Draadloze muzieksystemen schieten anno 2015 als paddenstoelen uit de grond. Er is keuze genoeg voor de hifi-liefhebber, maar de echte muziekliefhebber die een 2.0- of 2.1-stereosysteem wil, moet hard zoeken. De KEF X300A en Dynaudio XEO 5 zijn weliswaar hoogstandjes in hun prijsklasse, maar voor optimale connectiviteit moet elders worden aangeklopt. Bijvoorbeeld aan het adres van Sonos.

Het Californische bedrijf Sonos ontwikkelt al meer dan een decennium multiroom muzieksystemen met connectiviteit en gebruiksgemak als sterke punten. Veel verkocht is de Sonos PLAYBAR + SUB combo, maar zoals in onze review te lezen valt, presteert die PLAYBAR op zichzelf ook uitstekend. Als alternatief kan de Sonos SUB worden gecombineerd met twee Sonos Play:3’s om zo een 2.1-stereosysteem te maken. Op het eerste zicht misschien een onverwachte opstelling, maar volgens ons de interessantste combinatie. Sonos Play:1’s zouden het volledige (volume-)potentieel van de SUB niet kunnen benutten en Play:5’s zijn nogal groot voor een stereosysteem.

Uit de doos dozen
Het uitpakken en configureren van een Sonos-systeem is kinderspel. Download de Sonos-app op je smartphone en na een halve minuut is de eerste Play:3 verbonden met je 2.4GHz-thuisnetwerk. De app vraagt zelf om een stereosysteem te configureren met een extra Play:3 en een SUB. Na een korte luistertest worden het volume en de frequentierespons aangepast aan de omgeving. Bij minder Wifi-bereik lukt configureren niet en doe je dit best eerst dichter bij je router om erna de setup te verplaatsen. Geen Wifi? Dan kan aansluiten ook via Ethernet of door je bereik te vergroten met een Sonos BOOST.

Verplaatsen is een hele klus, want de Sonos SUB heeft het formaat van PC kast en weegt 16 kg. Met rubbers onderaan en meegeleverde vilten voetjes kan de SUB zowel staand als liggend onder een zetel geplaatst. Middenin heeft de SUB een opening die zicht geeft op de twee tegenover elkaar geplaatste  force-cancelling luidsprekers. De tegenwerkende krachten houden de SUB stabiel en trillingvrij, ook wanneer de membranen wapperen als een gek.

De twee Sonos Play:3’s kunnen horizontaal geplaatst worden of verticaal waardoor ze schuin omhoog gericht staan – ideaal als desktop luidsprekers.

Sonos Play:3 + SUB Stereoset

€1.500
8.1

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

8.0/10

Prijs/kwaliteit

7.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.0/10

Pros

  • Eenvoudige configuratie
  • Draadloze geluidskwaliteit is top
  • Kan erg luid spelen
  • Lage bassen - tot 25Hz
  • Flexibel, uitbreidbaar

Cons

  • Sonos Connect nodig voor fysieke audio-inputs
  • Prijzig
Verkooppunten van het merk sonos