Als je op zoek gaat naar een partybox of een draadloze luidspreker om een knallend feestje te bouwen, zal je al snel ontdekken dat er tal van mogelijkheden zijn om uit te kiezen. Als het aankomt op betrouwbare en kwalitatieve luidsprekers, komt JBL naar voren als merk met enige naam en faam. Het verkennen van hun uitgebreide portfolio, wat betreft draadloze speakers, is zeker de moeite waard. Of je nu een evenement of een intiem feestje bij jouw thuis organiseert, JBL heeft voor iedere situatie een mooie oplossing. Van krachtige en imposante partyboxen tot compacte en draagbare modellen. De audiofabrikant heeft diverse opties binnen het aanbod die een breed publiek kunnen aanspreken.

Bij het maken van je keuze, is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften. Moet de luidspreker op één vaste plek staan, zoals in een feestzaal of achtertuin? Of moet hij juist mobiel zijn zodat je hem gemakkelijk mee kan nemen naar verschillende locaties? Hoe ga je de draadloze luidspreker gebruiken? Op welke manier kan je ‘m connecteren? Zijn er mogelijkheden om de geluidsweergave te ‘tweaken’? Kortom: er zijn heel wat verschillende factoren die een cruciale rol spelen. Deze beïnvloeden je uiteindelijke keuze.

In deze review gaan we ons focussen op één van de kleinere versies uit het PartyBox-portfolio, namelijk de JBL PartyBox Encore. We zullen onderzoeken voor wie deze luidspreker handig kan zijn en in welke situaties hij van pas zou kunnen komen. Uiteraard leggen we dit exemplaar ook op onze ‘muzikale rooster’.

Een muzikale kubus?

Met een batterijduur van tien uur belooft de JBL PartyBox Encore non-stop luisterplezier gedurende de hele dag. Dat zou voldoende tijd moeten zijn om jou en je gasten te voorzien van de perfecte soundtrack, afgestemd op de gelegenheid. Of het nu een zomerse poolparty is, een levendige tuinbijeenkomst of gewoon een relaxte middag in het park: de PartyBox Encore is er om jou én je gasten te vergezellen. Geheel op muzikale wijze.

Bovendien is de PartyBox Encore spatwaterdicht volgens de IPX4-norm. Hoewel je hem niet in het zwembad moet onderdompelen, kan hij wel een spatje water hebben zonder schade op te lopen. Je kan dus met een gerust hart blijven genieten, zelfs als er wat water wordt gemorst of als er een plotselinge zomerse regenbui voorbijkomt.

Naast de batterijduur en spatwaterdichtheid, beschrijven de technische specificaties een vermogen van 100 Watt. Het is moeilijk voor te stellen hoe dat precies klinkt, en ik ben dan ook benieuwd naar de geluidskwaliteit. Maar één ding is zeker: het zal je feestje naar een hoger niveau tillen en tegelijkertijd een leuke sfeer creëren.

Lees ook


JBL PartyBox 310: Reviewjbl partybox 310 review

 


 

Iets wat ik persoonlijk zeer tof vind aan deze JBL PartyBox Encore, is dat hij wordt geleverd met een draadloze microfoon. Dit voegt een extra dimensie toe aan iedere gelegenheid. Dat betekent dat je meteen je feestjes op gang kan trappen met een energieke karaoke-sessie. Niets brengt mensen sneller in feeststemming dan samen zingen en plezier hebben, en met de draadloze microfoon kan je precies dat doen. Later in deze review: meer over de microfoon.

On the go

Het gewicht van de JBL PartyBox Encore zou ik redelijk ‘potig’ noemen. Met 6,3 kg was het iets zwaarder dan ik had verwacht. Maar al snel merkte ik dat dit samenhing met de solide bouwkwaliteit. Aangezien dit ‘gewicht’ de algehele stevigheid en betrouwbaarheid van de speaker ten goede komt, is het niet per definitie ‘zwaar’ te noemen. Ik had hem iets groter verwacht, maar de afmetingen zijn eigenlijk ideaal. Hij is niet te groot of te klein. Dankzij de praktische handgreep kan je hem gemakkelijk meenemen naar waar je maar wil. Kortom, het geheel zit goed in elkaar, straalt kwaliteit uit en voelt professioneel aan.

Op vlak van batterijduur komt de realiteit niet helemaal overeen met de theoretische duur die tien uur zou moeten zijn. Dat is ook wat mijn ervaring met andere draadloze luidspreker mij leert. Ik kom eerder uit op ongeveer zo’n 8 of 8,5 uur luisterplezier op normaal volume, wanneer ik draadloos verbonden ben via bluetooth. Maar, om eerlijk te zijn is dat nog steeds wel impressionant. In de praktijk is dit wellicht meer dan genoeg.

Wat betreft de oplaadtijd, deze voldoet wel aan de verwachtingen van 3,5 uur. Hoewel sommigen het misschien als een muggezifterij beschouwen, moet ik toegeven dat ik het ietwat aan de lange kant vind. Vooral gezien de batterijduur. Maar het is een kleinigheidje dat mijn enthousiasme niet kan temperen.

Connectiviteit

Het mooie is dat je de PartyBox Encore zowel bedraad als draadloos kan verbinden, zodat je geniet van heel wat flexibiliteit. Of je nu de voorkeur geeft aan draadloze connectiviteit voor gemak en mobiliteit, of dat je de voorkeur geeft aan een bedrade verbinding voor een betrouwbare en directe aansluiting: de PartyBox Encore biedt beide opties.

Met de draadloze mogelijkheid kan je eenvoudig verbinding maken met het apparaat (via bluetooth weliswaar). Dit stelt je in staat om bijvoorbeeld je telefoon draadloos aan te sluiten en je favoriete muziek af te spelen. Het is handig voor moderne smartphones die over bluetooth beschikken.

Voor diegenen die een oudere telefoon hebben zonder bluetooth, of meer fan zijn van de bedrade optie, biedt de PartyBox ook de mogelijkheid om bedraad verbinding te maken. Dit kan via de aux-kabel, die een 3,5 mm mini-jack aansluiting heeft. Bovendien kan je andere apparaten, zoals laptops of mp3-spelers, aansluiten zolang ze beschikken over de juiste aansluiting. Het is best tof dat het bedrade alternatief bestaat. Gewoon plug en play en je bent vertrokken voor urenlang luisterplezier. De combinatie van bedrade en draadloze verbindingsmogelijkheden geeft je de vrijheid om te kiezen hoe je PartyBox Encore wilt aansluiten.

Een handige toevoeging aan de PartyBox is de USB-poort. Hiermee kan je muziek afspelen vanaf een USB-stick. Dit is ideaal als je je favoriete afspeellijsten of nummers wilt meenemen, zonder afhankelijk te zijn van een ander apparaat.

Let’s get this party started

Laten we het volume opendraaien en eens kijken naar de geluidskwaliteit en uitbreidingsmogelijkheden van deze speaker. Zodra je muziek begint af te spelen, ervaar je meteen een vol en helder geluid. Vooral de bas valt op, met diepe en indrukwekkende tonen waarmee je flink kunt knallen, en dus het feestje of de karaoke kan starten. Het is best impressionant dat deze compacte ‘kubus’ zo’n krachtig geluid weet te produceren. Klinkt indrukwekkend, zeker gezien de prijsklasse.

Echter, toen ik het volume helemaal opendraaide en op het maximum zette, merkte ik dat het geluid iets aan kracht verloor. De dynamiek ging een beetje verloren. Bij ongeveer zo’n 80% tot 90% volume hoor je niet exact hetzelfde als je bijvoorbeeld bij 50% wel kan horen.

Gelukkig heeft JBL een leuke oplossing achter de hand, voor als je echt heel luid moet spelen. Of wanneer je gewoon een (heel) groot publiek hebt. Deze ‘oplossing’ heeft te maken met de uitbreidingsmogelijkheden. Je kan meerdere speakers aan elkaar koppelen. Zo kunnen ze allemaal samen spelen en kan je het volume flink opschroeven. Dit kan in bepaalde settings een hele toffe optie zijn.

Denk maar aan een groep vrienden waarin een paar mensen beschikken over dezelfde speaker. Als ze samenkomen, kunnen de speakers verbonden worden waardoor ze optimaal kunnen genieten van het geluid. Dit voegt iets toe aan de feestvreugde en geeft een extra boost. Niet alleen aan de muziek, maar ook aan de stemmen (indien je zou gaan voor een party met karaoke).

Bediening

De bediening van deze speaker biedt je twee handige mogelijkheden. Bovenop de luidspreker vind je een reeks fysieke knoppen terug die je in staat stellen om met gemak je muziekervaring te beheersen. Met een simpele druk op de knop kan je de muziek starten of stoppen. Je kan zelfs de bas een flinke boost geven met de speciale basversterkingsknop die in verschillende niveaus aangepast kan worden. Wat ik als aangenaam ervaarde, was dat deze knoppen voldoende weerstand bieden. Zo druk je niet per ongeluk iets in. En laten we vooral de handige draaiknop in het midden niet vergeten, waarmee je het volume kan instellen. Ook deze was zeer aangenaam in gebruik, want je hoefde niet te hard of te zacht te draaien, maar precies de juiste mate van kracht toepassen. Dit is ‘nice to have’ want zo kan je de muziek regelen zonder steeds je telefoon boven te halen. Het is gewoonweg handig om de controle binnen handbereik te hebben met de fysieke knoppen.

Lees ook


JBL Bar 1000 review soundbarJBL Bar 1000: Review soundbar

 


 

Naast de fysieke knoppen, heb je ook nog de mogelijkheid om de speaker met je telefoon te bedienen via bluetooth. Echter, één ding dat ik wel weer opmerkte, is dat er verschillende apps beschikbaar zijn in de Google Play Store voor verschillende productgroepen. Dit kan soms verwarrend zijn, en het is belangrijk om goed te kijken welke applicatie je precies moet installeren. Misschien zou een JBL alles-in-één app, die alles eenvoudig centraliseert, handig zijn. Het is een gevalletje van ‘goed kijken voordat je springt’. Zoals ik eerder al heb opgemerkt bij de review van de Bar 1000 (soundbar), kwam dit ook naar voren bij installatie. Dus wees alert en zorg ervoor dat je de juiste app installeert om het maximale uit je ervaring te halen.

Sing along

Een van de aspecten die mijn nieuwsgierigheid zeker triggerde; en me motiveerde om meer te ontdekken, was de aanwezigheid van een draadloze microfoon. Dit is toch wel uniek in de PartyBox-serie. Voor de prijs van ongeveer driehonderd euro krijg je niet alleen een geweldige luidspreker, maar ook nog eens een microfoon die automatisch gekoppeld wordt.

Het feit dat je de luidspreker ook zonder de microfoon kunt gebruiken, maakt het een veelzijdig apparaat. Afhankelijk van de gelegenheid, en het gebruik, kan je ervoor kiezen om de microfoon te gebruiken. Dat is echt een meerwaarde. Of het nu gaat om een muzikaal feestje waar iemand een speech geeft, een karaoke-avond of zelfs een imitaite op kantoor (mét je collega’s) in de stijl van ‘The Masker Singer’: de microfoon komt echt tot zijn recht en kan zorgen voor leuke situaties. Het is een leuk extra die in verschillende omgevingen tot zijn recht kan komen. Ook als je iemand bent die graag zingt of veel met muziek bezig is. Het is een handige manier om je stem te versterken. Kortom, de draadloze microfoon biedt veel mogelijkheden voor verschillende gelegenheden. Het viel me bovendien op dat de microfoon zeer snel connecteerde met de PartyBox Encore. Een absoluut pluspunt. Overigens lag de microfoon erg prettig in de hand. Net zoals de draadloze luidspreker, voelt deze erg degelijk aan.

Wat het nog leuker maakt, is dat er vier knoppen aanwezig zijn op de bovenzijde van de luidspreker. Met deze tactiele knoppen kan je het volume, de echo, bas en hoge tonen van de microfoon aanpassen. Het gevoel en de ervaring was prettig. Ik vond het zeker een meerwaarde dat deze functies waren opgenomen in de speaker. Het geeft je de mogelijkheid om de geluidsweergave van de microfoon af te stemmen, op basis van je eigen smaak.

Light in the dark

De lichtshow van de PartyBox Encore is tevens een toegevoegde waarde en onderscheidt zich van andere merken. JBL staat bekend om zijn ervaring op het gebied van aanvullende lichteffecten, op de geluidsweergave. Dat komt bij deze telg goed tot uiting. Ze hebben het op een prachtige manier geïntegreerd, met een verlichte voorkant en een lijn aan de zijkanten die zorgen voor een extra visueel element. Deze functie geeft een extra dimensie aan de algehele beleving. Je kan de lichtshow in- of uitschakelen, of zelfs de kleuren/bewegingen aanpassen op basis van je voorkeuren. Bovendien reageert de lichtshow op het ritme van de afgespeelde muziek, wat altijd voor een leuke en meeslepende ervaring zorgt.

Conclusie

In een notendop biedt de JBL PartyBox Encore een indrukwekkende geluidskwaliteit die je zeker niet teleurstelt. De luidspreker heeft een strakke uitstraling. Er zijn verschillende bedieningsmogelijkheden. Zowel via de fysieke knoppen als via de bijbehorende applicatie. Met de toevoeging van een draadloze microfoon kan het apparaat zeer flexibel worden ingezet. Bovendien is de PartyBox Encore compact en gemakkelijk mee te nemen, waardoor het ideaal is voor mensen die houden van ‘mobiele muziek’. Je neemt gewoon het praktische handvat vast en verplaatst dit model zonder enige moeite.

Het is geen verrassing dat de bouwkwaliteit van de JBL PartyBox Encore uitstekend is, zoals je zou verwachten van dit gerenommeerde merk. Het apparaat voelt solide en duurzaam aan, waardoor het bestand is tegen de uitdagingen van mobiel gebruik. Of je nu een feestje in de achtertuin organiseert of de speaker meeneemt naar het strand: je kan erop vertrouwen dat de PartyBox bestand is tegen een stootje en lang meegaat.

Binnen het segment van draagbare speakers onderscheidt JBL zich met de toevoeging van de draadloze microfoon, wat een extra troef is om mee uit te pakken. Met de draadloze microfoon kan je je feestje naar een hoger niveau tillen. Ongeacht of het nu gaat om karaoke, speeches of gewoon plezier hebben met vrienden/familie/collega’s. Dit biedt een enorme flexibiliteit en maakt het mogelijk om de speaker op verschillende manieren te gebruiken, afhankelijk van de situatie en gelegenheid.

De PartyBox Encore van JBL is bij uitstek geschikt voor mensen die graag feestjes organiseren in een select gezelschap en de ruimte willen vullen met geweldige muziek. Zonder daarbij een fortuin uit te geven. Het is een veelzijdige luidspreker die zich kan meten met verschillende type mensen en hun diverse levensstijlen. Of je nu een feestbeest bent op de dansvloer, een muziekliefhebber die een barbecue met vrienden organiseert of een entertainer die graag karaoke-avonden op gang brengt: voor degenen die graag de sfeer willen versterken en een levendige omgeving willen creëren, is de PartyBox Encore perfect.

JBL PartyBox Encore

9.4

Prestaties

9.0/10

Prijs

10.0/10

Bouwkwaliteit

9.5/10

Design

9.0/10

Functionaliteit

9.5/10

Pros

  • Premium design
  • Kwalitatief geluid
  • Prijs is gerechtvaardigd
  • Draadloze microfoon + lichteffecten
  • Compact formaat

Cons

  • Misschien aan de iets zwaardere kant om mee te nemen
  • Oplaadtijd had korter gemogen
  • Speaker levert geen 360-graden geluid (als je ervoor of erachter staat zal je beleving anders zijn)
Verkooppunten van het merk jbl