Tel een ‘rijke muzikaliteit’ op met een meeslepend geluid en je komt uit als resultaat: een verbluffend realisme. En laat het nu net dát zijn wat Arcam wil bereiken met de introductie van hun AVR5 receiver die werkt in de klasse AB. Zoals de titel al deed vermoeden, kan dit apparaat tot wel 12 kanalen decoderen. Er wordt met name ondersteuning geboden voor Dolby Atmos en DTS:X. Als dat geen leuk nieuws? Gecombineerd met nog enkele ‘handigheidjes’ die ervoor zorgen dat deze AVR5 perfect is voor een ultieme ervaring in jouw thuisbioscoop. En dat voor en wel heel erg aantrekkelijk prijskaartje.
De Arcam AVR5 is naar eigen zeggen ontworpen met een passie voor muziek en films. Met de komst van dit model willen ze dit echt tot leven brengen in jouw huiskamer. Het is volgens Arcam ‘over engineered’ met een doorontwikkelde voeding en transformator. De ingebouwde klasse AB-versterkers zijn gebaseerd op andere stereoversterkers van het gerenommeerde merk. Hierdoor wordt muzikaliteit gegarandeerd die niet altijd bij andere AV-receivers is te horen. Benieuwd naar het totaalplaatje?
Zoals eerder al gezegd zijn Dolby Atmos en DTS:X niet weg te denken uit de AVR5. Maar hier stopt het absoluut niet. Wat je er nog bij krijgt als je beslist een dergelijk model in huis te halen? Niet minder dan 7 HDMI-ingangen en 2 HDMI-uitgangen. Inclusief een eARC comptabiliteit. Reken alvast maar op een 4K HDR-doorvoer mét HDR10, HLG en Dolby Vision.
“The Arcam AVR5 is a high-performance audio/visual receiver that delivers stunning realism for the ultimate home cinema experience. Native 12-channel decoding of immersive audio from Dolby Atmos and DTS:X, the AVR5 can deliver incredible theatre experiences.”
Apple AirPlay2, Google Cast, bluetooth en Spotify Connect zijn maar enkele van die ‘handigheidjes’ waar we eerder over spraken. Aangevuld met onder andere Dirac Live dat synoniem staat voor een professioneel kamercorrectiesysteem.
Lees ook
Arcam- & JBL Synthesis-modellen: vanaf nu ook Roon-Ready
Als we een blik werpen op hetgeen dat vervat zit in de behuizing, dan komen we al snel uit op twee ESS ES9026PRO DAC’s. Deze werd eerder al gebruikt in de iets duurdere AVR30. Ook nog vinden we hier de op maat gemaakte lineaire voeding in combinatie met de klasse AB-versterking. Moeten alle kanalen worden ‘aangedreven’ door de AVR5? Dan mag je uitgaan van 60 Watt per kanaal bij acht Ohm.
Er wordt verwacht dat de AVR5 tegen het einde van dit jaar leverbaar zou worden voor een adviesprijs die dicht aanleunt bij de 2.000 euro. Niet bepaald een koopje te noemen, maar laat ons zeggen dat dit nou ook niet het grote geld zou zijn. Maar als je kijkt welke functionaliteiten en mogelijkheden je in de plaats krijgt, misschien wel het overwegen waard.
Uiteraard heeft de AVR5 van Arcam nog veel meer in petto. Nieuwsgierig naar meer? Je ontdekt er alles over op de productpagina. Alleen daarheen!