Yin en yang zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten die ondanks hun tegenstelling elkaar aanvullen om samen een krachtig, harmonieus geheel vormen. Of dat ook geldt voor analoge en digitale audio konden we ontdekken bij Alpha High End.  

Tijdens het weekend van 20 en 21 november maakten we bij Alpha High End in Brasschaat kennis met het gloednieuwe Naim Solstice Special Edition Pack. Een platendraaier met phono amp en voeding waarmee Naim opnieuw aansluiting maakt met analoge muziek.  

Naim & Clearaudio

“Al van in 1973 demonstreerde Naim met vinyl. Ondanks het feit dat Naim niet over een eigen platendraaier beschikte”, legt Manu Clarys van importeur Latham uit. “Als vinylpartner koos Naim destijds voor de legendarische Linn LP12. Naim produceerde wel accessoires voor platendraaiers. Zoals voedingen en phono amps en de Naim Aro toonarm voor de Linn LP12 platendraaiers. Logisch dat ze bij Naim goed weten wat ze van een goede platendraaier verwachten. Daarom klopte Naim met hun plannen voor het ontwerp van een eigen platendraaier bij Clearaudio aan, de Duitse specialist in high end platendraaiers. Een mooie samenwerking die resulteerde in de Naim Solstice NVS TT platendraaier.“

Naim Solstice Special Edition Pack

“De Naim Solstice NVS TT platendraaier, wiens naam in het Nederlands ‘zonnewende’ betekent, deelt uiteraard een aantal kenmerken van Clearaudio”, zegt Manu. “Zoals zijn magnetisch gelagerd plateau dat eigenlijk boven een keramisch lager ‘zweeft’. De Solstice is uitgerust met een Naim Aro toonarm met Naim Equinox moving coil cartridge. In het Special Edition Pack zijn ook een Naim Solstice Series NVC TT phono amp en een Naim Solstice Series NPX TT voeding inbegrepen. Die voeding levert stroom aan de platendraaier en de phono amp. De phono amp is volledig instelbaar zodat er geëxperimenteerd kan worden met andere elementen. Daarnaast levert Naim ook een Naim Solstice Accessoire set mee met onder andere een digitale stylus meter, twee waterpassen en een Naim Records True Stereo Album” Van het Naim Solstice Special Edition Pack werden tot nu toe slecht 500 exemplaren geproduceerd, waarvan er 20 bestemd zijn voor de Benelux. “Ik denk dat we snel door die voorraad heen zullen zijn”, lacht Manu Clarys.

Naim ND 555 netwerkspeler

Het Naim Solstice Special Edition Pack moet het in de Yin & Yang set bij Alpha High End opnemen tegen de Naim ND 555 netwerkspeler. De ND 555 is niet alleen de vlaggenschip netwerkspeler van Naim, het is tevens een uitstekende DAC die het binnenkomende signaal tijdelijk opslaat en opnieuw klokt. Naar goede gewoonte bij Naim beschikt de ND 555 over een eigen voeding. De Naim 555 PS voeding zorgt er voor dat de van elkaar gescheiden digitale en analoge boards in de ND 555 onafhankelijk van elkaar gevoed worden. De aangeleverde stroom wordt zorgvuldig gereguleerd, wat resulteert in een nauwkeurige en stabiele spanning.

Naim Statement

De versterker in de yin & yang droomset is de Naim Statement. Zoals zijn naam het doet vermoeden, het ultieme statement van Naim om aan te tonen waartoe ze in staat zijn. De Naim Statement is ontstaan vanuit het idee om de beste versterker ter wereld te maken, zonder rekening te moeten houden met budgetten. Kwaliteit was het hoogste doel, zonder compromissen. De Statement bestaat uit drie samengevoegde units. De middelste unit, de NAIM NACS1 voorversterker, wordt geflankeerd door twee Naim NAPS1 mono eindversterkers. Elke unit is opgebouwd uit twee delen. Onderaan bevindt zich de voeding van de unit, in het bovenste gedeelte bevindt zich het versterkergedeelte. Hierdoor worden de subtiele audiosignalen zo weinig mogelijk verstoord door de enorme ringkerntransformatoren in het voedingsgedeelte. Beide delen zijn uiteraard met elkaar verbonden door de bekabeling. De prestaties van de Statement zijn onvoorstelbaar. Elke mono eindversterker maakt gebruik van een 4000VA transformator die maar liefst 1Pk aan vermogen afgeeft. Ook qua looks is de Naim Statement een absoluut buitenbeentje. Met zijn drie units is het een absolute blikvanger.

Marten Coltrane 3

Als speakers voor het Naim ensemble koos het Alpha-team voor het Zweedse Coltrane. Meer bepaald voor de Coltrane 3. De eerste Marten Coltrane werd na zijn lancering in 2003 al snel een klassieker. De ondertussen derde editie van de majestueuze speaker is nog altijd indrukwekkend. De Marten Coltrane 3, een 3-weg speaker met basreflex, heeft alles wat een Coltrane luidspreker zo uniek maakt: design, technologie en kracht. De Coltrane 3 dankt zijn sprankelend geluid vooral aan het gebruik van diamant en keramiek voor de luidsprekermembranen en het hoogwaardige crossover. De behuizing in koolstofvezellaminaat is niet alleen extreem inert en resonantievrij maar heeft een hoge interne dempingsfactor. Ze oogt bovendien ronduit bloedmooi. De nieuwe Marten Pucks van IsoAcoustics gaan nog een stapje verder in het verminderen van resonanties waardoor de speaker een nog beter gecontroleerd geluid levert met gedetailleerde, rijke bassen.  

Vinyl versus streaming audio

Over de muzikale prestaties van de Naim Solstice Special Edition Pack laten we geen twijfel bestaan. Al van bij de eerste noten van het nummer Interrupted van Lambchop op vinyl wordt het duidelijk dat we hier met een heel bijzondere set geconfronteerd worden. Here comes the sun van The Beatles en Ongeveer van Eefje De Visser bevestigen onze bevindingen. En dan luisteren we via de Naim netwerkspeler vol spanning naar Sunshine van Leo Argüello via Qobuz, Fields of Gold van Daniel Stelter en Cheek to cheek van Ella Fitzgerald & Louis Armstrong. Op de prestaties van de Naim ND 555 kunnen we absoluut niets aanmerken. Of we een verschil horen tussen vinyl en streaming audio laten we evenmin twijfel bestaan. Ja, er is een verschil. Maar of het ene beter klinkt dan het andere is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Feit is dat de Solstice en de ND 555 elkaar niet ontwijken en dat ze beiden schitterende, absoluut evenwaardige prestaties leveren. We voegen er aan toe dat de set in zijn geheel fenomenaal goed presteert. Met een prijskaartje van meer dan 350.000 euro hadden we niet anders verwacht, alhoewel we al duurdere sets beluisterden die niet hetzelfde niveau haalden.

Soulines en Audio Analogue

In de tweede luisterruimte van Alpha High End maakten we kennis met de Kubrick DCX platendraaier van Soulines. De meest geavanceerde draaitafel die de Servische fabrikant tot nu toe bouwde. Deze fraaie platendraaier is voor de gelegenheid uitgerust met een Rega RB2000 toonarm en Audio-Technica AT33Sa moving coil cartridge. De phono amp is de AAphono amp van Audio Analogue, de nieuwste telg uit de PureAA-lijn van het Italiaanse merk. Een eenvoudig ontworpen maar piekfijn afgewerkte phono amp die prestaties van het hoogste niveau levert. Een perfecte partner voor platendraaiers en cartridges uit elke prijsklasse.  

Alpha Yin Yang

AVM

De Kubrick DCX neemt het op tegen de AVM Ovation SD 8.3, de vlaggenschip streamer/voorversterker van het Duitse merk die een analoge voorversterker met Tube Line Stage combineert met een ingebouwde DAC met DSD, streaming faciliteiten en een hoogwaardige hoofdtelefoonversterker. Een uitgekiende combinatie die een warme en natuurlijke geluidsweergave creëert. SD staat overigens voor Streaming DAC. De AVM Ovation A 6.2 ME integrated amplifier is een versterker zonder franjes die een krachtige audiofiele muziekweergave biedt zonder compromissen. De A 6.2 Master Edition is een heruitgave van de AVM Ovation A 6.2. Het geluid van de A 6.2 ME is de som van de ervaring die AVM sinds 1986 opdeed op het vlak van versterkerbouw. In de set van Alpha High End wordt de AVM A 6.2 ME ingezet als eindversterker.

Marten Parker Trio

De AVM versterking stuurt een set Marten Parker Trio speakers aan. Een 2,5-weg vloerstaander speaker met een keramische bas/midrange driver en een passieve aluminium radiator. De nieuw ontworpen behuizing van de Parker Trio combineert een visuele aantrekkingskracht met een extreem goed geluid. Ook deze Marten speaker wordt opgewaardeerd met de nieuwe Marten Pucks van IsoAcoustics. 

Vinyl versus streaming audio

Ook in deze set zoeken we naar verschillen tussen vinyl en streaming audio. Met het nummer Einstürzende Neubauten van Youme & Meyou maakt de Soulines Kubrick DCX meteen indruk. Als Chris Steurs van Alpha High End vervolgens Autobahn van Kraftwerk oplegt, is het nauwelijks te geloven dat een album uit 1974 zo goed en realistisch kan klinken. Met Take the A Train van Ray Brown is het niet anders. De Kubrick DCX levert een onberispelijke prestatie. Zelfs met Vienna van Ultravox op een verzamelalbum dat niet onberispelijk geperst is, kan de Kubrick DCX overweg. Benieuwd hoe de AVM Ovation 8.3 streamer/voorversterker het er van af brengt luisteren we naar Die Tänzerin van Ulla Meinecke. Een nummer dat je vaak op audio shows hoort omwille van de enorme dynamiek. Met Cantique de Noël van Marianne Mellnas krijgen we een voorproefje van de naderende feestdagen. Na Mensch van Scala & Kolacny Brothers stellen we ons opnieuw de vraag of we verschil horen tussen vinyl en streaming audio. En opnieuw is het antwoord bevestigend en omwille van dezelfde redenen.       

Bekabeling

Nog even meegeven dat de bekabeling voor deze bijzondere sets, naast de eigen kabels van Naim Audio, van Swiss Cables, Kimber Cable en Audiomica komen. 

Yin & Yang

We kunnen niet ontkennen dat er wel degelijk hoorbare verschillen zijn tussen analoge en digitale muziekapparatuur en muziekbronnen. Een verschil dat het team van Alpha High End treffend omschrijft als yin & yang. Twee totaal verschillende manieren om muziek weer te geven die ondanks hun tegenstelling samen een krachtig, harmonieus geheel kunnen vormen. Of je nu eerder aangetrokken wordt door analoge of digitale muziekweergave, is een persoonlijke keuze. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Maar in een zorgvuldig samengestelde muziekinstallatie met kwalitatieve componenten en muziekbronnen is er beslist plaats voor beiden. En dat is precies wat wij mochten ervaren tijdens de Yin & Yang concept show bij Alpha High End in Brasschaat.   

Wil je ontdekken wat Alpha High End nog meer te bieden heeft? Of wil je er graag bij zijn tijdens één van hun talrijke evenementen? Surf dan naar hun website. Het loont zeker en vast de moeite.

Wil je meer weten over de merken die in dit verslag aan bod komen? Surf dan naar de websites van Naim, Marten, AVM, Soulines, Audio Analogue, Kimber Cable, Swiss Cables en Audiomica

Verkooppunten van het merk naim