HDMI’s oftewel High-Definition Multimedia Interfaces zijn geen onbekende kabels. Ieder huisgezin heeft er wel één of meerdere van in huis. Maar toch zit er in die ene benaming een wereld van verschil.
AudioQuest is een bedrijf van Amerikaanse afkomst dat zich specialiseert in audio- en videokabels. In het segment van HDMI vertegenwoordigen zij een breed gamma dat een oplossing heeft voor iederere gebruiker. Van instapkabels tot high-end HDMI juweeltjes! AudioQuest heeft maar liefst acht verschillende types van dit soort bekabeling in huis. In lengtes van 0,6 meter tot en met 20,0 meter. Wij voelden het belangrijkste trio aan de tand.
HDMI hoeft in eerste instantie geen bijkomende uitleg. We weten dat deze kabels ervoor zorgen dat beeld en geluid op zijn plaats terecht komen. Maar dit is echter het geval als we ervan uitgaan dat iedere HDMI kabel identiek is.
Dus, first things first. HDMI is de opvolger van het bijna ter ziele gegaan Scart systeem. Dit was voorheen de drager voor beeld en geluid via kabel naar ons tv-systeem. Scart was echter analoog en een digitale wereld vraagt om dito kabels. Hiermee was de HDMI geboren. In eerste instantie was dit nodig om de zogenaamde HD beelden correct op het scherm te krijgen. Ondertussen is HDMI veel meer dan dat.
Concreet werkt een HDMI met digitale impulssignalen. De welbekende eentjes en nulletjes worden door de kabel gestuurd en zijn een drager van informatie. Een exacte wetenschap zouden we zeggen. Toch is dit niet het geval. Veel factoren beïnvloeden de kwaliteit van de binaire codes. Een daarvan is de snelheid waarmee de impulsen worden gegeven. Is die niet snel genoeg, dan treedt zogenaamde vertraging op. Dit veroorzaakt het vervelende jittering. Jittering kan je zien als een timing die niet honderd procent klopt ripple portemonnee. Het gevolg daarvan laat zich al raden: klanken zijn niet zuiver en het beeld is zichtbaar slechter.