Ah, Marantz … Als jarenlange fan, mijn eerste hifi versterker was een vrij directe voorloper van deze PM8006, namelijk de PM78 die werd gecombineerd met een CD67, kon ik de kans om deze nieuwe telg aan de tand te voelen, niet aan mij laten voorbijgaan.

Geconcipieerd als een puur analoge tweekanaalsversterker zonder veel poespas die zich in het bovenste deel van de Hifi serie bevindt, net onder de highendige PM14S1, gebruikt deze amp elementen die nog maar enkele jaren geleden enkel in de hogere regionen van het merk beschikbaar waren zoals de SA3 HDAM module.

Marantz grijpt met de PM8006 terug op de – uitwendig – volledig analoge versterker. Door het weglaten van een DAC en de toevoeging van een phonotrap wordt een product neergezet dat de tand des tijds bijzonder goed moet kunnen doorstaan en inspeelt op de huidige terug-naar-analoog trend in hifi land.

Technologie

De PM8006 volgt na 3 jaar de PM8005 op en introduceert hierbij een aantal verbeteringen. Zo is er een nieuwe lineaire volumeregeling en ook een verbeterde phonotrap.

Uit de doos komen een behoorlijk zware, vrijwel volledig metalen, typisch hedendaags-Marantz vormgegeven kast, die vlekkeloos afgewerkt is. Hoeken en naden zijn netjes. Ook de achter- en onderzijde zijn mooi verzorgd. De ventilatieopeningen aan de onderzijde zorgen voor een goed doorstroming van frisse lucht. Door de sleuven aan de bovenzijde ontwaren we een ringkerntransformator.

Met 5 analoge ingangen en daarbovenop ook nog een phonotrap is de Marantz klaar om veelzijdig ingezet te worden.. 2 Keer 70W bij 8 Ohm en 100W bij 4 Ohm izorgen ervoor dat deze versterker geschikt is voor zowat alle luidsprekers Voor deze prijs zou een digitale ingang niet misstaan en de versterker absoluut completer maken, maar Marantz wil met deze versterker bewust in het analoge domein blijven. Een additionele DAC is dan ook makkelijk en snel aan te sluiten aan één van de analoge ingangen. De mogelijkheid wordt ook geboden om voor- en eindtrap apart te gebruiken, handig bijvoorbeeld om de Marantz in een meerkanaals setup te integreren.

De dubbele rij speakerklemmen zijn erg mooi uitgevoerd en bieden voldoende aansluitingsmanieren. Bijzonder is de mogelijkheid om niet alleen de hoge en lage tonen te beïnvloeden, maar ook de middenband kan apart geregeld worden. Uiteraard is er ook een balans regeling voor moeilijke luidspreker omgevingen. De Source Direct zorgt ervoor dat alle toonregelingen worden omzeild zodat het signaal zo puur mogelijk bij de luidsprekers raakt. Fijn, maar dat hierbij ook de balansregeling wordt kortgesloten is niet ideaal.

De volumeregeling is digitaal op deze versterker. Marantz ziet hier een groot aantal voordelen zoals betere kanaalscheiding, een groter dynamisch bereik en hoge lineariteit. Een hoofdtelefoonaansluiting kan uiteraard ook niet ontbreken. Een aparte volumeregeling hiervoor ontbreekt zoals bij de meeste apparaten. Een set van brede stabiele voetsteunen vervolledigen de PM8006 uitrusting.

In de praktijk

En dan : luisteren…

Ondanks de focus op het analoge laat de couch potato in mezelf zich alweer verleiden tot het openen van Qobuz op m’n Bluesound Node2. De nieuwe “Tranquility Base Hotel & Casino” van de Arctic Monkeys mag de spits afbijten. Dit op het eerste gehoor vreemde album met een heel hoog Bowie gehalte nestelt zich bij opeenvolgende luistersessies steeds meer en meer in je geest. Een blijvertje.

De PM8006 laat de typische warme Marantz klank horen die ik ken van talrijke andere versterkers van het merk. Vermits ik me erg comfortabel voel bij de Marantz “sound” geef ik een dot meer volume-gas. De amp kan, alvast op mijn luidsprekers, enorme volumes aan. Vervorming, buiten die van mijn trommelvliezen, heb ik daarbij niet waargenomen. Plaatsing en breedte van de bühne zijn heel erg goed.

Ook “Tell me how you really feel” van Courtney Barnett verdient een plaatsje in deze review. De plaat heeft een lekker donkere sound die je aanzet om je kamer volledig te vullen met geluid.

En beleven we dit jaar de wederopstanding van Hooverphonic ? Na Geike Arnaert wat ballistisch blijven hangen vond ik, maar met “Romantic”, met in de hoofdrol wat wel dé muzikale revelatie van 2017 moet zijn : Luka Cruysberghs, helemaal terug mét aandrijving. Perfecte sound en uitstraling voor de Waase band. Op de PM8006 alvast een zálig meeslepend nummer. De amp zet alle individuele instrumenten en stemmen erg fijngevoelig neer en ik heb geen moeite om details van elke performer te ontwaren.

Het in mijn opinie voornaamste manco van deze versterker zit in de volumeregeling. Mijn nogal gevoelige luidsprekers, AOS Studio 100 TL, hebben weinig vermogen nodig en daarbovenop ben ik van nature niet iemand die naar luide muziek luistert. De regeling van de Marantz laat in mijn opstelling maar een beperkt aantal duidelijk discrete volumes toe. Van niks naar té luid in slechts 8 stappen en geen mogelijkheid om iets daartussenin te hebben. Uiteraard juich ik elke kwalitatieve verbetering toe, maar Marantz drijft het hierbij wat te ver.

Natuurlijk kan een stukje vinyl niet ontbreken. Marantz belooft immers een geüpdatet (als dagdagelijks gebruiker van de taal van Shakespeare valt een dergelijk gekunstelde vervoeging mij nog altijd zwaar) phono circuit met een vleugje klasse-A. Perfecte songs voor de amp en het vinyl medium worden gemaakt door Robert Finley. De old school blues en soul op “Goin’ Platinum”, geproduceerd door Dan Auerbach van de Black Keys, ook al zo’n band met een magnifieke sound, heeft een fantastisch vintage karakter en brengt je terug naar de seventies. Klankmatig zit het alvast snor. De phono sectie in de PM8006 heeft net zoals de rest van de amp een romig karakter, waarop laidback muziek zoals deze fantastisch tot z’n recht komt.

Conclusie

Marantz levert met de PM8006 een analog-only versterker af met een nostalgische touch. De geüpdatete phono sectie laat zien dat een best goede MM versterkertrap standaard deel kan uitmaken van het pakket. De bouwkwaliteit, de sound, de looks, de kracht : Marantz staat er nog steeds, zelfs al moet je wat overweg kunnen met de getrapte volumeregeling. Een leuke digitale aanvulling op deze versterker zou de ND8006 netwerk-cd-speler met HEOS-integratie zijn.

Richtprijs

Marantz PM8006 : 1199 Euro

Qobuz playlist

 

Marantz PM8006

€1.199
7.9

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

7.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

7.5/10

Pros

  • Marantz sound
  • Marantz bouwkwaliteit
  • MM Phono sectie standaard

Cons

  • Grove instelling volumeregeling

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk marantz
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

triangle capella actieve luidsprekers

Innovatie en vakmanschap: De actieve en nieuwe Triangle Capella luidsprekers

Met de introductie van de Triangle Capella luidsprekers is de wereld van High-End audio weer een leuk product rijker. Deze nieuwe actieve luidsprekers, gemaakt...
audio-technica ath-s300bt hoofdtelefoon

Audio-Technica lanceert ATH-S300BT: De langste batterijduur op de markt

Audio-Technica viert zijn 60-jarig jubileum met de introductie van de ATH-S300BT, een draadloze hoofdtelefoon die uitblinkt met een ongeëvenaarde batterijduur van 90 uur. Deze...
McIntosh MB25 Bluetooth Receiver

McIntosh Introduceert de MB25 Bluetooth receiver en transmitter

McIntosh heeft zijn nieuwste innovatie gelanceerd, de MB25 Bluetooth Receiver en Transmitter. Dit apparaat voegt Bluetooth-streaming toe aan elk hi-fi-systeem en kan elke bron...

Recente video's

Cascade dac MSB technologyvideo

Video: Interview met Daniel Gullman van MSB Technology

Tijdens de High End Munich beurs had AV2D het voorrecht om Daniel Gullman van MSB Technology te interviewen. Daniel deelde zijn inzichten over de...
The story of Linn

Het verhaal van Linn samengevat in een nieuwe video

Linn, een merk dat streeft naar muzikale perfectie. Ze presenteren met trots een nieuwe video. In het filmpje wordt hun unieke verhaal en rijke...
Alpha High End Brasschaat Magical Cost is No Object Show 2024video

Video: sfeerverslag van de Magical Cost is No Object Show bij Alpha High End

Het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 april stond bij Alpha Brasschaat volledig in het teken van de Magical Cost is No Object...