Rega is een gevestigde waarde in de wereld van de draaitafels, niet verwonderlijk vermits vinyl weergave aan de basis ligt van het merk. Sinds de firma werd opgericht om de Rega Planet platenspeler te produceren, heeft Rega ook andere hifi-apparatuur op de markt gebracht zoals de door mij al besproken Brio, Elex-R en Saturn-R, maar ze zijn nooit hun oorsprong vergeten, zelfs niet tijdens de donkere dagen van vinyl. Met de recente wederopstanding van de grammofoonplaat brengen ze interessant geüpdate toestellen op de markt. Van Rega’s verdeler Joenit kreeg ik niet alleen de nieuwe Planar 6 met een Ania MC element, maar ook een Fono MC voorversterker en de precisie Atlas naalddrukmeter ter beschikking.

Technologie

De Planar 6 deelt zijn reeksnummer met zijn directe voorganger de RP6, maar werd op zowat alle vlekken gemoderniseerd en verbeterd. Opdat een analoge plaat perfect zou kunnen worden weergegeven, moet er niet alleen voor gezorgd worden dat het elektronische pad perfect is, maar is het optimaliseren van het mechanische deel van zo mogelijk nog groter belang. Het vermijden van extra trillingen is wat het grote kwalitatieve verschil maakt tussen de verschillende draaitafels. De Planar 6 zet hier op verschillende manieren op in. Vooreerst is er de vernieuwde constructie van de centrale plaat waarop alle onderdelen gemonteerd zijn. Deze bestaat nu uit een sandwich constructie met binnenin een nieuw ultralicht materiaal, met dank aan de ruimtevaart industrie, en aan de buitenkanten een uiterst stijf laminaat.

De draaiende platter is een zwaar dubbellaags glazen exemplaar die steunt op een aluminium onderplaat. De snaaraandrijving zelf zorgt ook nog voor een extra isolatie tussen de aandrijving en de draaiende glasplaat. Dit alles om verzekerd te zijn van een zo gelijkmatig mogelijk draaiende vinylplaat. Om externe trillingen te minimaliseren zijn er de drie speciaal aangepaste voetsteunen. En om elke elektronische beïnvloeding uit te sluiten is de voeding in een externe behuizing ondergebracht. 33 En 45 TPM kunnen zo zonder verleggen van de snaar geselecteerd worden.
De RB330 arm die ook al terug te vinden was in de Planar3 is bestukt met het nieuwe Ania MC element. Let wel even op dat je versterker hiervoor geschikt is. MC elementen worden geacht fijner en meer detailrijk de plaat af te tasten, maar resulteren in een veel kleiner elektrisch signaal. Als de mechanische kwaliteit van de draaitafel groot genoeg is, wat in het geval van de Planar 6 zeker zo zou moeten zijn, is het gebruik van een MC element aan te raden. Het Ania element
is gebaseerd op het design van de Apheta 2, maar gebruikt een polymeren body in plaats van een aluminium exemplaar. Joenit leverde ook nog een Rega Fono MC voorversterker in het pakket.
Om zeker te zijn dat de draaitafel optimaal ingesteld was, werd ook nog de naalddruk nagemeten. Rega heeft hiervoor een specifieke oplossing op de markt gebracht. Perfect calibreren van de naalddruk wordt met de Atlas naalddrukmeter een kinderlijk eenvoudige oefening.

In de praktijk

Vermits ik zelf eigenaar ben van een Planar 3 draaitafel, het gevolg van een vorige zeer succesvolle test waaruit bleek dat mijn verouderd Marantz exemplaar op alle vlakken de duimen moest leggen voor de Rega, is het fijn om een rechtstreeks vergelijk te kunnen doen tussen deze 2 broers in het Rega gamma.
Analoog vinyl is in mijn oren ideaal om live concerten mee weer te geven, ze geven net dat ietsje meer presentie. Ik kon het dan ook niet laten om dadelijk de Eels langspeler “Royal Albert Hall” op te leggen. Het ruimtegevoel, de weergave van de atmosfeer in de zaal, die kleine bijgeluidjes die een live optreden onderscheiden van een “perfecte” studio opname maar die je dan ook écht betrekken bij de muziek, zijn behoorlijk geweldig bij deze combinatie van draaitafel en element. De Planar 3 is erg goed, maar de Planar 6 met Ania doet het toch echt wel beter.
In mijn collectie zitten ook nog enkele oudjes zoals de klassieker van Simon en Garfunkel die in 1981 live het New Yorkse Central Park inpakken nadat ze in 1969 stopten als duo.. Niet alleen een geweldig concert, maar ook een erg goede opname vond ik altijd. De Planar 6 brengt de sfeer authentiek over en laat Garfunkels fragiele en delicate stemgeluid in al zijn subtiliteit horen. Paul mag dan het muzikale genie zijn, Art is een fantastisch emotie overbrengende zanger.
Dee Dee Bridgewater komt ook aan de beurt. Op de recente “Memphis … Yes I’m Ready” brengt deze grote dame een greep uit de Tennessee soul als hommage aan haar geboortestad. De Rega zet de muziek naturel neer, zonder enige vorm van hardheid zodat er ook na lang en vrij hard luisteren geen sprake is van lui stermoeheid. Dee Dee wandelt door de stad en haar muziek en brengt superbe interpretaties van nummers zoal Elvis’ “Hound Dog” en Ann Peebles’ “I can’t stand the rain”. En ook als religieus afvallige kan ik de zondagsmis versie van “Precious Lord” zeker wel smaken. De Planar 3 met MM element is ontegensprekelijk goed, maar grijpt naast het magisch-realisme dat de Planar 6 kan neerzetten. Of het het Ania element, de constructie, de uitwendige voeding of de Fono MC voorversterker is, is natuurlijk moeilijk uit te maken, mogelijk is het geheel hier groter dat de som der delen.
Grote delen van mijn platencollectie volgen en worden via de Planar 6 herbeluisterd. Met zo’n materiaal ter beschikking ben ik extra blij dat ik zo’n fijne hobby heb.

Conclusie

De Rega Planar 6 is een heel erg knappe draaitafel. De eenvoudige constructie is superbe en de combinatie met het Ania MC element zorgt voor een magisch gedetailleerd klankbeeld. Alleen het ontbreken van een 45TPM/single centreer adapter lijkt wat zuinig. De prijs voor het geheel is niet laag, maar voor wat hoort wat.

Richtprijs

Rega Planar 6, inclusief Neo voeding en met Ania MC element: 1899 Euro
Rega Fono MC : 369 Euro
Rega Atlas naalddrukmeter : 249 Euro

Qobuz playlist link

AV2D Rega Planar 6

Rega Planar 6

€2517
9

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Bouwkwaliteit

9.5/10

Design

9.0/10

Pros

  • MC is een duidelijke upgrade ten opzichte van MM
  • Fantastisch detailrijk, de kleinste nuance is hoorbaar
  • Zeer kwalitatieve en klassieke uitstraling

Cons

  • Meerdere componenten en voedingen, zorg voor voldoende real estate

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk rega
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

Technics SA-C600

Technics kondigt de nieuwe SA-C600 Compact Network CD Receiver aan

Als onderdeel van de Premium C600 serie, kondigt Technics een nieuwe telg aan. Ontdek de SA-C600 Compact Network CD Receiver. Heel recent, meer bepaald...
Sony A95K OLED

Sony lanceert A95K OLED televisie met QD-OLED paneel

See the world come vividly to life with unprecedented colour and pure black contrast, powered by Cognitive Processor XR. Een mooie allesomvattende 'titel' waarmee...
DTS Play-Fi

Het DTS Play-Fi ‘ecosysteem’ wordt in 2022 nog verder uitgerold

Leuk nieuws van DTS want ze laten weten dat hun welbekende ecosysteem van DTS Play-Fi fors zal uitbreiden in de nabije toekomst. 2021 was...

Recente video's

video

Cabasse THE PEARL KESHI: Review luidspreker

Cabasse is een Franse fabrikant van luidsprekers die sinds 1950 actief is en zich doorheen de jaren heeft gespecialiseerd in coaxiale systemen. In 1993...
Wharfedale Linton Heritage Review luidsprekervideo

Wharfedale Linton Heritage: Review luidspreker

Wharfedale is een in 1932 opgerichte Britse firma van luidsprekers. Sinds 1996 zijn ze onderdeel van de International Audio Group samen met andere Britse...
Dynaudio Audio Show iEar’ 2021video

Video: Dynaudio op Audio Show iEar’ 2021

Wie naast Joenit, AudioQuest x Golden Ear, Smart Audio x Latham Audio, Servi-Q en Yamaha Music ook niet te missen was op Audio Show...