Voortbouwend op het analoge erfgoed en 57 jaar Japans audio-ontwerp, introduceert Audio-Technica de AT-LP5X, een betaalbare direct drive draaitafel die een hifi-kwaliteit audioprestatie levert die ver boven zijn prijsniveau ligt, als de directe opvolger van de zeer populaire AT-LP5. De AT-LP5X kent een aantal verbeteringen ten opzichte van het  bekroonde design  van de AT-LP5, waaronder de nieuwe AT-VM95E Dual Moving Magnet-stereocartridge, de opvolger van de legendarische AT95E.

Audio-Technica AT-LP5X

De AT-VM95E is gemonteerd op een AT-HS6 Headshell. Dit zorgt ervoor dat meteen na het uitpakken er een geweldig klinkende setup klaar is voor gebruik. Het geluid kan worden gepersonaliseerd door een keuze te maken uit de, optioneel leverbare,  complete range VM95 naalden die gemakkelijk op het element gemonteerd kunnen worden.

Nieuw is ook de snelstart, low-noise quartz-locked DC servo direct drive motor, die 33, 45 en ook 78 RPM snelheden biedt (voor het draaien op 78 toeren is de, uit de VM95 range naalden, VM95SP naald nodig. Deze is los verkrijgbaar.)

De toonarm heeft hetzelfde J-vormige ontwerp als die van de AT-LP5 – een look geïnspireerd op de klassieke draaitafels van Audio-Technica uit de jaren ’60 en ’70, heeft een metalen cardanische ophanging en precisielagers. In combinatie met een instelbare dynamische anti-skatecontrole om ongewenste bewegingen van de toonarm te voorkomen. Waardoor trackingfouten verder worden geminimaliseerd.  Het nauwkeurig afgewerkte aluminium draaiplateau zorgt voor een gebalanceerde rotatie.

Audio-Technica AT-LP5XDe AT-LP5X is voorzien van een ingebouwde schakelbare Moving Magnet en Moving Coil phono-/lijnvoorversterker waarmee hij rechtstreeks kan worden aangesloten op een computer, stereo-installatie, luidsprekers met een eigen versterker en andere apparatuur die geen eigen phono pre-amp hebben: een “plug and play”-benadering waarmee gebruikers de AT-LP5X uit de verpakking halen en direct hun platen kunnen afspelen. De keuze van MM/MC-cartridges maakt het mogelijk om eenvoudig te upgraden naar een Moving Coil cartridge.

Een andere verbetering ten opzichte van de AT-LP5 is de externe voeding, waarmee ruis in de signaalketen wordt verminderd en een schoner geluid wordt geleverd. En ondanks de klassieke vormgeving is de AT-LP5X dé draaitafel van de 21e eeuw, met als aanvulling een USB-uitgang waarmee gebruikers hun vinylcollectie kunnen digitaliseren. Er wordt een kabel meegeleverd om de draaitafel aan te sluiten op een PC, evenals een link om gratis Audacity-software te downloaden waarmee u uw platen kunt omzetten naar MP3, WAV en andere digitale formaten.

Het draaitafel chassis is gemaakt van trillingsdempende materialen en is intern verzwaard om ongewenste resonanties tot een minimum te beperken en heeft een fraaie matzwarte afwerking. Meegeleverde accessoires zijn o.a. een zware, dempende slipmat, stofkap en RCA kabel.

De Audio-Technica AT-LP5X is vanaf september 2019 verkrijgbaar voor € 399,-

Verkooppunten van het merk audio-technica