McIntosh heeft haar nieuwe luidspreker geïntroduceerd: de XRT1.1K. Maar aan deze luidspreker hangt wel een prijskaartje.

XRT1.1KDe XRT1.1K is de ‘verkleinde’ versie van de XRT2.1K-luidsprekers van McIntosh. Deze make gebruik van nano-koolstofdrivers. De nieuwe luidspreker is ontworpen om de bestaande technologie van zijn grote broer te brengen in een kleinere en lichtere versie: 35 cm korter en met een gewicht van ‘maar’ 78 kg.

De drivers van de XRT1.1K zijn geplaatst op een lijn. Daar zit een filosofie achter: zowel dichtbij als veraf kunnen mensen genieten van de muziek. Dat komt doordat wanneer je vlak bij de luidspreker staat, je buiten het stralingsveld van de onderste en bovenste drivers valt. Hierdoor krijg je niet te veel geluid binnen, maar mis je ook geen muzikale details. Wie dan weer iets verder van de luidspreker staat, staat in de sweet spot van alle drivers. Hoewel je iets verder weg staat, mis je ook hier geen enkel detail van de muziek.

XRT1.1KDe XRT1.1K heeft 70 drivers. 40 daarvan zijn 0,75 inch tweeters, 24 zijn 2 inch hoge middentoners, twee 6,5 inch lage middentoners en er zijn ook 4 6,5 inch woofers aanwezig. De lage middentoners en woofers waren speciaal ontworpen voor de XRT2.1K, maar werden letterlijk overgenomen in de XRT1.1K, net zoals de hoge middentoners en de tweeters die ook terug te vinden zijn in de XRT2.1K.

Maar dat zijn niet de enige eigenschappen die deze luidspreker heeft van zijn grote broer. Er zijn ook heel wat herkenbare uiterlijke kenmerken terug te vinden. De lage tonen sectie van de behuizing bijvoorbeeld is ook net zoals zijn broer afgewerkt met zeven lagen zwarte pianolak en bevat ook aluminium accenten. De voorkanten die afneembaar zijn, worden bevestigd met maagneten. De bodemplaat is gemaakt van glas en van aluminium, en bevat ook vier verstelbare voeten zodat de luidspreker altijd stabiel en waterpas kan staan, ongeacht de ruimte. Tri-wiring of tri-amping is ook een optie dankzij de drie luidsprekeraansluitingen.

XRT1.1K

Nog een laatste leuke detail: net zoals bij de XRT2.1K licht ook bij deze luidspreker het McIntosh-logo op aan de voorkant wanneer er gebruik wordt gemaakt van de Power Control techniek die ook terug te vinden is in een heel aantal andere McIntosh-toestellen.

Zoals al eerder vermeld, hangt er een flink prijskaartje aan. Voor maar liefst €39.999 zal de luidspreker (vermoedelijk begin 2019) te koop komen te staan.

Verkooppunten van het merk mcintosh