De Sennheiser AMBEO Soundbar! Een soundbar van twee jaar oud, gelanceerd in mei 2019, maar nog steeds heel relevant. En daardoor werd het zeker eens tijd om deze aan een grondige test bij AV2D te onderwerpen. Sennheiser is bij mij vooral bekend van de kwalitatieve hoofdtelefoons en de professionele audioapparatuur. Zo gebruiken wij Sennheiser’s microfoontjes en ontvangers bij het opnemen van video’s. En hebben we vele jaren geleden de Sennheiser Momentum bij lancering op test gehad. De review kan je hier nog steeds lezen. 

De AMBEO is de allereerste en enige soundbar van Sennheiser die zich presenteerde op de audio- en video-markt. Dit vonden we toen een klein beetje vreemd omdat Sennheiser niet zo bekend is met het maken van soundbars. Toch produceren heel veel AV2D partners zoals Yamaha, Denon, Bluesound,… soundbars. Daardoor werd ik uitermate getriggerd om deze zelf ook eens te testen en te vergelijken met mijn eerdere ervaringen met deze productgroep. We danken de mensen bij Sennheiser van harte voor deze opportuniteit en hebben met veel goesting deze test aangevat.

Sennheiser Ambeo Soundbar

Wie is Sennheiser?

Sennheiser heeft voornamelijk zijn expertise liggen in het pro audio gedeelte en het assortiment van hoofdtelefoons. Daarom kwam deze soundbar eerder als een verrassing. Sennheiser wilde als het ware ook een plekje bemachtigen in de markt van de home cinema’s. Gezien hun ervaring in de pro audio, en doordat ze zeker de technologie ervoor hebben, vond Sennnheiser dat ze er klaar voor waren. Vandaar dat de AMBEO Soundbar werd gelanceerd. Hierbij werd dus echt duidelijk dat Sennheiser er zeker de expertise voor heeft. Het is een heel knap toestel waar redelijk veel technologie achter zit. En om al een tipje van de sluier te lichten: de geluidsbubbel die gecreëerd wordt, klinkt subliem en opmerkelijk groots.

What’s inside the AMBEO?

De Sennheiser AMBEO is een vrij grote soundbar die zeer mooi en sober oogt. Bovendien is dit model ook nog eens strak afgewerkt. De AMBEO meet 126,5 cm op 13,5 cm op 17,1 cm (lengte x hoogte x breedte) en heeft een gewicht van ongeveer 18,5 kg. Onder deze strakke look zit een vrij hoogtechnologische installatie. De soundbar is uitgerust met 13 drivers waarmee een 5.1.4 klankervaring mee gegarandeerd wordt. De behuizing is ook zo opgebouwd dat lage tonen geen probleem vormen voor de Ambeo. Deze gaan trouwens tot 30 Hz. Dit wil dus zeggen dat de soundbar krachtige bastonen creëert. 

Sennheiser Ambeo SoundbarEen heel opmerkelijk deeltje van de soundbar, is het kleine OLED-scherm. Daarmee kan je het menu makkelijk zien. Wat me hierbij verbaasde, was dat de AMBEO zeer gemakkelijk was in te stellen. Normaal moet je vrij ingewikkelde procedures doorlopen zoals het installeren van apps etc., maar hierbij verliep de installatie zeer vlot. Je steekt de stekker van de soundbar in het stopcontact, je drukt op de aan-knop, je installeert hem en je bent als het ware vertrokken.

 

In onze bijhorende video die wij maakten van de AMBEO, is dit dan ook zeer duidelijk te zien. Benieuwd?

Nog een leuk extra van de AMBEO is de meegeleverde microfoon die ervoor zorgt dat je de luisterpositie optimaal kan instellen. Door de procedure die je doorloopt, herkent het belevingsapparaat de ruimte waar ie zich in bevindt. Daarna worden enkele berekeningen gemaakt en op basis daarvan wordt het geweldige 3D-geluid gecreëerd.

Sennheiser Ambeo SoundbarLaten we nog even verdergaan met enkele technische kenmerken van deze soundbar. Zoals net vermeld bestaat deze uit 13 drivers: 6 x 4″ langeslagwoofer cellulose sandwichconus, 5 x 1″ tweeter, aluminium koepeltweeter en 2 x 3,5″ breedbandluidspreker die opwaarts gericht is. Deze produceren samen een geluid van 30 Hz tot 20 kHz en zorgen voor het 5.1.4 systeem. Maar wat wordt nu eigenlijk bedoeld met dit systeem? De 5 slaat eigenlijk terug op de geluidsbubbel die gecreëerd wordt rondom je, de 1 geeft het woofer gedeelte weer en de 4 is het geluid dat naar boven afgestraald wordt. Het is als het ware dus een surround-systeem.

Een zeer krachtig vermogen, ook daar beschikt de Sennheiser AMBEO over. Reken maar op 250 Watt mét 500 Watt piekvermogen. Impressive!

Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende aansluitingsmogelijkheden. Zo heb je drie HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang om bijvoorbeeld je Blu-ray speler aan te sluiten. Deze Blu-ray speler kan dan vervolgens gekoppeld worden met je projector. Ook heb je één optische ingang, inclusief een AUX- en USB-ingang. Deze laatste is echter wel niet geschikt om aan de slag te gaan met content.

Tot slot heb je nog een internetaansluiting, een microfooningang om de microfoon (voor de kalibratie) aan te sluiten en een externe pre-out om een subwoofer toe te voegen. Wil je via bluetooth verbinding maken of via Google Chromecast kijken? Dat is dit alvast helemaal geen probleem. 

Sennheiser Ambeo Soundbar

Wat met de functionaliteiten?

Wat kunnen we nu eigenlijk doen met de hardware die geïntegreerd is in de Sennheiser AMBEO? Dankzij deze software kan je aan de slag met gangbare surround formaten. Daarnaast laat hij ook gemakkelijk 4K beelden door naar de HDMI uitgang. 

Sennheiser Ambeo SoundbarDe soundbar aansturen? Dat kan op twee manieren: via de afstandsbediening of via de app. Ik deed dit het liefste via de app. Het betreft een smart control app waarmee je de geluidsinstellingen volledig kan afstemmen op jouw persoonlijke smaak. 

De Sennheiser AMBEO Soundbar levert een waanzinnige en levendige 3D-audio. Er wordt een geluidsbubbel gecreëerd waardoor je een meeslepende en ruime klank krijgt doorheen de hele kamer. In de luistertest ga ik hier verder op in. 

Om het geluid te testen, ben ik voornamelijk aan de slag gegaan met het afspelen van Blu-ray films. Zo heb ik enkele formaten uitgetest zoals Dolby Atmos en Digital Plus. Wat ik merkte als ik stereogeluid afspeelde, was dat de geluidsbubbel bij elk formaat duidelijk en zeer krachtig gecreëerd werd. Dit zorgde dus voor een optimale en aangename filmbeleving. 

Bij het bekijken van bijvoorbeeld een film, ben je je ook niet bewust van deze soundbar. Dit komt doordat hij meteen goed speelt en een geweldig geluid levert. Je bent volledig aan het genieten van je film, zonder dat je je moet bezighouden met het finetunen van de soundbar. Kortom de AMBEO doet sowieso wat hij moet doen en is zeer gebruiksvriendelijk.

De luistertest

Het moment van de waarheid. Nadat ik de soundbar vrij snel en gemakkelijk geïnstalleerd had, merkte ik meteen dat je op de luisterpositie al een zeer goed geluid verkreeg. De bubbel wordt bijvoorbeeld niet alleen langs voor geproduceerd, maar ook langs de zijkanten van de ‘geluidsbar’ is de surround-bubbel sterk aanwezig. Zelfs als de muren er redelijk ver vanaf staan. 

Het is een ongelooflijk knap ding dat geweldig geluid levert. Dit was ook wel te verwachten voor het prijskaartje van 2.499 euro. In de markt van de soundbars vind je natuurlijk ook wel enkele goedkopere terug. Maar de kracht, de stabiliteit en de technologie die achter de Sennheiser AMBEO Soundbar zit, vind ik toch wel zeer frappant.

Het opmerkelijkste is de geluidsbubbel die gecreëerd wordt. Natuurlijk hoor je deze het best op de plek waar je de microfoon hebt ingeregeld, maar ook op andere plaatsen hoor je duidelijk het effect en dat is toch wel het mooie. De soundbar kan gemakkelijk met verschillende ruimtes om, hij zal altijd wel een manier vinden om goed surround-geluid te creëren.

Sennheiser Ambeo Soundbar

Het geluid en de beleving bij de Sennheiser AMBEO heb ik getest door verschillende films te bekijken, vooral via Netflix of via mijn Blu-ray speler. De geluidsformaten klinken allemaal echt top. Het midden en het hoog zijn werkelijk fenomenaal. Deze klanken zorgen echt voor de precisie én voor de bubbel. De bassen zijn ook goed. Maar als je een echte home cinema gewend bent, zoals mij, mis ik toch een beetje de sublaag. Dit is wel makkelijk op te lossen door er een externe subwoofer op aan te sluiten. Hierdoor creëer je de ultieme surround ervaring. 

Het geluid is dus echt fenomenaal, heel gecontroleerd, gedetailleerd en je voelt de geluidsbubbel echt. Je zit er eigenlijk volledig in. Het surround effect dat gecreëerd wordt, is heel realistisch. Ook al staan er geen luidsprekers rondom je. 

Er is misschien één kleine opmerking: als je met meerdere personen naar een film kijkt, dan is de surround ervaring, gezien de verschillende posities, niet voor iedereen dezelfde. 

Conclusie

De Sennheiser AMBEO is een zeer mooie en sobere soundbar, maar toch relatief groot met zijn bovengemiddelde afmetingen voor deze productgroep. Visueel is de Sennheiser AMBEO Soundbar heel mooi en je hebt er verschillende mogelijkheden mee wat betreft plaatsing. Je kan het apparaat bijvoorbeeld zetten op een tafel, plaatsen tegen de muur of voor je televisie.

Een echte binnenkomer is de AMBEO Soundbar dus wel! Opmerkelijke technologie die in staat is een geweldig geluid te produceren. Sennheiser heeft hier echt wel een statement gemaakt. Dit alleen al door de geluidsbubbel die gecreëerd wordt en dat met één enkele soundbar. 

Daarnaast is het een zeer gebruiksvriendelijke soundbar die ervoor zorgt dat je snel aan de slag kan gaan met je favoriete content. De AMBEO zorgt ervoor dat je optimaal kan genieten van je films of muziek. Je zal er al snel helemaal in opgaan. Het enige nadeel is dat de positionering niet 100% is als je met meerdere mensen naar een film kijkt en dat de bastonen misschien net niet diep genoeg geraken. Dit laatste puntje is gemakkelijk op te lossen door een externe subwoofer te koppelen. 

De Sennheiser AMBEO Soundbar is kortom ideaal om met een geweldig geluid naar je favoriete films te luisteren. Moest je dus net zo enthousiast zijn als mij, ga dan zeker eens langs bij een lokale verkoper en laat je verleiden door de kunsten van de Sennheiser AMBEO Soundbar.

Sennheiser AMBEO

€2,499.00,-
8.6

PRESTATIES

9.0/10

FUNCTIONALITEIT

9.0/10

BOUWKWALITEIT

9.0/10

PRIJS/KWALITEIT

7.5/10

DESIGN

8.5/10

Pros

  • Verbazingwekkend groot surround geluid uit 1 soundbar
  • Creëert de cinemabeleving in elke ruimte of kamer
  • Heel gebruiksvriendelijk in te regelen en in te stellen
  • Soundbar die een bovengemiddelde prestatie levert

Cons

  • De weergave van de lage tonen mag iets meer zijn, maar kan gemakkelijk met een extra subwoofer opgelost worden
  • Prijzig, maar is meer dan zijn geld waard
Verkooppunten van het merk sennheiser