Een tijdje geleden heb ik een review geschreven over de Denon Home Soundbar 550. Sindsdien is er thuis niets gewijzigd aan de ‘installatie’: nog steeds die ‘oude’ Samsung televisie (LCD) met een Samsung 5.1 home cinema systeem. Als ik een dergelijk systeem kies, dan zal het een compacte versie moeten zijn. Liefst met Dolby Atmos en, indien nog mogelijk, een AUX ingang.

Tijdens de zomervakantie kreeg ik de vraag om opnieuw een review te schrijven over een soundbar: de Sonos Ray. Ik heb al wat over Sonos gehoord, een beetje gelezen, maar nog nooit mee ‘geëxperimenteerd’. Ik weet/wist dat Sonos een eigen multiroom platform gebruikt waarmee tal van luidsprekers gekoppeld kunnen worden. Sonos werkt via wifi of een ethernet poort en dus logischerwijs ook met een applicatie. Die is zowel geschikt voor smartphones als tablets. Zo kan alles geconfigureerd worden. Tot zover reikte mijn kennis over Sonos voor het reviewen. Op deze manier hebben jullie een idee met welke achtergrond deze review tot stand is gekomen.

Ingebruikname

De Sonos Ray soundbar wordt thuis geleverd. Ik vraag mijn zoon om die even te installeren. Ik hoor ‘rare’ geluiden op de achtergrond, zie mijn zoon ‘vreemde bewegingen’ maken met zijn smartphone en rondjes draaien in de woonkamer. Plots komt de vraag: ‘Pa, hoe verbind ik die met de televisie?’ Er zit alleen maar zo’n dun kabeltje bij en ik vind geen ingang op de televisie om deze te connecteren. Vermits onze tv ophangt, is de optische ingang achteraan onbereikbaar. Gelukkig heeft onze decoder van Proximus een optische aansluiting. Dat maakt dat mijn ‘oud’ 5.1 systeem via HDMI verbonden kan blijven terwijl de Sonos Ray optisch verbonden is. Wat het leuk én zeer eenvoudig maakt om de geluidsweergave een beetje te kunnen vergelijken.

Lees ook


Denon Home Soundbar 550 Review soundbarDenon Home Soundbar 550: Review soundbar

 


 

Achtergrondinformatie

Sonos heeft met de Ray, Beam en Arc een trio van soundbars die, mits uitbreiding, met een Sub en 2 One speakers (als achterste luidsprekers) een home cinema set kunnen vormen. In juni 2020 is de Sonos Arc gelanceerd. De Arc is een ‘top of the line’ soundbar van Sonos met een prijskaartje van 999 euro. In oktober 2021 heeft Sonos de tweede generatie van hun bejubelde Beam gelanceerd. De Beam behoort tot de middenklasse op vlak van soundbars met een adviesprijs van 499 euro. Sinds juli 2022 is de derde en kleinste soundbar een feit: ontdek de Sonos Ray.

Design

Laten we de Ray even aan de buitenzijde bekijken en zien wat we daar al van kunnen afleiden. De Ray is klein: 7,1 cm hoog, 55,9 cm breed en 9,5 cm diep. Dit model is te verkrijgen in 2 uitvoeringen namelijk wit en zwart. De beide uiteinden zijn afgerond. De ‘kast’ van de soundbar heeft een solide, gladde,‘harde’ constructie van polycarbonaat. De voorzijde is ‘plat’ met een gril van hetzelfde materiaal, welke makkelijk ‘schoon’ te maken is. Het exemplaar heeft een strak, no-nonsense design. Ik kreeg een zwarte afwerking van de Sonos Ray toegestuurd. Deze plaatste ik vervolgens onder mijn 43 inch zwart gerande tv (in een donkerbruine ‘tv kast’). ’s Avonds met enkel wat sfeerverlichting aan, zie je die soundbar niet staan. Wat mij betreft is dat perfect. Dergelijke ‘geluidsbalken’ moeten discreet zijn.

Bediening en aansluitingen

Er zit touch bediening bovenop waarmee je het volume kan regelen. Tevens kan je het geluid pauzeren en/of afspelen. De soundbar heeft een statuslampje en een infrarood sensor beschikbaar. Aan de achterzijde, in een uitsparing, vind je de aansluitingen terug waaronder een optische, ethernet- en stroomaansluiting. Daarnaast is een knop toegevoegd voor verbinding te maken met een wifi netwerk. Mocht je een muurbevestiging gebruiken, die niet meegeleverd is maar apart aangekocht kan worden voor 49 euro, gaat het moeilijk zijn om er nog aan te kunnen. Maar dat is eigenlijk ook niet de bedoeling eens de soundbar geïnstalleerd is.

Lees ook


Sonos Beam Gen 2 Review soundbarSonos Beam (Gen 2): Review soundbar

 


 

Er is dus geen HDMI ingang, geen HDMI ARC optie, geen AUX input of hoofdtelefoon uitgang. Bijgevolg moeten we bij deze soundbar dan ook niet denken aan Dolby Atmos en/of DTS.

In de doos vind je de stroomkabel, de optische kabel en een mini-installatiegids terug (waarbij de buitenzijde van de soundbar en bediening geïllustreerd worden). Ook krijg je de ‘melding’ dat je de Sonos applicatie moet installeren. Wat vinden we aan de binnenzijde? Veel moderne soundbars hebben speakers aan meerdere kanten dan alleen de voorkant waardoor deze ‘opsluiten’ in een kastje een slecht plan is.

Technisch

Door het ‘speaker design’ van de Sonos Ray is het geluid voorwaarts gericht en kan de soundbar probleemloos in een kast geplaatst worden zonder dat het geluid geblokkeerd wordt. Er zijn vier drivers aanwezig, elk aangedreven door een klasse D versterker, twee centrale full range ovale drivers met aan weerszijde een tweeter. De twee gepatenteerde gebogen, bijna U-vormige basreflex poorten zorgen voor wat extra diepe tonen zonder vervorming en resonanties. De tweeters ‘blazen’ in een soort akoestische splitter die de hogere frequenties verdeeld: een deel naar voren en een deel zijwaarts waardoor het geluid beter gespreid wordt.

Zoals reeds gezegd: geen HDMI/HDMI ARC en dus geen Dolby Atmos of DTS. Geen 3D geluidservaring en dat was ook niet het doel van deze Ray soundbar. Sonos wil met deze telg stemmen én soundtracks laten klinken zoals ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Iets wat tv speakers niet weten na te bootsen.

Luistertest

Een ‘blockbuster sound’: een helderder en krachtiger geluid dan ooit mogelijk was bij een kleine, alleenstaande soundbar. Perfect gebalanceerde stereo, heldere dialogen en een ‘diepe sound’. Aldus Sonos. Natuurlijk hebben we dat getest met de liedjes die ik daar steeds voor gebruik: ‘Under The Influence’ van Chemical Brothers, ‘Slave to the Rhythm’ van Grace Jones, Epica met ‘Rivers’, Bone met ‘Everybody Here Wants You’ van Jeff Buckley. Ik 

Qua helderheid en details is dit een zeer goede soundbar voor de aanbevolen adviesprijs. Wat de lagere frequentieweergave betreft: je kan hem zeker niet op vervormingen betrappen, maar om het ‘powerful diep’ te noemen… daarvoor moet toch een subwoofer gekoppeld worden. Oversturing is niet mogelijk. Je mag voluit gaan met het volume, vervorming ga je nooit horen. En dat vind ik dan wel weer opmerkelijk.

“To install every Sonos speaker all you need is a power source, wifi and the Sonos App.”

De Sonos app: je kan er niet zonder

De Sonos app heeft een upgrade gekregen van S1 naar S2. Wanneer je zoekt op ‘Sonos’ in de Google Play Store of de Apple App Store, kom je verschillende applicaties tegen. Het is de S2 versie die je nodig hebt.

Zoals ik in het begin van deze review geschreven heb: het was het mijn zoon die de Ray heeft geïnstalleerd. Daarvoor moet je een account aanmaken. Natuurlijk had hij dat onder zijn naam gedaan. Uiteraard hoort daar een wachtwoord bij dat hij even vergeten was mij te vertellen. Het is zomervakantie en als je zoon alle dagen surfkampen moet leiden, dan is hij niet bereikbaar. Jammer voor mij dus zat er niets anders op dan een nieuw account aan te maken. Dat is niet moeilijk maar met uit- en inloggen, onder een ander account, krijg je geen controle over het systeem.

Het eigenaarschap van het systeem (in dit geval van de Ray soundbar) moest overgedragen worden. Het was even zoeken waar en hoe dat moest gebeuren. Eens dat is gebeurd, moet je het systeem opnieuw instellen. Maar gelukkig is dat echt niet moeilijk. Allereerst zorg je, via de knop achteraan op de Ray soundbar, dat deze met jouw wifi netwerk verbonden wordt. Tenzij je de soundbar via een ethernetkabel met je modem verbindt. Door te navigeren naar ‘Systeem > Product toevoegen’ kan je het toestel in de app selecteren en een ‘naam’ geven/plaats toewijzen. Voor die ‘naam’ heb je de keuze uit zowat alle ‘locaties’ in en rond een woning (behalve de kelder). Daarna kan je eigenlijk beginnen met muziek te luisteren of naar tv te kijken.

Lees ook


Sonos Arc PCM audioReview: De Sonos Arc soundbar staat garant voor een multifunctioneel gebruik en een kamervullende…

 


 

Je kan beter de Ray soundbar even de ruimte laten scannen, waarin hij zich bevindt, om later vanuit de zetel te profiteren van een optimaal geluid. Daarvoor is de functie Trueplay in het leven geroepen. Sonos Trueplay is een technologie die gebruik maakt van de microfoon in je smartphone of tablet om speakers in elke kamer te ‘tunen’. Door een bepaald geluidsbestand af te spelen in elke kamer, en dat vervolgens te analyseren aan de hand van je smartphone of tablet, weet Sonos in welke mate het geluid correct wordt afgespeeld.

Vervolgens kan de app de juiste ‘signalen’ aan je speaker doorgeven. Daarna kan het toestel zich correct afstellen volgens de ruimte waarin het geplaatst is. De nodige software werkt alleen op een iPad, iPhone of iPod Touch. Android apparaten worden dus niet ondersteund voor deze functie. De reden daarvoor? In alle Apple iOS toestellen wordt steeds dezelfde microfoon gebruikt. Er zijn echter tal van Android toestellen van verschillende merken die beschikken over verschillende type microfoons. Gelukkig voor mij heb ik wel een iPhone. Zodus heb ik ook in mijn woonkamer staan ronddraaien en -lopen terwijl de Sonos Ray ‘rare’ geluiden maakte.

Een andere instelling die voor een soundbar belangrijk is: TV dialogen synchroniseren en groepsaudiovertraging. Dit is te vinden onder ‘thuisbioscoop’ in de app. TV dialogen synchroniseren is eigenlijk lipsync. Indien de beweging van de mond afwijkt ten opzichte van het spraakgeluid, kan je dit hiermee synchroniseren. Groepsaudiovertraging wordt gebruikt als je bijvoorbeeld de Sonos Ray combineert met een Sub en/of 2 One speakers als satellietluidsprekers. Ook hier kan een verschil zijn wat betreft synchrone geluidsweergave tussen de verschillende exemplaren. Met groepsaudiovertraging kan je die verschillen wegwerken.

Er zijn nog tal van andere instellingen mogelijk: het toevoegen van muziekbronnen (streamingdiensten, laptop,…), andere Sonos speakers toevoegen, EQ, max. volume instellen, aan- en uitzetten van het statuslampje en de touch toetsen op de Ray, het volume van de soundbar bedienen via de IR-afstandsbediening van een tv, in- en uitschakelen van auto TV play (automatisch omschakelen op het tv-geluid bij het aanzetten), speech enhancement (verbetering van de verstaanbaarheid van dialogen), night sound (intensiteit van ‘harde geluiden’ verminderen en tegelijkertijd de balans met zachtere geluiden aanpassen), keuze tussen wifi en ethernet.

Conclusie

Fabrikanten trachten steeds slimmere technieken te ontwikkelen om elke mogelijke frequentie uit kleine drivers te krijgen. Hoe goed ze hun best ook doen, onvermijdelijk gaat de fysica hen een halt toeroepen. Zo wordt onvermijdelijk de grens van sonische mogelijkheden bereikt. De Sonos Ray is zeer capabel voor zijn grootte. Bovendien is de soundbar een financieel erg toegankelijk exemplaar om het geluid van je tv te verbeteren. De verstaanbaarheid van dialogen is zeer vakkundig aangepakt. Doby Atmos en DTS geluid is geweldig voor echte filmliefhebbers, maar daar liggen de meeste tv-kijkers niet echt wakker van.

De commentaar bij sportevenementen en spelprogramma’s moeten wel duidelijk zijn. Hetzelfde geldt voor het journaal, het weerbericht, je favoriete series, … Met de Ray levert Sonos een praktische soundbar die een helder en pittig geluid creëert met inbegrip van een makkelijke bediening (via de meest intelligente IR-afstandsbedieningen van televisies).

En wil je nu echt de lage frequenties een boost geven? Dan kan je nog steeds een subwoofer toevoegen aan het systeem. Hier wil ik nog even meegeven dat, als je even wacht, je geen 849 euro hoeft te spenderen aan de Sub (Gen. 3). Er zijn onbevestigde geruchten dat Sonos een nieuwe sub zal uitbrengen die zowel qua prijs als formaat een mooie aanvulling vormt op de Ray voor de meeste gebruikers.

Kopen of niet kopen? 

Wil jij het geluid van je tv verbeteren? Vind jij het streamen van muziek belangrijk? Ben je op zoek naar een compacte soundbar die een zeer goede geluidsweergave biedt? Dan is de Ray van Sonos een ideale keuze.

Wil je echter thuis het gevoel van in de bioscoop ervaren met een ruimtelijke 3D geluidsweergave? Inclusief een slimme soundbar met spraakassistentie én bluetooth? Dan zal je een financieel tandje moeten bijsteken en zeker een categorie hoger moeten gaan zoeken.

Voor mijn criteria, vermeld aan het begin van deze review, moet ik wel veel toegevingen doen indien mijn keuze zou vallen op de Sonos Ray. Toch ben ik aangenaam verrast na de eerste kennismaking met Sonos. Zowel op vlak van muziek- als de dialoogweergave.

De adviesprijs van de Sonos Ray is vastgelegd op 299 euro. Een alternatieve soundbar kan de grotere Sony HT-G700 zijn, inclusief subwoofer, die momenteel te verkrijgen is voor een gelijkaardige prijs. Indien de geruchten bevestigd worden, is het dus uitkijken naar hoeveel de nieuwe subwoofer van Sonos zal kosten.

Sonos Ray

299 euro
8.5

PRESTATIES

8.0/10

FUNCTIONALITEIT

8.0/10

BOUWKWALITEIT

9.0/10

PRIJS/KWALITEIT

8.5/10

DESIGN

9.0/10

Pros

  • Goede geluidsweergave (niet alleen muziek maar ook dialogen)
  • Aanzienlijke verbetering van tv geluid
  • Mogelijkheden op vlak van streaming
  • Compact design

Cons

  • Geen spraakassistentie
  • Niet voorzien van bluetooth
  • Geen 3D surround formaten zoals Dolby Atmos of DTS
Verkooppunten van het merk sonos