Combineer 35 jaar ervaring, Deense kwaliteit en een passie voor geluidsweergave en je krijgt het merk DALI. Het Deense merk produceert al vele jaren hoogwaardige luidsprekers die in een markt met veel concurrentie zeker zijn positie waardig is. De DALI IO-series zijn de luxueuze, draadloze over-ear hoofdtelefoons van het merk. Samen met de IO-4 is de IO-6 een superieure over-ear hoofdtelefoon die de luisteraar de ultieme muziekervaring geeft voor onderweg. Overigens kreeg de IO-6 een EISA-award. Ben je op zoek naar een compacte hifi-installatie over je oren met active noise cancelling, een stijlvol design en excellente audiokwaliteit? Maak kennis met de DALI IO-6.

Stijlvol gebruiksgemak 

review DALI IO-6-4Deze topper wordt gemaakt in twee versies: iron black en caramel white. Ik ontving de DALI IO-6 met de “caramel white” afwerking. Je kan er niet omheen. Het design en de afwerking zijn gewoon top. De kleuren en het synthetische leer van de kussens maken het plaatje compleet. Met een gewicht van 325 gram voelt de hoofdtelefoon helemaal niet zwaar op je hoofd. Het geheugenschuim in de speakers doet de IO-6 heel natuurlijk passen, zelfs als je een bril draagt. De zachte kussens zorgen ervoor dat je het toestel makkelijk uren op je hoofd kan houden zonder comfort in te boeten. Doordat je de schelpen 90° kan draaien, kan je hem makkelijk opbergen in de bijgeleverde reisetui of rond je hals hangen.

Op basis van zijn design en bouw is het een goede hoofdtelefoon voor dagelijks gebruik op je werk en onderweg. De degelijkheid zorgt er wel voor dat je met zijn grootte moet rekening houden bij het opbergen in je rugzak of werktas.

Grote drivers voor natuurlijk geluid 

review DALI IO-6-4Het belangrijkste is natuurlijk het geluid. DALI’s ervaring merk je in het toestel. Ze concentreerden zich vooral op de drivers. Er werden veel technische snufjes toegevoegd om het geluid te optimaliseren. De vervorming en compressie zijn beperkt aangezien de drivers vrij groot zijn, een 50 mm membraan en een neodymium magneetsysteem. Door het grote oppervlak van de drivers worden bastonen en hoge tonen ontwikkeld die elkaar niet in de weg staan. Een zeer authentiek, vol en warm geluid. Een live-ervaring komt in de buurt waarin elk detail door komt. Of je nu naar een podcast luistert of muziek afspeelt, het geluid blijft zuiver.

Lees ook


review JVC EXOFIELD XP-EXT1Review: JVC EXOFIELD XP-EXT1 hoofdtelefoon

 


 

Eén van de verschillen met de IO-4 is dat de IO-6 beschikt over active noise cancelling. Met de active noise cancelling (ANC) heb je geen last van omgevingsgeluid. Daarbij heeft DALI nog maar eens rekening gehouden met het gebruiksgemak. Naast een passieve noise cancelling en active noise cancelling biedt de DALI IO-6 ook de optie transparency aan. Deze optie omzeilt de passieve noise cancelling door het omgevingsgeluid naar je oren te sturen. Het werkt in één richting. Jij hoort je omgeving, maar je omgeving hoort jouw muziek niet. Ideaal in het verkeer, op de fiets, vliegtuig of op je werk. Collega’s kunnen je steeds aanspreken zonder dat je volledig geïsoleerd bent. Met één druk op de knop maak je de switch naar ANC. Het voordeel van ANC is dat je het volume veel stiller kan zetten en meer details gaat horen.

Ben je benieuwd naar de specificaties en het design van deze hoofdtelefoon? Bekijk dan zeker eens de bijhorende video die wij hebben gemaakt van de DALI IO-6. Zeker en vast de moeite waard!

Gebruik hem als headset en afstandsbediening. 

review DALI IO-6-4Wat de DALI IO-6 nog interessant maakt, is dat je hem perfect multifunctioneel kan inzetten. Door de ingebouwde microfoon functioneert de hoofdtelefoon via bluetooth met je smartphone, perfect als headset. Dat betekent dat je makkelijk een telefoongesprek kan voeren of een Google Assistant kan aansturen. De onzichtbare knopjes op de rechterspeaker maken het heel makkelijk om het volume aan te passen, een ander nummer te kiezen of een telefoongesprek aan te nemen. De verbinding met je apparaat verloopt heel vlot. Eens de DALI IO-6 is gekoppeld, verbindt hij automatisch.

De status van de hoofdtelefoon kom je onmiddellijk te weten vanaf het moment dat je hem aanzet. De DALI IO-6 communiceert over het batterijniveau, de optie van noise cancelling die wel of niet geactiveerd is en of er een bluetooth-verbinding actief is of niet. Wanneer je een nieuwe verbinding maakt of switcht naar een andere ANC-mode vertelt de hoofdtelefoon jou wat er gebeurt (letterlijk). Tegelijkertijd wordt dit aan de zijkant via twee led-lampjes getoond.

Enkele technische eigenschappen 

De muziekkwaliteit kan niet tot stand worden gebracht zonder enkele technische snufjes. Het gigantische bereik van 10 Hz tot 20.000 Hz maakt dat eender welke frequentie zeer goed doorkomt. Het volume kan een piek bereiken tot 100 dB. Combineer dit met bluetooth 5.0m, AAC, atpX en atpX HD en je kan genieten van draadloos muziekplezier. In slechts 2,5 uur is de DALI IO-6 opgeladen en kan je hem gedurende 30 uur gebruiken. Via ANC sluit je hinderlijk geluid uit en kan je zonder problemen stemcommando’s geven via Clear Voice Communication (CVC). De oorkussens zijn vervangbaar en het toestel is waterbestendig (IP53). Met de bijgeleverde accessoires zoals een mini jack-kabeltje, USB-C-kabel, een reisetui en een vliegtuigadapter is het ideaal voor onderweg.

Ik maak graag een kleine vergelijking met zijn broertje, de IO-4. De IO-6 beschikt over ANC, wat de IO-4 niet heeft. Hierdoor is de IO-4 5 gram lichter en is de batterijduur 60 uur. De IO-6 wordt geleverd met een stevige reisetui en een vliegtuigadapter terwijl de IO-4 geleverd wordt met een string bag zonder adapter. Deze kleine verschillen bepalen het prijsverschil. De technische specificaties zijn nagenoeg identiek.

review DALI IO-6-4

Een correcte prijs voor een prachtig toestel 

Ik ben echt fan van de DALI IO-6. De prijs van om en bij de 399 euro is voor een gemiddelde consument misschien aan de hoge kant, maar het is echt zijn prijs waard. In de periode dat ik het toestel kon uitproberen moest ik echt gaan zoeken naar een minpuntje. Het is een ideale hoofdtelefoon om comfortabel te werken en te reizen. Je kan hem heel functioneel inzetten. Gaande van een podcast luisteren, stemcommando’s geven via Google Assistent tot een eenvoudig telefoongesprek. De geluidskwaliteit evenaart een traditionele speaker en geeft je een heel vol, zuiver geluid. De DALI IO-6 kan zeker concurreren met de rest van de markt. De EISA-award is meer dan terecht. Bedankt DALI.

DALI IO-6

399 euro
9.3

Prestaties

9.5/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

9.5/10

Design

9.0/10

Pros

  • Stijlvol design
  • Zeer comfortabel (ook voor brildragers)
  • Zuiver, natuurlijk, vol geluid
  • Groot frequentiebereik (veel hoge en bastonen)
  • Vlotte verbinding met bluetooth-apparaten

Cons

  • Mini jack-kabel is vrij kort
  • Over-ear hoofdtelefoons zijn groot om te vervoeren
  • Geen app beschikbaar
Verkooppunten van het merk dali