Deze keer gaan we dieper in op de super-de-luxe soundbar van Yamaha. Door zowel integratie mogelijkheden met al bestaande systemen en componenten als complexe netwerk functionaliteit te combineren in één toestel, kan deze Yamaha erg flexibel ingezet worden in de huiskamer. Daarenboven is dan nog de mogelijkheid om een volledige multikanaals setup te simuleren. Enkel een subwoofer, hier in de vorm van de NS-SW300, kan de pret nog vergroten.

Yamaha YSP-5600 review – Technologie

Huiskamers hebben het tegenwoordig lastig. Niet alleen moeten ze ruimte bieden aan complexe nieuw-samengestelde gezinnen en hun meubilair, maar ook wordt er van hen verwacht dat ze overweg kunnen met content- en technologieleveranciers die niet alleen eettafel-grote 4K/UHD flatscreens proberen te slijten, maar die ook nog 10 audio kanalen willen vullen. Om het zo goed als echte bioscoopgevoel te creëren heb je dan al snel eigenlijk een apart ingerichte en erg grote ruimte nodig met als het even kan specifieke aandacht voor akoestische eigenschappen. En dan uiteraard ook de nodige centen daarvoor.YSP-5600-front

Vermits de meesten onder ons een beetje realistischer door het leven moeten, worden dan al snel compromissen gezocht. Soms gaat het teveel de andere kant uit en wordt enkel een zo groot mogelijk stuk wand bekleed met een LED-TV, daarmee alle audio kwaliteiten overboord gooiend. Een 2 centimeter dikke TV, liefst nog randloos, kan namelijk gewoon geen echt serieuze audio ervaring aanleveren.

Een prima tussenoplossing is dan een soundbar : breed en volumineus genoeg om redelijk kwalitatief stereo geluid neer te zetten, met nog een centrale weergever voor dialogen, compact genoeg om onder of voor de flatscreen gepositioneerd te worden. Maar echt multikanaals is dat natuurlijk niet, en dikwijls zijn de aansluitingsmogelijkheden wel heel beperkt.

Yamaha vult die lacune met de YSP-5600, die eigenlijk de rol van een volledige receiver overneemt. Ambities heeft het ding alvast ten overvloede. 4 HDMI ingangen moeten ervoor zorgen dat toestellen als een UHD speler of gaming console via de soundbar worden geleid zodat hun multikanaals geluid kan afgetapt worden en naar de 46 individuele speakers worden gebracht. Geen typfout : 46. Die zijn nodig om tot 7.1.2 kanalen weer te geven, zodat de Yamaha compatibel is met zowat alles op multikanaals gebied, tot Dolby Atmos en DTS-X toe.

Uiteraard wordt ook de TV aangesloten via HDMI : ARC (Audio Return Channel) compatibiliteit is voorzien. Indien de TV dit ondersteunt, spaar je daarmee alweer een kabel uit. En anders zijn er nog twee optische aansluitingen voor audio-only. Daarnaast is ook nog een set subwoofer aansluitingsmogelijkheden voorzien via een standaard tulp of, voor Yamaha subs, via een systeem connector die ook voor automatisch in- en uitschakelen zorgt. Ook wireless aansluiten van de sub is trouwens mogelijk. Voor de volledigheid : ook nog een RCA audiopaar en een coaxiale digitale aansluiting zijn van de partij.

YSP-5600-speakersEn dan is er natuurlijk ook nog de netwerkconnectiviteit, die ook hier zowel draadloos als bedraad kan verlopen. De YSP-5600 is dan ook onderdeel van het MusicCast gamma van Yamaha waarbij een hele rist apparaten via het netwerk met elkaar kunnen samenwerken en daarbij bediend kunnen worden via één app op je smartphone of tablet.

 

Hét paradepaardje is natuurlijk de multikanaals technologie. Door het aansluiten van een meetmicrofoon en het starten van een inregelprogramma, (gelieve de huiskamer 5 minuten te verlaten) worden alle reflecties en onregelmatigheden in je huiskameromgeving automatisch gedetecteerd, gecompenseerd en vervolgens weggetoverd. Door gebruik te maken van je muren is de YSP-5600 in staat om niet alleen een stereobeeld neer te zetten, maar ook om zij- en achterkanalen en zelfs hoogte luidsprekers te simuleren. Als het niet helemaal perfect is, kan je nog manueel verbeteringen aanbrengen aan het resultaat. De handleiding probeert de talloze instellingsmogelijkheden op te lijsten, maar wees gewaarschuwd : boek een voldoende groot tijdsslot in als je de volledige manual openslaat.

Yamaha YSP-5600 review – In de praktijk

Tot zover de theoretische mogelijkheden. Maar hoe zit het nu “in het echt” …

Om te beginnen moet gezegd worden dat de grote set aan mogelijkheden en de beoogde kwaliteit alleen maar passen in een, naar soundbar normen, redelijk potige verpakking. De bar heeft best fijne diepte en breedte afmetingen, maar vooral de hoogte is met z’n 22 cm vrij bepalend voor de integratie. Dat kan natuurlijk moeilijk anders vanwege het onwaarschijnlijke aantal speakers. Het gewicht is dan ook navenant. De bar kan zowel staande als hangende gemonteerd worden. Voor dat laatste is wel een optionele set steunen nodig. Uiteraard werd dat voor de review de staande variant.

Door de volledige set aan aansluitingsmogelijkheden waren de 4K-TV, UHD speler, IPTV settopbox en gaming console snel aangesloten. Bedraad netwerk, nog steeds een aanrader in mijn opinie, ligt bij mij zowat overal en is meestal ook sneller en minder complex qua instelling. Dan restte nog enkel de meegeleverde Yamaha SW300 sub via de systeemconnector aan te sluiten. Na starten werd nog een firmware update uitgevoerd op de soundbar, altijd aan te raden, zeker direct na aanschaf. Deze duurde wel een kwartier, geduld is de boodschap.

En dan kon de echte test aanvatten. Er werd gestart met een kleine test zonder voorafgaande calibratie, zowel in stereo als in multikanaals modus. Dat leverde het voor mij bekende rechts overheersende stereobeeld op. De opstelling van audio en video apparatuur in mijn huiskamer is namelijk behoorlijk asymmetrisch wat, in combinatie met hoeken en gordijnen, steevast leidt tot een wat scheef stereobeeld. Niet ideaal, ik weet het.NS-SW300

Na de echt eenvoudige automatische calibratie bleek het beeld zich volledig automatisch perfect in het centrum te bevinden. Een opmerkelijk resultaat trouwens : het is al anders geweest bij eerdere tests van calibratiesoftware. Het multikanaals aspect was nog opmerkelijker verbeterd : zeker de zijspeakers werden echt wel goed neergezet. Ook de hoogtekanalen waren bij het spelen van specifiek geluidsmateriaal goed te onderscheiden. Enkel bij de achterluidsprekers was de simulatie niet overtuigend. De handleiding beschrijft vrij nauwkeurig een stel gewenste en ongewenste eigenschappen van de luisterruimte. Een luisterpositie vlak tegen een achterwand is verre van ideaal, maar bij mij niet te vermijden. Mogelijk dat hier de basis van het probleem met de rears ligt. Ook na manuele pogingen tot correctie was het resultaat eerder beperkt.

Maar niet getreurd : de bereikte ruimtelijkheid bij het weergeven van multikanaals materiaal met slechts één enkele fysieke speaker is eigenlijk best fenomenaal te noemen. Geen enkele door mij geteste opstelling kan hieraan tippen : geen ongewenste staanders, kabels of haken, geen valse plafonds nodig, geen vrees voor priemende kindervingertjes, zwaaiende armpjes of stuntelige voeten. En toch het cinema gevoel bij film, de bijna-live ervaring bij concerten of sport, al dan niet enigszins kunstmatig versterkt met Cinema-DSP effecten en eigenbereide nacho chips. Hoedje af.

En dan zijn er nog de netwerkmogelijkheden. Audio files van de NAS op zolder (FLAC uiteraard : weg met die MP3) en netwerkradio worden makkelijk afgespeeld via de YSP-5600 soundbar. Hou er wel rekening mee dat de Yamaha geen USB aansluiting heeft voor audio of video bestanden, enkel firmware updates kunnen ermee gebeuren. Hierbij moet ook gezegd worden dat de MusicCast app, alvast op het door mij geteste Android, op mij een erg professionele indruk heeft gemaakt, zowel qua mogelijkheden als qua stabiliteit. Ook dát is al wel eens anders geweest.

Voor alle niet-netwerk gebruik is de IR afstandsbediening trouwens prima geschikt en kan de smartphone op zak blijven.

Na een tijdje merkte ik dat ik ook bij het weergeven van puur stereo materiaal de surround modus bleef verkiezen, inclusief het gebruik van enkele Cinema-DSP modi afhankelijk van het gekozen materiaal. De performers worden zo veel meer in de huiskamer getrokken en het geheel klinkt gewoon veel aangenamer. Het is duidelijk dat ook de DSP technologie de laatste jaren grote stappen voorwaarts heeft genomen.

De subwoofer doet onopvallend zijn werk, wat voor een sub eigenlijk het grootste compliment is. Een test zonder sub laat horen dat zeker bij film wel wat laagondersteuning gewenst is. Onverwacht veel pseudo-ruimtelijkheid zit verstopt in 1-kanaals laag : we zullen het maar op psycho-akoestiek houden. Bij muziek hangt het wat meer van het bronmateriaal af en natuurlijk van de luisterruimte.

Yamaha YSP-5600 review – Conclusie

Yamaha verenigt in de YSP-5600 soundbar verschillende werelden : netwerk, streaming en internet worden gecombineerd met meer traditionele aansluitingsmogelijkheden. Een volledige hedendaagse receiver functionaliteit is het gevolg, nog gecombineerd met een bovenmatig complete functie als multikanaals weergever die een verbazende ruimtelijkheid tentoonspreid. Enkel de ijskast en microgolfoven functies ontbreken nog. Dat het geheel wat lijvig wordt, moet je er dan maar bijnemen.

Room correction en DSPs compenseren hier op verrassend overtuigende wijze grootgeld- en ruimtegebrek. Nog van dat.

Yamaha YSP-5600 review – Richtprijzen

Yamaha YSP-5600 : 1799 Euro

Yamaha NS-SW-300 : 369 Euro

 

Yamaha YSP-5600

€2.168
8.8

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.5/10

Pros

  • Vervangt een hoop losse componenten en is alles bij elkaar genomen daardoor uitermate huiskamervriendelijk
  • Verrassend goede ruimtelijkheid
  • De bijbehorende app is zeker bij de betere op de mij bekende markt

Cons

  • Vereist toch enige oplettendheid met de luisterpositie
  • Stereo modi minder overtuigend dan surround

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk yamaha
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

Denon AVC-A1H

Het nieuwste paradepaardje van Denon qua AV-receivers: de AVC-A1H

Denon, het audiobedrijf dat bekend staan om zijn innovatieve AV-componenten, heeft een lange geschiedenis als 'Ichi-ban' (wat nummer één’ betekent in het Japans). Met...
Denon AVC-X4800H

3D-audio én 8K-video dankzij Denon’s nieuwe AVC-X4800H AV-versterker

Naast de introductie van Denon's nieuwste vlaggenschipmodel, de AVC-A1H, mag ook de AVC-X4800H er 'wezen'. Ook dit exemplaar staat volgens de welbekende fabrikant synoniem...
Audio research I/50 reviewvideo

Audio Research I/50 Review geïntegreerde buizenversterker

Buizenversterkers. Ze zijn al jarenlang erg geliefd bij muziekliefhebbers en audiofielen. En bij mij is dat niet anders... Ik vind dit type van versterkers...

Recente video's

Audio research I/50 reviewvideo

Audio Research I/50 Review geïntegreerde buizenversterker

Buizenversterkers. Ze zijn al jarenlang erg geliefd bij muziekliefhebbers en audiofielen. En bij mij is dat niet anders... Ik vind dit type van versterkers...
Dynaudio Audio Show iEar' 2022video

Video: Dynaudio op Audio Show iEar’ 2022

Eén van de vele standhouders waar je als bezoeker van Audio Show iEar' langs kon gaan: Dynaudio Benelux. In hun prachtig aangeklede ruimte werd...
Yamaha YH-L700A Review draadloze hoofdtelefoonvideo

Yamaha YH-L700A: Review draadloze hoofdtelefoon

Terwijl iedereen het heeft over merken zoals Bose, Sony en JBL (ANC) hoofdtelefoons, wou ik een andere ‘speler’ aan de tand voelen: Yamaha. Meer...

2 REACTIES

  1. […] De YAS-306 soundbar biedt erg veel waar voor zijn geld. De mogelijkheden zijn behoorlijk groot door de extra fysieke digitale en analoge aansluitingen. De bar voldoet uitstekend om het geluid van de tv een heel eind kwalitatief op te krikken. Door het koppelen van bijvoorbeeld een cd-speler of een voorversterkte platenspeler wordt het mogelijk een volledig versterker/luidspreker systeem te vervangen. Projectie van multikanaals audio in de kamer werkt behoorlijk goed: In de breedte worden muziek en effecten uitstekend neergezet. De weergave van de achterkanalen is echter beperkt, maar de basproductie uit de bescheiden soundbar is verrassend goed. De bar is ook kwalitatief genoeg om HiRes muziek uit mijn lokale collectie hoorbaar beter te laten klinken dan de beperkte MP3 versie ervan. Alle MusicCast apparaten ondersteunen trouwens FLAC en WAV tot 192 kHz. Uiteraard zullen de meer high-end componenten uit de serie nog betere resultaten neerzetten. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de review van de uitstekende YSP-5600 soundbar. […]