Streaming-diensten voor video zoals Netflix en Amazon Prime hebben mijn kijkgedrag zeer grondig veranderd. Leg daar bovenop de onmiskenbare groei van video bij YouTube en Facebook en ik moet toegeven dat ik uren word meegezogen in de alles verslindende trein van video-content op ‘minderwaardige’ toestellen. Jammer genoeg staat mijn kwalitatieve ‘oude’ Blu-ray speler op dit moment in een stoffig hoekje weg te kwijnen. Zijn plaats is stevig ingenomen door een 4K Apple TV en een iPad. Natuurlijk puilen deze toestellen uit met video-content, maar puur op audiovisueel vlak, beeld en geluid, blijf ik op mijn honger zitten. Daarom heb ik de laatste jaren nieuwsgierig een heleboel fabrikanten aangesproken. Wanneer wordt er een High-End UHD player geproduceerd? Maar weinigen die de stap in juiste richting durfden zetten. Tot Panasonic de DP-UB9000 aankondigde. Onze smeekbeden werden aangehoord want wat een specificaties! Jammer genoeg hebben we tot na de IFA 2018 moeten wachten totdat deze 4K Blu-ray speler op onze testbank kon staan. De DP-UB9000 is volgens mij het langverwachte toestel dat mijn 4K Apple TV en iPad kan verdringen. Waarom ik niet alleen van het beeld maar ook van het geluid heb genoten lees je in volgende review.

Panasonic DP-UB9000 specificaties

Panasonic DP-UB9000

Waarom zijn we enthousiast over de Panasonic DP-UB9000? De mogelijkheden die dit toestel biedt, zijn, in combinatie met zijn functionaliteiten en de kostprijs van 999 euro, vrij uniek. Hij heeft de uitstraling van OPPO-205 maar biedt meer functionaliteit en op zijn minst een gelijkwaardige beeld- en audiokwaliteit voor een fractie van de prijs. Ok, hij heeft voor de gemiddelde consument wel een stevig prijskaartje, maar voor wie een stap verder wil in kwaliteit en mogelijkheden zal de aankoop van dit toestel zeker wel appreciëren.

De DP-UB9000, 4K THX gecertificeerd, is daarom een zeer ambitieuze UHD Blu-ray-speler. Met een formidabele bouwkwaliteit en indrukwekkende specificaties, is hij uniek ontworpen om de complexe HDR-wereld aan te kunnen. Hij is niet alleen compatibel met de standaard HDR10 en Dolby Vision, het toestel belooft ook ondersteuning voor HDR10+, de standaard die door o.a. Century Fox wordt gepromoot. Kortom: hij kan zo goed als alle formaten aan.

Panasonic DP-UB9000 – ontwerp en functies

De speler ziet er nog beter uit dan dat de prijs doet vermoeden. Er is geen ‘scherp’ kantje aan de constructie te zien. De bouwkwaliteit is voortreffelijk: wanneer je de randen in detail bekijkt is het oppervlak perfect glad.  Deze gladde afwerking voegt een gevoel van extra luxe toe.

Qua connectiviteit zijn er genoeg mogelijkheden. Naast dubbele HDMI-uitgangen (waarvan slechts één audio), twee USB-aansluitingen (waarvan een snelle v3.0), en optische en coaxiale digitale uitgangen, zijn er ook een volledige 7.1 analoge kanaaluitgang én gebalanceerde XLR stereo-aansluitingen aanwezig. Ook via je thuisnetwerk kan muziek gestreamd worden dankzij ethernet.

En verder is de gebruiksvriendelijkheid uitstekend. High-end spelers van concurrenten hebben geen (zoals bij OPPO tot onze ontgoocheling) of heel wat zinloze apps aan te bieden en bieden geen echte een meerwaarde aan. Panasonic daarentegen presenteert de gebruikers een degelijke selectie van waardevolle apps, waaronder Netflix, Amazon Prime Video, YouTube en het Berliner Philharmoniker-kanaal mijn meest gebruikte zijn.

Er zijn ook nieuwe functies. Een daarvan is het Playback Info-scherm, dat toegankelijk is via de afstandsbediening. Dit biedt een geweldig inzicht in het afspelen en de kwaliteit van de discs zelf. De speler kan HDR10-metadata lezen en geeft de Maximum Frame-Average Light (MaxFALL) en Maximum Light Level (MaxCLL) gegevens van de schijfjes weer. Pacific Rim Uprising bijvoorbeeld, een bijzonder mooie 4K-film, heeft een MaxFALL van 863 nits, waarbij deze van de ‘The Magnificent Seven’ een beduidend lagere waarde heeft.

De laadsnelheid van de discs zijn redelijk. Het duurt ongeveer 40 seconden om aan het menu te geraken. De Panasonic DP-UB9000 maakt gebruik van een nieuw ontwikkelde schijfbasis en het mechanisme is in het midden geplaatst. De disc zit in een 1,2 mm stalen schijflezer om trillingen te voorkomen en ook het laden gaat soepel en stil.

Panasonic DP-UB9000

Panasonic DP-UB9000 – beeldkwaliteit

Als het gaat om beeldkwaliteit, valt er over de Panasonic DP-UB9000 niets slechts te zeggen. Deze speler zou wel eens de beste beeldkwaliteit kunnen leveren van elke UHD-speler die je ooit gezien hebt. Dit allemaal dankzij de verfijnde beeldverwerkingstechnologie van Panasonic.

Met Dolby Vision- of HDR10+-inhoud past de Panasonic DP-UB9000 dynamische ‘tonemapping’ toe. Ik heb hem uitgebreid getest in combinatie met onze referentie JVC D-ILA20Ltd beamer en de resultaten waren buitengewoon schitterend.

Om de beeldkwaliteit te maximaliseren, worden een 4K High Precision Chroma-processor en Multi-Tap gebruikt om een 4K 4:4:4-uitvoer te interpoleren van een native 4K 4:2:0-inhoud. Dit vertaalt zich in zijdezachte kleurdetails en dynamische tinten.

De speler zet ook bij het afspelen van een traditionele Full HD-disc een enorme stap vooruit bij het upscalen, waardoor deze vloeiend en heel gedetailleerd op een 4K scherm gepresenteerd worden. Kortom, als je video-content afspeelt, ziet het er op gelijkwaardige toestellen zeker niet kwalitatiever uit.

Panasonic DP-UB9000 – geluidskwaliteit

Het traditionele Home Cinemageluid wordt door de Panasonic in een hoge resolutie en kwalitatief weergegeven, maar in tegenstelling tot zijn high-end rivalen, is hij niet compatibel met SACD’s of DVDS-Audio-discs. Voor eigenaren van oudere disc-verzamelingen is dit misschien een struikelblok. Maar volgens mij ga je deze UHD Blu-rayspeler aanschaffen voor een mooie beeld en een sterk kwalitatief ondersteunend geluid. Wil je toch muziek in ‘High Resolution’ afspelen dan kan je DSD en 24-bits FLAC-bestanden afspelen.

Er zijn zeker heel wat muzikale mogelijkheden aanwezig. Een 768 KHz/32bit AK4493 DAC wordt gevoed door een speciale audio-voeding; een op maat gemaakte printplaat voor de Neutrik gebalanceerde analoge uitgang houdt het signaal en de weergave vrij van externe storingen.

De Panasonic klinkt ook voor muziek prima, maar de echte audiofiel wil misschien net dat beetje meer. Tja, het gaat hier natuurlijk niet om een CD-speler maar om een Blu-ray speler, waarbij de geluidsprestaties best zeer ok zijn.

Panasonic DP-UB9000 – Conclusie

Als het gaat om beeldkwaliteit, functiemogelijkheden en bouwkwaliteit, kan de DP-UB9000 als een ongeëvenaarde speler worden beschouwd. Met zijn superieure weergave kwaliteit en met talloze kwalitatieve functionaliteiten, is dit de Blu-ray speler waar ik als enthousiasteling voor heb gepleit.

De Panasonic DP-UB9000 levert de allerbeste UHD-videoprestaties, dankzij de superieure beeldverwerkingstechnologie, en beschikt over een constructie die beter scoort dan zijn prijs doet vermoeden. De speler voldoet ook aan alle eisen als het gaat om HDR-afspeelcompatibiliteit. Met zowel ondersteuning voor Dolby Vision als HDR10, ben je voor een hele tijd goed uitgerust om 4K-schijven af te spelen.

Panasonic DP-UB9000

9.2

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

10.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Sensationele 4K UHD-beeldkwaliteit
  • Dolby Vision en HDR10+-compatibel
  • Adembenemende bouwkwaliteit
  • Streaming app-portal

Cons

  • Geen ondersteuning voor SACD of DVD-A
Verkooppunten van het merk panasonic