Pro-Ject Audio Systems is een Oostenrijkse firma (opgericht in 1991) die de analoge ervaring terug naar de klant wou brengen. Geen gemakkelijke opgave in de hoogdagen van de CD. Initieel was hun productie beperkt tot die van platenspelers. Maar na het succes van de Pro-Ject 1 draaitafel en zijn opvolgers, waagde het bedrijf zich ook op de markt van compacte elektronische componenten. Hun gamma bevat ondertussen dan ook het volledige gamma van phono-voorversterkers tot, jawel, CD spelers. Ook luidsprekers, hoofdtelefoons en kabels worden aangeboden. Met hun bekendheid in hifi-land zitten ze natuurlijk nog steeds voornamelijk op het gebied van de draaitafels. Dat gamma is onwaarschijnlijk divers. Van de no-frills entry level Primary en ultra hippe Elemental tot de referentie Signature met onderweg ook extravagante versies in de Artist Collection.

Pro-Ject Debut PRO Review draaitafel

De Debut PRO, een ietwat contradictorische naam – maar soit, is gecreëerd als 30 jaar jubileum uitgave voor Pro-Ject en probeert voor een nog realistische prijs het maximale aan kwaliteit te bieden. Benieuwd.

Technologie en installatie

De Pro-Ject Debut PRO komt uiteraard compact en stevig ingepakt aan bij de eindklant, maar moet dan nog wel liefst op zijn definitieve plaats uitgebalanceerd worden. Een draaitafel is nu eenmaal geen netwerkstreamer waar geen enkel bewegend onderdeel bij te pas komt. In deze kon ik mij rustig terug verplaatsen naar mijn jeugd van Lego bouwpakketten en plastic vliegtuigmodellen. Wees gerust, bij de Debut PRO komt er geen verf noch lijm aan te pas. De foto-ondersteunde handleiding geeft duidelijk de stappen aan. Prima.

Lees ook


Transrotor ZET1Review Transrotor ZET1 draaitafel: elegantie voor ogen en oren

 


 

De Debut PRO is een ogenschijnlijk simpele draaitafel: een rechthoekige zwarte basis, een behoorlijk dikke aluminum plateau, een rechte arm, geen voorversterker. Uiteraard zitten er wel wat verrassingen als je dichterbij gaat kijken. Er is uiteraard ondersteuning voor 33 en 45 toeren per minuut. De schakelaar zit linksvoor op de basis, maar ook 78 TPM wordt ondersteund. Eerder een niche feature, eerlijk gezegd, maar je weet maar nooit natuurlijk. Het draaiplateau is behoorlijk zwaar en verstopt de snaaraandrijving met platte snaar voor 33/45 en ronde snaar voor de 78 toeren aandrijving.

Hoogtepunt van elke draaitafel is natuurlijk de arm. De carbonversterkte alu arm is licht maar toch sterk en zo trillingsvrij als maar kan. Aan de top ervan is het standaard gemonteerde, in samenwerking met Ortofon ontwikkelde, Pick it Pro MM element. De arm zelf wordt gedragen door een uit één aluminium blok vervaardigde basis met heel uitvoerige en precieze instellings- en tuning mogelijkheden. Uiteraard is er het contragewicht om de druk van de naald op de plaat te controleren, maar ook extra fijnregelingen zijn aanwezig.

Benieuwd naar onze leuke review video die wij maakten van de Pro-Ject Debut PRO draaitafel?

Vooral de anti-schaats constructie met een gewichtje dat via een set van groeven aan een nylon draadje hangt is daarbij opvallend. Duidelijke instructies over hoe dit samenspel af te regelen zijn te vinden in de downloadbare handleiding. Wel wil ik even opmerken dat de handleiding in de doos een andere positie van het anti-schaats gewicht aangeeft dan de online handleiding. Een schoonheidsfoutje zonder hoorbare impact voor zover ik kon waarnemen. Maar het roept wel de vraag op wat nu eigenlijk het effect ervan is. Mogelijk speelt dit meer een rol indien het gebruikte vinyl wat ‘hobbeliger’ is dan mijn gekoesterde exemplaren.

Last but not least is er dan de basis zelf: stevig uitgevoerd en met ietwat stroeve scharnieren voor de functionele stofkap. Aansluitingen zijn een relatief korte phono kabel met aparte aardingsdraad en een aparte aansluiting voor de voedingstranformator. Geen voorversterking of digitale uitgangen. Versterkers met phono-ingang zijn wat terug in opmars, maar het is een bijkomende kost uiteraard. Voordeel is dan weer wel dat je zelf de kwaliteit van die voorversterking kan bepalen. Een oplossing zoals die op de Debut Recordmaster vind ik nochtans top: alles aan boord voor de beginner, maar ook het directe analoge signaal is nog steeds beschikbaar.

De 3 stevige voeten, stabiliteit daardoor gegarandeerd, vervolledigen het plaatje. Doordat ze ook nog in hoogte verstelbaar zijn, kan de tafel perfect pas gezet worden. Een noodzakelijkheid bij een platenspeler. Perfect.

In de praktijk

En dan nu de proef op de som natuurlijk. Met een licht trillende hand, ik wijt het nog steeds aan mijn enthousiasme eerder dan aan mijn leeftijd, wordt een eerste vinylplaat opgelegd. TaxiWars, jazz zijproject van dEUS’ voorman Tom Barman, straalt professioneel plezier uit vanaf de eerste noot. De sax van Robin Verheyen is daarbij toch wel het hoogtepunt. In een vroeger leven heb ik nog enige jaren een altosax en tevens de oren van familieleden gemarteld in een poging om ooit zulke sublieme creaties te kunnen neerzetten als Robin. Passieve compensatie is tegenwoordig al wat mij nog rest. De Debut PRO biedt mij toch heel wat troost. De soms geniepig scherpe soprano sax wordt door vinyl traditioneel wat zachter weergegeven en dat is ook bij deze Pro-Ject met zijn standaard Pick it PRO element het geval.

Over naar Johnny Cash dan. Live muziek is de ‘forte’ van analoog vind ik nog steeds. Het ‘cleane’ en, laat ons eerlijk zijn, dynamisch theoretisch superieure CD is perfect voor studio werk, maar mist de charme en het ‘leven’ van een analoge weergave. ‘At Folsom Prison’ gaat dan ook veel meer over sfeer en beleving dan over technische perfectie. Een goede film op pellicule is toch ook nog altijd beter dan een slechte film in 4K, nietwaar? De resolutie en driedimensionaliteit van de Debut maken van zo’n historisch album een echt genot. De donkere stem van Cash kan tot zijn recht komen ondanks de gelimiteerde opname omstandigheden.

Maar ook technisch wél superieur werk kan de Debut PRO aan. De live opname van The Wall in het politiek herschapen Berlijn van 1990 is zo’n opname. De Pro-Ject zet je in het publiek neer en laat je ten volle genieten van de magistrale compositie en uitvoering door Roger Waters. Het pick-up element van de Debut PRO geeft voldoende details door om de sfeer in het publiek over te brengen terwijl tegelijk de baslijnen door de speakers dreunen. Een duurder element kan altijd natuurlijk, één van de andere voordelen van een platenspeler, maar het standaard element is opvallend transparant en energetisch, met de beste prestatie in het stembereik en daaronder.

Conclusie

Voor zijn prijs is de Debut PRO van Pro-Ject een ‘dijk’ van een platenspeler. De lichtheid en afstelmogelijkheden van de arm kunnen fijne nuances uit de groeven reconstrueren zonder deze letterlijk onder druk te zetten. Tegelijk is het mechanische onderstel voldoende rigide en zwaar om de nodige stabiliteit te bieden. Het element is goed gekozen en zal niet makkelijk door beter te vervangen zijn zonder een aanzienlijke meerkost.

Pro-Ject Debut PRO

749,- euro
8.4

Prestaties

8.5/10

Functionaliteiten

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.0/10

Pros

  • Bouwkwaliteit en materialen
  • Regelmogelijkheden
  • Audiofiele aspiraties van het element

Cons

  • Voorversterker apart te voorzien
  • Standaard 78 toeren snaar maar geen correcte handleiding
Verkooppunten van het merk pro-ject