Televisies. Een specifiek productsegment waar heel wat concurrentie is. Of hier een markt voor is? Absoluut. Of merken en bedrijven hier maar al te graag op inspelen: zeker weten. Ook in de AV-branche gelden de wetten van vraag en aanbod. Een groot aanbod betekent ook veel keuze en variëteit wat betreft schermformaten, vorm, design, … Dat is natuurlijk goed voor de consument, maar voor de merken is dat een ander verhaal. Hoe kan je als tv-fabrikant toch unieke producten blijven maken, zonder ‘af te kijken’ bij de rest? Hoe slaag je er als producent in om toch iets anders te doen dan je concullega’s, zonder je eigen merkfilosofie te verloochenen? Loewe is één van de merken die hier, in mijn ogen, een perfect schoolvoorbeeld van is. Eerlijk toegegeven: ze spreken uiteraard wel een bepaald doelpubliek aan, wat ook een niche-markt impliceert binnen het HiFi- en televisie-landschap, maar ze blijven al 10 decennia lang trouw aan hun ontwerpfilosofie. Iets wat ik uitermate fascinerend vind. Sommige (commerciële) merken brengen, bij wijze van spreken, om de haverklap een nieuw model uit waarbij de allernieuwste technologieën en de meest recente features zijn geïntegreerd. Iets wat is in schril contrast staat met de denkwijze van Loewe.

Waarom ik dit graag in de kijker wil zetten? Een bedrijf dat al decennialang zó toch trouw blijft aan hun ‘roots’, hoewel de HiFi en high-end sector continu in beweging is, is wat mij betreft bewonderingswaardig. Als je weet dat de Duitse fabrikant, gevestigd in Kronach, al 100 jaar bestaat (anno 2023), dan is dat nog zacht uitgedrukt. Met dat gezegd zijnde, kunnen we een naadloze overgang maken naar de televisie die we in deze review behandelen: de Loewe iconic (wij hebben de 65 inch versie mogen testen). Dit betreft een exclusieve televisie die een statement maakt. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: een exemplaar dat de concurrentie ver achter zich laat als het aankomt op vlak van innovatie en design.

Benieuwd naar onze bijhorende review video die wij gemaakt hebben waarin we de unieke aspecten van deze televisie laten zien?

Mijn excuses alvast als deze review niet helemaal past binnen het plaatje van de ‘standaard reviews’ waarbij de traditionele onderwerpen terug te vinden zijn zoals ‘in the box’, bediening, … Maar de Loewe iconic.65 is, zoals de naam al verklapt, een icoon. En wat voor een icoon. Een sculpturaal meesterwerk dat perfect weerspiegelt waar het merk voor staat.

Duurzaamheid

Die laatste zin maakt dat deze alinea geen introductie nodig heeft: duurzaamheid. Je zal het misschien niet zo snel tegenkomen in reviews van televisies waarbij het zo uitgebreid besproken wordt, maar naar mijn gevoel is het wel belangrijk om jullie hier bewust van te maken (vooraleer we verder ingaan op de iconic zelf). Vooraleer we in de televisie duiken, wil ik jullie graag een wijze levensles bijbrengen. Laten we er geen doekjes omwinden: als je hoort dat de Loewe iconic een prijskaartje heeft van zo’n 8.000 euro (ongeveer), dan denk je al snel: wauw, dat is veel geld.

Maar als je verder nadenkt, en bekijkt hoe lang de televisie meegaat qua levensduur, dan valt dat eigenlijk wel goed mee. Laat het me uitleggen: in het verleden heeft ons gezin al meerdere televisies gehad. Niet de goedkoopste maar ook niet de allerduurste. De middenmoot zoals we zeggen in Vlaanderen. Helaas, door pech of ongeluk, is het al meermaals voorgevallen dat er een defect optrad buiten de garantieperiode. Herstellen is een optie, denk je dan, maar na verder onderzoek blijkt: er zijn geen wisselstukken, de televisie wordt niet meer ondersteund door de fabrikant, … Gevolg: je koopt alweer een nieuw exemplaar. De oude gaat naar het containerpark (of je verkoopt ‘m voor een peulschil aan iemand die er nog wat mee kan). Long story short: je blijft bezig. Om de zoveel jaar koop je een nieuw toestel. Moraal van het verhaal: als je bij aankoop meer aandacht besteedt aan de levensduur en solide bouwkwaliteit van een televisie (en bijgevolg de prijs), dan ben je op lange termijn beter af.

Ook hier scoort Loewe goede punten. Naast het feit dat ze 2 jaar garantie bieden, hebben ze ook een eigen service-afdeling waarbij ze je kunnen helpen in het geval van een defect. Het is belangrijk om te beseffen dat er achter de Loewe producten een heel verhaal zit qua ondersteuning van producten. Iets waar de meeste commerciële merken minder kaas van hebben gegeten. Uiteraard leggen dergelijke merken ook andere klemtonen. Dat maakt dat een vergelijking met een gerenommeerd luxemerk zoals Loewe moeilijk wordt.

Premium? All the way!

Na deze wijze levensles: terug naar de review van de Loewe iconic.65. Het ontwerp en design: als je er frontaal voor staat, kan je er niet naast kijken. Zeker als je weet dat de 65 inch variant van de iconic maar liefst 152,3 cm breed is (en 113,7 cm hoog). Omgerekend naar een huiskamer met tegels die 15 x 15 cm groot zijn, is dat zo’n 10 tegels breed. Of anders gesteld: even breed als een uit de kluiten gewassen salontafel met een aanzienlijk oppervlak. Kwestie dat je een goed idee krijgt qua grootte, eenmaal het in de woonkamer staat. De diepte bedraagt 31,8 cm.

Waarom ik hier graag de afmetingen zo expliciet vermeldt: als je overtuigd ben om de iconic televisie van Loewe in huis te halen, wees je er van bewust dat deze telg flink wat plaats in beslag neemt. Zoals de afmetingen hierboven al laten uitschijnen: onderschat het niet. De iconic is niet bepaald klein. Vergewis je er ook van dat je de juiste plek kiest én dat je rond de televisie voldoende ruimte laat (zodanig dat je ook gemakkelijk aan de achterkant kan voor eventuele aansluitingen etc.). Zeker als je een traditionele televisie gewoon bent met muurbeugel die je makkelijk kan ‘verplaatsen’ ten opzichte van de muur, is dat wel iets wat je snel over het hoofd kan zien bij aankoop.

Bij dergelijke toestellen gebeurt het wel eens dat de marketing afdeling er een aantal schepjes bovenop doet als het gaat over de (bouw)kwaliteit, weergave, … Iets waar ik me als consument soms wel aan stoor. Dat is nu niet het geval, integendeel. De ‘kreet’ luidde als volgt: de perfecte combinatie van design en technologie. Een mooie samenvatting die ook effectief reflecteert waar de iconic voor staat (dit zal later blijken in deze review). Een premium televisie, gehuisvest in een mooi ontwerp waarbij de soundbar zeer mooi is weggewerkt. De beeld- en geluidsoplossing vloeien naadloos in elkaar over. Naadloos mag je in deze context wel vrij letterlijk nemen. De iconic getuigt van een premium-uitstraling waarbij geen enkele scherpe hoeken of kanten aanwezig zijn. Dit zorgt voor een moderne, tijdloze look. Het is duidelijk dat Loewe niet over één nacht ijs is gegaan. Alles voelt zeer degelijk én duurzaam aan. Iets waar een consument ook veel belang aan kan hechten, naast natuurlijk de beeldkwaliteit die voor velen doorslaggevend is.

Syno-Stone

Nu we toch al heel wat raakvlakken hebben met hoogwaardige materialen, in combinatie met duurzaamheid, is het zeker de moeite waard om jullie ook meer te vertellen over Syno-Stone. Mocht je hier minder bekend mee zijn, dit betreft een massief mineraal dat voorzien is van een niet-poreus oppervlak. Met die gedachte in het achterhoofd, weet je dat robuust- en duurzaamheid de ‘middle name’ is van deze Loewe iconic. Syno-Stone voelt koud en zwaar aan. Net zoals steen komt dit niet alleen met een stevig prijskaartje maar ook met een potig gewicht: 82,3 kg voor de iconic i.65 (SL7-versie). De SL5-variantie (65 inch) is 1 kilo zwaarder (lees: 83,3 kg). Ook mooi meegenomen: Syno-Stone is uitermate zuiver. Huiskamervriendelijk: zowel qua uiterlijk als hygiënisch? Wees maar zeker.

Een functioneel, vloerstaand ontwerp

Op het eerste zicht zou je het misschien niet verwachten, maar het vloerstaande ontwerp huisvest ook een soundbar (Loewe klang bar3 mr), naast uiteraard het tv-scherm. De soundbar krijg je enkel goed te zien krijgt wanneer je de achterste magnetische grills verwijdert. Ikzelf vind het niet erg dat de soundbar haast ‘onzichtbaar’ is – of ‘opgaat’ in het design. In onze woning hebben wij ook een soundbar bijvoorbeeld, die qua vormgeving totaal niet aansluit bij het design van de televisie waardoor het eerder 2 aparte elementen lijken te zijn. Indien je binnen het Loewe assortiment blijft qua audio en televisie, heb je dat natuurlijk niet maar ik kan me wel voorstellen dat niet elke consument binnen hetzelfde merk blijft voor al hun apparatuur.

Alsmede wordt er door een dergelijk design tegemoet gekomen aan de wensen die film- en muziekliefhebbers hebben als het gaat over design. Petje af voor de ingenieurs die de iconic mee tot leven hebben gewekt. Leuk gezien om het op die manier op te vatten.

Zoals eerder gezegd in deze alinea, zijn magnetische grills toegevoegd. Zowel aan de voor- als achterkant. Naast de magnetische raakvlakken, zijn ook pinnen toegevoegd om de fraaie panelen goed op hun plaats te houden. Persoonlijk vond ik dat het inklikken en uitnemen wat stroever ging, maar zoals dat spreekwoord gaat: oefening baart kunst. Aan de achterzijde is een handig klepje toegevoegd waarmee je toegang krijgt tot de aansluitingen.

Door de manier waarop de iconic is gemaakt, wordt er ook een einde gemaakt aan de vele wirwar van kabels die je, in veel woonkamers, vaak nog blijft zien (hoe goed je soms ook probeert om deze te verstoppen). Kabels kunnen vanaf de onderkant ingevoerd worden. Door het zorgvuldig uitgekozen design zijn deze niet te zien.

Connectiviteit

Qua aansluitingen: de iconic tv-toestellen hebben in totaal 4 aansluitingen. Voor de SL5-variant is dat HDMI 2.0. Voor de SL7-versie is dat HDMI 2.1. Kies je voor het SL5-chassis? Dan zijn er 3 USB-aansluitingen. Bij het SL7-chassis is dat ééntje meer (beide USB 3.0). Voorts is er nog een Antenne IEC socket / satelliet F aansluiting aanwezig. Andere opties zijn: LAN/WLAN, analoge audio-uitgang, Mini TOSLINK, HDCP 2.2, HDMI-CEC, ARC en eARC. Meer dan voldoende lijkt me voor de meeste consumenten.

De Loewe iconic: in gebruik

Wie Loewe zegt, zegt in één adem: Duitse degelijkheid op zijn best. Ook dat zie je hier mooi terugkomen. De bijbehorende afstandsbediening (die ietwat aan de zware kant is), de prettige ‘terugslag’ die je voelt indien je een toets hebt ingedrukt, de menu’s waar je erg vlot door navigeert (zeker voor iemand die minder bekend is met de Loewe menu’s), … Het draagt absoluut bij aan de gebruiksvriendelijkheid. Eerder mocht ik bijvoorbeeld de Loewe klang s3 radio testen, waarbij ook de robuustheid een belangrijke rol speelde. Bij de iconic is dat niet anders. Het zit allemaal goed in elkaar.

Het is zelf zo dat de elegantie van het ontwerp verder wordt doorgetrokken in de gebruikservaring. Je kan het volgende nu zien als een klein detail, maar als het gaat om de beleving van je televisie heeft dit onbewust toch een grote impact. Bij het uitschakelen bijvoorbeeld, gaat het scherm niet plots uit maar komen er twee zwarte randen naar het midden van het scherm waardoor het beeld niet meteen zwart wordt. Als je het mij vraagt: een leuke manier om je kijk sessie af te sluiten. Bij het inschakelen wordt het logo van Loewe getoond.

Maar er zit meer achter deze manier van werken: Loewe is één van de weinigen, of misschien zelfs de enige fabrikant, die een redundante oplossing heeft geïntrigeerd als we spreken over zelfkalibratie van het scherm. Om de zoveel tijd, gaat het scherm zichzelf controleren op ‘fouten’. Ook weer met het idee om de levensduur van het product, meer specifiek het beeldscherm, te verlengen. Een kleurindicator geeft de status aan, in de zwarte ‘cirkel’ midden onderaan het scherm. Is het liggend streepje wit? Dan staat de televisie in stand-by. Kleurt het lichtje blauw? Dan is de televisie zichzelf aan het kalibreren. Wordt het streepje vervolgens groen? Dan is de tv ingeschakeld. Als je het mij vraagt is dat wel één van de argumenten waarmee je een fervente filmliefhebber kan overtuigen om de Loewe iconic in huis te halen in plaats van een televisie van een ander merk.

Bild

Of beter vertaald naar het het Nederlands: het beeld. De iconic huisvest het laatste nieuwe 4K OLED display. Kort samengevat: iets wat resulteert in mooie beelden. Heldere kleuren en een goed contrast vertolken de hoofdrol, ongeacht de kijkpositie. Waar je ook staat, het beeld blijft zijn rijke kleuren behouden. Erg impressionant.

Iets wat me wel opvalt, wanneer we verschillende kijkposities innemen: reflecties. Iets dat onlosmakelijk verbonden is met de specifieke opstelling waarin wij de iconic hebben getest. Achter de optimale kijkpositie, was een kleine raampartij. In bepaalde kijkposities creëerde dit reflecties die, vooral bij donkere beelden, zichtbaar werden op het scherm. Bij lichte beelden viel dit veel minder op. Goed om te vermelden: het ‘effect’ was wel maximaal, aangezien dat het buiten een stralende dag was. Mocht het buiten dus donkerder zijn, dan is dit veel minder. In vergelijking: met gewone, normale verlichting zou je dit ‘issue’ kunnen verwaarlozen.

Buiten dat, is er eigenlijk heel weinig op aan te merken. Het beeld ziet er erg goed uit. Voor iemand die niet alleen graag tv-series verslindt, maar ook houdt van actiefilms, is dit een schot in de roos. Qua entertainment zijn er diverse integraties met apps zoals YouTube, Netflix, … Steevast onze twee favorieten die we voornamelijk hebben gebruikt voor onze test. Voor de rest zijn er ook nog andere mogelijkheden: Disney+, FIFA, Prime Video, … Met andere woorden: keuze zat. Het Home-screen geeft een duidelijk overzicht van alle apps, alsook de beschikbare content. Heel fijn dat het overzichtsscherm content-georiënteerd is en niet app-georiënteerd.

Qua beeldweergave zijn er opties: zo kan je kiezen tussen onder andere ‘Standaard’, ‘Bioscoop dag’, ‘Bioscoop nacht’, ‘Dynamisch’, … Een echte film- en/of beeld-connoisseur zal hier ongetwijfeld een groot ‘speelveld’ hebben aan mogelijkheden om de beeldweergave af te stemmen op zijn/haar voorkeuren, maar voor een filmliefhebber die gewoon volledig ondergedompeld wilt worden in het verhaal van de regisseur (zoals mij) – zonder al te veel aanpassingen te doen aan het beeld – is ‘Standaard’ helemaal prima. Picture perfect.

Klang

Ook weer in het Nederlands: het geluid. Na onze test, kunnen we zeggen dat we hier verder mogen gaan op hetzelfde ‘elan’ als dat van het beeld. Niet picture perfect maar wel ‘sound perfect’, met enige puntjes van kritiek als het aankomt op de lage tonen. Bij gesprekken, dialogen, … komen de stemmen goed tot hun recht. Helder! Maken we de ‘switch’ naar muziek, dan worden de hoogste noten feilloos gehaald. Een intieme viool-solo die de gevoelige snaar bijna wist te raken? Wees maar zeker. Instrumenten komen goed door.

In de lagere regionen missen we echter wel wat bass, vooral bij de iets stevigere nummers. Of bij actiescènes bijvoorbeeld waarbij de bas wel nodig is. Of dat nu in die mate is dat je beter een andere optie bekijkt? Voor mij persoonlijk niet. In zijn totaliteit gaat het voornamelijk om het totaalplaatje en wat mij betreft zit dat goed. Zoals bij het beeld zijn mogelijkheden aanwezig om het geluid af stemmen op basis van je voorkeuren, maar voor mij klinkt het allemaal prima (straight out of the box). Wil jij als eindgebruiker de lage tonen toch een boost geven? Maak kennis met de Loewe klang 5 sub die garant staat voor een muziekvermogen van maar liefst 400 Watt.

Bereikbaarheid voor de consument

Zoals ik eerder al liet uitschijnen in deze review is de prijs van dit ‘meesterwerk’ relatief. Het is maar hoe je het bekijkt. De adviesprijs van de Loewe iconic.65 bedraagt 7.999 euro. Zijn ‘kleinere broer’, de iconic.55, haal je in huis voor 6.499 euro. Als je dit in perspectief bekijkt, en rekening houdt met een redelijke gebruiksduur van één decennia, dan is dat in het duurste geval 800 euro per jaar.

Indien je, in die periode van 10 jaar, meerdere televisies hebt gehad van commerciële merken die over het algemeen een minder degelijke ondersteuning bieden voor hun producten, mede omdat hun aanbod zo groot is, dan ben je op die lange termijn misschien wel duurder af met een reguliere televisie.

Conclusie

Met andere woorden: is de Loewe iconic een bereikbaar iets voor veel mensen? Op lange termijn denk ik wel. Is de iconic voor iedereen weggelegd? Daar vrees ik voor. In de basis is de Loewe iconic nog steeds een hoogwaardige 4K OLED televisie met een kwalitatieve soundbar (klang bar3 mr), gehuisvest in een fraai en opmerkelijk mooi design. Heeft iedereen een boodschap aan dat laatste? Vermoedelijk niet. Het is uiteraard wel dé blikvanger, en ook één van de voornaamste unique selling points. Maar als het design aspect minder belangrijk is voor jou als eindgebruiker, dan kan je je best oriënteren richting andere andere oplossingen binnen Loewe’s portfolio. De voornaamste reden om de Loewe iconic te verkiezen boven een ander product binnen het assortiment, is het statement dat gemaakt wordt op vlak van design.

Het model is misschien niet meteen een instapper voor iemand die nog onbekend was met het Loewe-portfolio, maar voor iemand die al ‘gerodeerd’ is binnen de line-up van de Duitse fabrikant is dit wel een mooie upgrade.

Om je alvast wat wegwijs te maken in de productnamen: zowel de 55 inch als de 65 inch versie is beschikbaar in een SL5- en SL7-uitvoering. Voor de SL5-varianten haal je een Loewe iconic v.55 of iconic v.65 in huis. Opteer je voor het SL7-chassis? Dan bestel je de Loewe iconic i.55 iconic i.65. Er is de keuze tussen twee fraaie kleurstellingen waaronder Graphite Grey en Clay White.

Verder willen we ook nog het team van Loewe Studio Rosseel (Loppem) hartelijk bedanken voor het ter beschikking stellen van het showroom model: de Loewe iconic.65. De gastvrije ontvangst, de huiselijke setting en lekkere koffie(‘s) zorgden ervoor dat we de iconic grondig konden testen, precies alsof we thuis in de huiskamer zaten. Perfect om je volledig onder te dompelen bij het kijken naar je favoriete content. Loewe Studio Rosseel is zeker een aanrader als je nieuwsgierig bent om de Loewe iconic.65 zelf te ontdekken in een gespecialiseerde AV-winkel waarbij de huiselijkheid en rustgevende omgeving in elkaar overvloeien. Gezelligheid troef! De winkel is overigens de eerste in België die beschikt over een showroommodel.

Loewe iconic.65

9.5

PRESTATIES

9.5/10

FUNCTIONALITEIT

9.0/10

BOUWKWALITEIT

10.0/10

PRIJS/KWALITEIT

9.0/10

DESIGN

10.0/10

Pros

  • Statement in huis
  • Totaaloplossing: beeld én geluid
  • Verpakt in een uniek design
  • Gebruiksvriendelijk

Cons

  • Qua geluid mocht er iets meer bass doorkomen
  • Het beeld kan minder goed om met reflecties (enkel in bepaalde opstellingen)
Verkooppunten van het merk loewe