFONISKIn de app heb je de mogelijkheid om je favoriete streamingdienst te koppelen en muziek af te spelen. Ook kan je voor Sonos Radio kiezen. Hier word je een heel ‘gamma’ van muziek aangeboden met veel verschillende genres. Voor ieder wat wils dus. Via de app kan je verder nog andere Sonos-apparaten toevoegen en selecteren.

Ik heb de luidspreker voornamelijk getest via Spotify Connect. Dit ging zeer vlot en snel. Je opent gewoon de muziek die je wilt afspelen in de Spotify app, klikt op de afspeelmogelijkheden et voilà: je nummer kan je nu beluisteren via de IKEA SYMFONISK wandpaneelspeaker.

Lees ook


Sonos en IKEA slaan opnieuw de handen in elkaar

 


 

Het handigste vind ik persoonlijk nog altijd het gebruik via de app. Deze is overigens zeer gebruiksvriendelijk en ook zeer voor de hand liggend. Doordat ik maar gebruik maak van één Sonos-product, wordt mijn muziek automatisch afgespeeld op de IKEA SYMFONISK. Ik hoef enkel de streamingdienst of radiozender te kiezen en dan mijn muziek aan te klikken. In no-time wordt deze dan afgespeeld.

Ik had zelfs het privilege om er twee te mogen ontvangen. De app maakt het mogelijk om beide met elkaar te verbinden. Zo kon ik genieten van een geweldig stereogeluid. Klaar voor de geluidstest?

Geweldig geluid in een mooi jasje

Het belangrijkste kenmerk van Sonos is de geluidskwaliteit. En of dat duidelijk gemaakt wordt met de SYMFONISK. Wauw, ik trok mijn ogen wijd open toen ik ze voor de eerste keer hoorde. Beide exemplaren heb ik geplaatst in mijn slaapkamer. De ene volledig in de linkeruithoek, de andere in de rechteruithoek. Mijn kamer is gemiddeld qua grootte. Volgens mij uiterst geschikt om de twee speakers te testen.

Een niet zo grote kamer wilt zeggen dat het geluid snel over de hele kamer verspreid wordt. Dat was absoluut het geval. Het geluid leek van alle kanten te komen. Zeker wanneer ik in mijn bed ging liggen die wat centraler in de kamer staat. Ik ben er het eerste halfuur gewoon niet uit geweest. Zo gefascineerd was ik door het geluid. Ongelofelijk wat er uit zo’n wandpaneelspeaker komt. Zeker omdat hij zo dun is.

Voor de test heb ik beide speakers ook in de woonkamer geplaatst. Ook hier kwamen ze volledig tot hun recht en werd de kamer dankzij de twee SYMFONISK’s rijkelijk gevuld met muziek. Zelfs als je hem wat harder zou zetten blijft het geluid gewoon geweldig. Alleen op maximaal volume klinkt het iets minder helder. Maar zo hard zet je deze speakers normaal gezien niet.

Lees ook


Sonos IKEA SYMFONISK wandpaneelspeakerEen ‘deuntje kunst’ in huis dankzij de SYMFONISK wandpaneelspeaker?

 


 

Daarnaast zijn ook de hoge- en middentonen goed. Stemmen worden natuurlijk weergegeven en andere klanken zoals drums zijn prachtig om naar te luisteren dankzij de diepe bas. Deze kan je zelfs nog hoger zetten dankzij de equalizer in de app. Bij ‘Out of Space’ van The Prodigy daverde de hele kamer als de bas volledig werd ‘opengegooid’. Dit natuurlijk ook wel doordat het nummer vol bas zit, maar toch. Dat was me een aangename ervaring. Een leuke flashback naar hun optreden op Pukkelpop.

Een prachtig geluid dat de kamer rijkelijk vult. Bedankt Sonos om weer een warm, authentiek geluid met een diepe bas zonder vervorming te produceren. Je kan er ongetwijfeld van blijven genieten.

Conclusie

Een prachtig design en een uitstekend geluid. Daar staat de IKEA SYMFONISK voor. Deze wandpaneelspeaker oogt strak en straalt klasse uit. Zowel in de looks als het geluid. Alweer een mooie prestatie van IKEA en Sonos.

Naast de mooie looks krijg je het kamervullend geluid met een diepe bas en groot geluidsveld er zomaar bij. De Sonos-app is aan de andere kant zeer gebruiksvriendelijk en biedt verschillende manieren om jouw favoriete muziek af te spelen. Daarnaast kan je in de app ook nog de equalizer gebruiken om het geluid helemaal af te stemmen naar jouw wensen. Als je het mij vraagt? Ik ben er alvast helemaal weg van. Wat een geweldig, knap staaltje techniek.

IKEA SYMFONISK

179,- euro
8.9

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

8.5/10

Prijs/Kwaliteit

9.5/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

9.0/10

Pros

  • Makkelijk te plaatsen, ook aan de muur
  • Mooie, diepe bas
  • Gebruiksvriendelijke app met veel mogelijkheden
  • Prachtig en efficiënt design

Cons

  • Zichtbare kabel aan de muur als je hem ophangt
Verkooppunten van het merk sonos