Pro-Ject heeft de Pre Box RS2 Digital uitgebracht. Het is een compacte DA-converter, voorversterker en hoofdtelefoonversterker in één. Het Oostenrijkse merk voegde een viertal buizen toe in de eindtrappen (twee per kanaal). Hierdoor kan de gebruiker kiezen om het signaal al dan niet via de buizen te laten gaan. Het toestel is verkrijgbaar in een zwart of zilveren uitvoering.

Compact en veelzijdig

Pre Box RS2 DigitalHet nieuwe toestel van Pro-Ject bouwt verder op zijn voorganger: de Pre Box S2 Digital en is net zoals dat toestel enorm veelzijdig: het is een voorversterker, hoofdtelefoonversterker en DA-converter. Volgens Pro-Ject overtreft de Pre Box RS2 Digital zijn voorganger alvast op vlak van geluidspotentieel. Het is namelijk een veelzijdige voorversterker die zowel digitale als analoge ingangen heeft en die werkt met halfgeleiders of buizen in de eindtrap.

Dual mono en symmetrisch opgebouwd

De Pre Box RS2 bezit twee DAC-chips van het type ESS Sabre ESS9038Q2M, één voor elk kanaal. De signaalverwerking gaat bij PCM tot een resolutie van 32-bit/768 kHz en in geval van DSD tot maximaal DSD512. Signalen kunnen daarnaast ook gecodeerd worden in MQA, waarvoor de fabrikant volledige hardware- en softwareondersteuning heeft voorzien. Dat geldt eveneens voor de up sampling van dit toestel. Voor de signaalverwerking zijn acht filters beschikbaar. Een van de filters, de gepatenteerde Optimal Transient Digital Filter, is zelfs specifiek bedoeld voor MQA.

Pre Box RS2 DigitalDe Pro-Ject Pre BOX RS2 bevat een hele boel digitale interfaces, waaronder een USB 2.0-poort voor directe aansluiting op PC, Mac en streamingsdiensten. De signaalverwerking vindt plaats via een krachtige multi-core XMOS-microcontroller met geavanceerde multi-core RISC-architectuur.

Een andere interessante interface op digitaal niveau is de HDMI-poort die bedoeld is voor audiosignalen. Zo kan bijvoorbeeld de CD-Box RS2 T van Pro-Ject worden aangesloten. Daarnaast zijn er een optische en een coaxiale ingang die een PCM-signaal kunnen verwerken tot maximaal 24 bit per 192 kHz. De AES-ingang gaat ook tot dat niveau. Verder is er bluetooth-aansluiting mogelijk. Tot slot zijn er nog een analoge cinch-ingang en een analoge XLR-ingang aanwezig.

Gebruik met of zonder buizen in de signaalweg

Het analoge gedeelte van het toestel is volledig dual mono en symmetrisch opgebouwd. Het is voorzien van twee buizen (type 6022EH) per signaal. Die buizen zijn echter geen noodzaak en de gebruiker kan zelf kiezen om deze al dan niet te gebruiken.

Pre Box RS2 Digital

Hoofdtelefoonversterker

Pro-Ject Audio Systems benadrukt de kwaliteiten van dit toestel als hoofdtelefoonversterker. Volgens het bedrijf had het geen compromissen moeten doen tijdens het ontwerpen van dit toestel, ook niet op vlak van de hoofdtelefoonversterker. Daardoor kan het toestel zonder problemen zelfs hoogwaardige hoofdtelefoonmodellen onder controle houden. Er zijn geen koppelcondensatoren aanwezig, zelfs niet bij de uitgang. De gehele versterker is bovendien DC-gekoppeld en door de aanwezigheid van een zeer snelle DC-servo zou er ook geen spanning bij de uitgang komen. Het uitgangsvermogen is geschikt voor alle soorten hoofdtelefoons die kunnen worden aangesloten via een 6,3 mm stere jackpug.

Andere eigenschappen

Het toestel is leverbaar in zwart of zilver. Het is 20,6 cm breed, 22,2 cm diep, 7,2 cm hoog en weegt 1,71 kg. Stroom wordt aangeleverd via een extra voeding. Optioneel kan de voeding geüpgraded worden met de Power Box RS Uni 1-way of de Power Box Uni 4-way van het merk.

Wil je meer weten? Bekijk het toestel dan vooral eens op de website van de fabrikant.

Verkooppunten van het merk pro-ject