Een stopcontact, een goede app en een wifi-verbinding. Meer heeft Sonos niet nodig om prachtige, kwalitatieve, draadloze luidsprekers in jouw huis te brengen. Sonos, dat bij de liefhebbers zeker bekend is, staat vooral bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en zeer goed geluid over heel je huis. Het merk wil de gebruiker de kans geven in elke ruimte degelijk geluid te kunnen afspelen. Daarbij staat centraal dat je vanuit elke ruimte de geluidsinstallatie kan bedienen. Met de Sonos Five ontwikkelde ze een slimme, draadloze hifi-installatie met een strak design om je woonkamer van studiogeluid te voorzien. Gezien de reputatie van het merk was ik zeer benieuwd.

review Sonos Five

Bij het openen  van de doos viel me meteen de degelijkheid van het toestel op. De luidspreker voelde stevig en had toch een relatief hoog gewicht. Door zijn bouw staat hij zeer stabiel op eender welke plaats en voel je de kwaliteit. Het design is strak en makkelijk integreerbaar in je interieur. Sonos Five is ontworpen zowel in het zwart als in het wit. Afhankelijk van wat het best bij je interieur past. Dat was het design en nu het leukste deel. 

Gebruiksgemak staat op kop

Het toevoegen van de Sonos Five gaat als een fluitje van een cent. Geen gedoe met kabels, maar vooral draadloos gemak. Dat is Sonos. Ze voorzien een goede app om jouw apparaten aan te sturen. De app zorgt ervoor dat via jouw wifi-verbinding de Sonos Five wordt verbonden. De app gaat op zoek naar het apparaat en door één druk op de knop (op de achterkant) verbindt de Sonos Five met jouw wifi-netwerk. Binnen de 5 minuten kon ik muziek afspelen. Het bedienen van het apparaat kan op verschillende manieren: via de app, AirPlay 2 of met je stem. Door Google Assistant of Amazon Alexa aan je app toe te voegen stuur je al jouw Sonos apparaten. Waar je ook bent in de ruimte, jij bepaalt waar de muziek wordt afgespeeld. 

review Sonos Five

Het afspelen van muziek verloopt vlotjes. Je kan kiezen voor de radiozenders van Sonos of je koppelt jouw streamingdienst aan de app. Ik maakte gebruik van Spotify. Op de site van Sonos kan je alle andere ondersteunde muziekdiensten raadplegen. De radiodiensten van Sonos vertegenwoordigen duizenden online radiozenders. Via de app kan je nog andere Sonos-apparaten toevoegen en selecteren waar je de muziek wenst af te spelen. Door deze technologie is het mogelijk om in elke ruimte verschillende nummers af te spelen. Wanneer je de apparaten aan een groep toevoegt, bedien je deze allemaal tegelijk via de app.  Bovendien beschikt de Five nog over een 3,5mm jack-ingang om een ander apparaat aan te sluiten en een UTP-poort voor een netwerkkabel in te pluggen. Ik ben fan.

Benieuwd naar wat deze beloftevolle luidspreker nog allemaal in petto heeft? Bekijk dan zeker eens deze leuke video die wij hebben gemaakt van de Sonos Five.

Een breed geluidsveld door Trueplay en zes versterkers

Het belangrijkste kenmerk van Sonos is de geluidskwaliteit. Met zes kwalitatieve digitale versterkers creëert de Sonos Five een warm, authentiek geluid met een diepe bas zonder vervorming. Om hoge frequenties zuiver weer te geven zijn er drie tweeters toegevoegd waarvan twee aan de zijkant en één centraal. Zo wordt het geluid zeer breed, stereo uitgestuurd. Via TruePlay registreert de luidspreker zijn omgeving en past de geluidsinstellingen hierop aan zodat je van optimaal geluid kan genieten. Bovendien kan de gebruiker zijn voorkeuren instellen via de equalizer.

Wanneer je het toestel liggend gebruikt, scheidt de speaker automatisch de linker- en rechterhelft om zo een optimaal stereogeluid uit te sturen. Zet je de speaker rechtop, dan verandert de speaker in een monospeaker die functioneert als stereopaar. Hiervoor is het aangeraden om een tweede Sonos Five aan te sluiten om een volledig stereogeluid te ervaren. Een paar maken met de Play:5 kan jammer genoeg niet.  

De Sonos Five is vochtwerend, je kan hem dus perfect in je badkamer zetten. Eveneens krijg je automatische software updates en beschikt het apparaat over capacitieve touchbediening. Wil je de Five verbinden met andere Sonos apparaten of een home cinema? Dit is perfect mogelijk. Wat is dan het verschil met de populaire Sonos Play:5? Dat is een goede vraag. De Five beschikt over een krachtigere CPU, meer geheugen en wordt geleverd in twee kleuren. 

Lees ook


Yamaha YSP-5600 review – soundbar

 


 

Sonos, het is een levensstijl

Ik plaatste de Sonos Five op verschillende plaatsen in mijn huis en koppelde hem aan de Sonos Move via mijn internetverbinding. Ik noemde hem graag in de app ‘woonkamer’ omdat hij daar het meest tot zijn recht kwam. Op de kast had hij veel ruimte om zijn geluid uit te sturen. Ik kon het geluid personaliseren door enkele EQ’s aan te passen en commandeerde met plezier mijn Google Assistant om mijn favoriete muziek af te spelen via ‘woonkamer’. Aangezien ik bijna altijd naar muziek luister, gebruikte ik de Sonos Five dagelijks. Ik ben er dan ook van overtuigd dat als je eens kiest voor de werking van Sonos, je met plezier spaart en investeert in andere toestellen zodat je in het hele huis kan genieten van deze technologie.

Kwaliteit, daar betaal je voor

Voor dit alles betaal je natuurlijk een prijs. Voor de Sonos Five betaal je 579 euro. Je krijgt voor deze prijs een warm, kamervullend geluid met een diepe bass en een breed geluidsveld. De bijgeleverde app is gebruiksvriendelijk en biedt duizenden radiozenders met integratie van muziekstreamingdiensten. De eenvoudige connectie met jouw wifi-verbinding en een spraaksturing maakt van de Sonos Five een echt topproduct.

review Sonos Five

Sonos Five

579 euro
8.9

Prestaties

9.5/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Gebruiksvriendelijke installatie en app
  • Slechts één kabel, de rest verloopt draadloos
  • Diepe bass & brede klank via TruePlay
  • Goede equalizer om te personaliseren
  • Makkelijk te koppelen aan andere Sonos apparaten (bijvoorbeeld Sonos Move)

Cons

  • De prijs
  • Vrij zwaar
Verkooppunten van het merk sonos