De website van Naim zegt: ‘De Uniti Atom Headphone Edition kan elke ruimte omtoveren in uw eigen audiococon’. Deze voor hoofdtelefoons geoptimaliseerde versie van de Naim Uniti Atom heeft, buiten een batterij aan uitgangen, nog een compacte streaming voorversterker aan boord. Ik zie ook dat het streamen vanuit je eigen digitale muziekbibliotheek, favoriete radiostations, podcasts, muziek van Spotify, Apple Music, Tidal en Qobuz tot de mogelijkheden behoort. Direct draadloos streamen vanaf al je apparaten via Apple AirPlay 2 en via de ingebouwde Chromecast is mogelijk. Tevens kan je andere bronnen aansluiten zoals draaitafels of USB-drives. Al dit leuks beheer en bestuur je d.m.v. de Naim-app.

De meesten van onze lezers kennen Naim Audio wel. Een gerespecteerde fabrikant van high-end audio-elektronica uit de UK. Eén van de productfamilies van het bedrijf is Uniti dat verschillende alles-in-één audiostreamers omvat. De Uniti Atom biedt bijvoorbeeld ingebouwde toegang tot een breed scala aan online streamingdiensten en een 2x 40 Watt eindversterker. Maar die bespreken we hier niet.

De Uniti Atom Headphone Edition (HE) voegt hoofdtelefoonuitgangen toe en vervangt de luidsprekerversterker door een hoofdtelefoonversterker, maar verder ‘lijkt’ hij vrijwel identiek aan de gewone Uniti Atom.

Naim Audio Uniti Atom Headphone Edition review

Speciaal voor de Atom HE is echter een nieuwe versterker ontworpen. Voortbouwend op een reeks technologieën, waaronder elementen uit de Statement-versterker reeks van Naim Audio, zou het nieuwe ontwerp uitstekende versterking voor hoofdtelefoons leveren.
De Atom HE kan gebruikt worden als een voorversterker op lijnniveau die een externe eindversterker of actieve luidsprekers aanstuurt. De prestaties zouden uitzonderlijk zijn.

Nieuwsgierig naar onze bijhorende video die wij maakten van de Naim Uniti Atom Headphone Edition?

De Atom HE is verder nog voorzien van een nieuw discreet transistorcircuitontwerp dat het toestel in staat stelt om een gebalanceerde hoofdtelefoonuitgang te leveren op een Pentaconn 4,4 mm en een 4-pins XLR uitgang. Daarnaast is er een standaard 6,3 mm-uitgang voorzien. Blijkbaar werd ook het transformatorontwerp herzien om optimaal in de behoefte van hoofdtelefoonversterking te voldoen.

Een connectiviteitsoverzichtje

Netwerk: 

 • Ethernet (10/100 Mbps)
 • WiFi (802.11 b/g/n/ac met interne antennes)
 • Multiroom: synchroniseer max. 5 Naim Streaming-producten en bedien deze via de Naim-app.

Audio-ingangen

 • Digitaal: 2x optische S / PDIF tot 96 kHz, coaxiale RCA (tot 24 bit / 192 kHz, DoP 64Fs)
 • Analoog: 1x stereo RCA-paar
 • USB: 2x USB 2.0 (Type A-stekker)
 • Streaming: Apple AirPlay 2, Chromecast ingebouwd, UPnPTM, Spotify® Connect, TIDAL, Roon Ready, Bluetooth, internetradio, Qobuz

Audio-uitgangen

 • Gebalanceerde XLR-voorversterkeruitgang
 • RCA-voorversterkeruitgang

Hoofdtelefoon uitgangen

 • 4,4 mm Pentaconn (gebalanceerd) 4-pins XLR (gebalanceerd) 6,35 mm (¼ inch) jack (ongebalanceerd)
 • 1,5 Watt RMS per kanaal in 16 Ohm
 • Geschikt voor hoofdtelefoons vanaf 16 Ohm

Hoog tijd om dit alles eens te testen

Bij het uitpakken valt me onmiddellijk het gewicht op. Met 7 kg is dit geen lichte jongen. Ook het aantal diverse aansluitingen duiden op een toestel dat voor de betere HiFi kwaliteit gaat. Na het downloaden van de Naim app, wordt de Uniti Atom HE vlot herkend en geconfigureerd.

De Atom HE is aangesloten op mijn netwerk via een standaard UTP-6 kabel. Zonder enig probleem vind ik mijn Synology NAS waarop mijn FLAC muziekbibliotheek staat. De Naim-app presenteert al zijn streamingdiensten op één scherm, de ingangen op een scrollend tweede scherm. Je kan de instellingen gebruiken om de invoer naar je voorkeur te ordenen en ongebruikte invoer naar het tweede scherm te verbannen.

Ik sluit mijn oude TDK hoofdtelefoon aan. Normaal luister ik niet zo vaak via hoofdtelefoon, maar onmiddellijk merk ik dat er toch iets wezenlijk anders is. ‘What do you want from me’ uit de live cd PULSE van Pink Floyd vloeit uit de TDK. David Gilmour schittert in deze prachtige song.

Om zeker te zijn, zet ik dezelfde track op via mijn gewone installatie en plug mijn TDK hoofdtelefoon in. Wat een verschil! Dit klinkt veel vlakker, ongenuanceerd en kleurloos.
Terug naar de Naim HE. Wat een wereld van verschil. Ik ben nu al overtuigd. Dit komt op mijn lijstje van volgende investeringen.

Toevallig heb ik hier ook de nieuwe hoofdtelefoon van B&O de Beoplay HX in test liggen. Even het 3,5 mm kabeltje inpluggen in de HX en de Naim HE en klaar. Waauw dit klinkt anders maar niet slechter. Even wat aan de geluidsinstellingen van de HX via de B&O app wijzigen en het klinkt alleen maar beter.

Bij het beluisteren van ‘Endroll’ uit de film ‘The Last Emperor’, waarvoor Ryuichi Sakamoto tekent voor de prachtige muziek en het Brussels Filharmonisch orkest o.l.v. Dirk Brossé voor de prachtige uitvoering, hoor ik prachtige muziek: meeslepend en vol. Wederom schakel ik over naar dezelfde bron via mijn ‘klassieke’ versterker en dezelfde hoofdtelefoon. Dit lijkt opnieuw op een schrale afspiegeling van de echte muziek.

Zelfs de B&O ANC zorgt ervoor dat je geen storende geluiden van buiten waarneemt! Daarna het zojuist uitgebrachte ‘Live at Knebworth’ concert door Pink Floyd uit 1990 in FLAC-kwaliteit, het klinkt zoals het hoort: vol, meeslepend en uiteraard prachtig in balans. David Jon Gilmour & band op z’n best.

Omdat dit prachtige toestel een echte HiFi hoofdtelefoon verdient, heb ik voor deze test ook een FOCAL CLEAR bemachtigd. In bruikleen weliswaar, maar een echte ‘ear-opener’! Deze hoofdtelefoon wordt standaard geleverd met een XLR 4 pin stekker voor gebalanceerd luisteren. De Uniti Atom Headphone Edition (HE) heeft deze aansluiting op de achterzijde. Met deze opstelling heb ik de bovenstaande luistertest even overgedaan.

Hierna is er maar één besluit mogelijk. Als je de investering in dit toestel overweegt, doe dan ook gelijk de investering in een goede HiFi hoofdtelefoon. Het luisterverschil is de investering meer dan waard. Geloof me!

Omdat deze opstelling zo levensecht klinkt, besluit ik de klassieke kant even te testen met Perotin van ‘The Hilliard Ensemble’ uit 1989. Het ‘Beata Viscera’ klinkt alsof de zangers rond mij staan, hun prachtige stemmen klinken hemels. Ook in Vivaldi’s Pietà klinkt Philippe Jaroussky’s stem zoals ik ze tot nu toe nog nooit gehoord heb. De rest van de avond heb ik verder in lichte extase doorgebracht. Muziek kan zó mooi zijn!

Conclusie

We kunnen de bewering van Naim, dat de voorversterker van de Atom HE eigenlijk superieur is aan die van de huidige Uniti-reeks, volledig onderschrijven. Zelfs in onze eerste set-up, zonder het voordeel van de gebalanceerde verbindingen, werden alle signalen van onze favoriete melodieën dynamisch en puur afgeleverd.

De Atom HE is een uitstekende aanvulling op het Naim Uniti-assortiment. Hij blinkt uit in het aanbieden van een alles-in-één streamingvoorversterker met een hoofdtelefoonversterker van topkwaliteit. Gebruik het met een hoofdtelefoon, met eindversterkers of met actieve luidsprekers, en je hebt een systeem dat de concurrentie in deze prijsklasse overstijgt. De Atom Uniti HE is niet alleen veelzijdig in zijn aansluitingen maar vooral héél hoog in HiFi-kwaliteit. Voor mij een echte aanrader dus.

Naim Audio Uniti Atom Headphone Edition

2.925,- euro  
9.5

PRESTATIES

8.0/10

FUNCTIONALITEIT

10.0/10

BOUWKWALITEIT

10.0/10

PRIJS/KWALITEIT

9.5/10

DESIGN

10.0/10

Pros

 • Ultra-complete HiFi mediaspeler: perfecte metgezel voor een set actieve speakers met een gebalanceerde XLR ingang
 • Probleemloze installatie via Naim app
 • Superieure voorversterker, stuurt alle mogelijke hoofdtelefoons perfect aan
 • Bijna compleet in mogelijke aansluitingen
 • Prachtig en duidelijk leesbaar display

Cons

 • HDMI arc ontbreekt
Verkooppunten van het merk naim