Onze tv is ondertussen… oud. Het betreft nog een LCD-model van Samsung. Destijds had ik een Samsung 5.1 Dolby Surround home cinema systeem aangekocht. Dat is ondertussen vervangen door een recenter model wat echter ook al vele jaren meegaat en waar af en toe eens een speaker van uitvalt. Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat ik er destijds weinig tijd, energie en geld in wilde steken om een degelijk home cinema systeem samen te stellen. Ondertussen ben ik wel wat veranderd daarin en ga ik wat langer op zoek. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds geen zin om veel geld uit te geven. Het systeem wat ik zoek moet voldoen aan de volgende vereisten: het moet compact zijn én fungeren als geluidsbron om een stereogeluid in de woonkamer af te spelen. Overigens wil ik nog steeds in de mogelijkheid zijn om mijn cd-speler te koppelen. Na wat ‘rondzwerven’ op internet ben ik de Denon Home Soundbar 550 tegengekomen. Het toeval wil dat AV2D op een gegeven moment zo’n soundbar op proef kreeg. Dat kwam mij zeer goed uit.

De Home Soundbar 550 is zeker niet de eerste ‘geluidsbar’ van Denon maar wel de eerste die past binnen de nieuwe Home line-up met het HEOS-platform. HEOS is een ingebouwd multiroom systeem dat je toelaat om te genieten van verschillende muziekstreamingdiensten via wifi, AirPlay of bluetooth. Voorts biedt het de mogelijkheid om dat voor elke woonruimte apart af te spelen, mits men daar ook Denon of Marantz toestellen heeft die gekoppeld kunnen worden (via het HEOS-platform).

Denon Home Soundbar 550 Review soundbar

Het label ‘Home’ staat, in hoofdzaak, voor een nieuw design dat heel wat modieuzer en zachter oogt dan oudere HEOS-apparaten. De Home Soundbar 550 die we hier bekijken is compact, mooi afgewerkt en biedt ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Dit model beschikt over alle noodzakelijke aansluitingen.

Je kan de soundbar eventueel verbinden met de DSW-1H draadloze subwoofer en een paar draadloze speakers uit het Home portfolio via wifi (Denon Home 150, 250 of 350). In de verpakking vind je natuurlijk de soundbar, een stroomkabel, HDMI-kabel, optische kabel, de afstandsbediening, onderdelen en een schema voor wandmontage. Alsook een snelstartgids en veiligheidsinstructies.

Dolby Atmos met minder speakers

Denon Home Soundbar 550 Review soundbarIn eerste instantie kies je een soundbar om een betere ervaring te verkrijgen tijdens het bekijken van bijvoorbeeld films en/of reeksen op televisie. De Home Soundbar 550 van Denon biedt ondersteuning voor Dolby Digital Plus (het 5.1-geluid via Netflix en gelijkaardige diensten) maar ook voor Dolby Atmos (zelfs bij streamingdiensten en Ultra HD Blu-rays). Atmos wordt steeds populairder omdat de toevoeging van hoogte kanalen aan het klassieke ‘surroundverhaal’ een grote meerwaarde biedt. Wat je hoort is veel driedimensionaler, als een Atmos apparaat goed werkt uiteraard. De demonstratievideo’s op de website van Dolby en DTS geven dat beter weer dan ik hier kan beschrijven.

Deze ‘dure’ Home Soundbar 550 van Denon, met een adviesprijs van 539 euro (op het moment van schrijven), is zeker geen concurrent voor de high-end modellen. Deze wisselen vaak van eigenaar voor 1.000 euro en meer. Met het verschil natuurlijk dat ze over veel meer luidsprekers beschikken. Inclusief enkelingen die naar het plafond gericht zijn en daardoor ook behoorlijk groot zijn. 

Lees ook


Denon AVR-X2700H reviewReview: Denon AVR-X2700H

 


 

De Home Soundbar 550 is een compacte ‘middenklasser’ die Atmos reproduceert met slechts 6 speakers: 2 tweeters van 19 mm, 4 full-range units van 55 mm die allemaal naar de voorkant gericht zijn. Met inbegrip van 2 passieve, rechthoekige bass-radiatoren (voorwaarts gericht) en 1 passieve bass-radiator aan de achterzijde (deze is ook rechthoekig). Wat theoretisch gezien niet ideaal is en nooit zal kunnen ‘wedijveren’ met 5.1.4 via aparte speakers. Iets dat in de praktijk (en voor die prijs en afmetingen) toch een aardig compromis geeft.

Kleine omvang

De afmetingen van 65 x 7,5 x 12 cm zijn wel heel ‘vriendelijk’ voor de meeste huiskamers. Qua design past de Home Soundbar 550 helemaal in de Home serie. Door matte kleuren (grijs en zwart) die het toestel ‘bestrijken’, ‘verdwijnt’ de soundbar goed in een donkere kamer onder de tv.

Denon Home Soundbar 550 Review soundbar

Zowel aan boven- als onderzijde zijn de randen afgeschuind waardoor dit exemplaar een zachter profiel heeft. Een display heeft de Home Soundbar 550 niet. Je zal de instellingen wel terugvinden in de HEOS-app. De bovenkant van de soundbar is afgewerkt met metaal, onderbroken door enkele touch knoppen. Deze gaan, door middel van een naderingssensor, oplichten als je in de buurt komt. Aldus gaan die ook geen storend licht geven tijdens het kijken. Het gaat hier om volumetoetsen en een play/pauze toets die je, volgens mij, echter weinig gaat gebruiken. Links van die toetsen staat nog een microfoon/uit-toets. Rechts vind je een actietoets. Laatstgenoemde toetsen zijn enkel te bedienen wanneer Alexa is geactiveerd. De meegeleverde afstandsbediening of de app zijn veel handiger. Het is trouwens wel tof dat Denon een afstandsbediening meegeeft want soms ontbreekt die bij multiroom-soundbars. 

Lees ook


Denon AH-C830NCW Review in-earsDenon AH-C830NCW: Review in-ears

 


 

Via de afstandbediening kan je je geluidsbron kiezen. Er is de keuze tussen TV, HDMI, Optisch, Aux of Bluetooth. Je kan het bass-volume apart van het algemeen volume regelen. De Night-knop zorgt voor een verbeterde weergave van muziek bij lage volumes. ‘Dialog Enhancer’ zorgt er dan weer voor dat stemmen in films en muziek beter hoorbaar zijn. Je kan ook nog eens kiezen tussen 3 verschillende geluidsmodi waaronder ‘Movie’, ‘Pure’ en ‘Music’. Tot slot heb je 3 sneltoetsen waarmee je de meest geschikte geluidsweergave voor een bepaalde geluidsbron kan programmeren, bewaren én snelkiezen.

6 fysieke connecties

De Denon Home Soundbar 550 komt met een HDMI-ingang, klaar voor 4K-streams en HDR-standaarden (HDR10, Dolby Vision). De tweede HDMI-poort, waarop je de kabel naar een televisie aansluit, is ook eARC-klaar. Wat echt een meerwaarde is vermits enkel eARC immers TrueHD doorgegeven kan worden.

De Home Soundbar 550 is voorzien van een optische ingang voor wie kiest zijn/haar cd- en/of dvd-speler aan te sluiten. Dankzij HEOS kan je dan cd-muziek streamen naar een ander apparaat. Een handig ‘trucje’ wanneer je de tv via een optische kabel aansluit: de soundbar van Denon kent de ‘codes’ van heel veel tv-merken. Daardoor zal dit model reageren als je de volumeknoppen van je tv-zapper intoest.

Een 3,5 mm stereo AUX input en USB-poort vervolledigen de opties met betrekking tot ingangen. Muziek kan vanaf een USB-stick zowel lokaal als op alle HEOS-spelers op je netwerk worden afgespeeld. Tenslotte is er een RJ45 LAN-poort om de soundbar met je netwerk te connecteren, wat trouwens ook via wifi mogelijk is

Tussen de aansluitingen heeft Denon een knop ‘verstopt’ die toelaat een bluetooth connectie te maken. Het zou veel logischer geweest zijn als dat één van de oplichtende touch toetsen aan bovenzijde van de soundbar zou geweest zijn.

HEOS even toegelicht

In de HEOS-app vind je een uitleg om de soundbar met wifi te verbinden. De Home Soundbar 500 is compatibel met AirPlay 2 wat betekent dat je het eveneens in enkele stappen kan wijzigen via de instellingen (wifi) van je iPad of iPhone. Het apparaat verschijnt meteen op onze iPad Air als een AirPlay-speaker die nog geconfigureerd moet worden. Wanneer dat gelukt is, en de wifi-gegevens overgezet zijn, kan je onmiddellijk audio streamen via AirPlay. Als je de HEOS-app opent, verschijnt de Home Soundbar 550 meteen als een beschikbaar toestel onder het tabje ‘Ruimtes’. Heb je meerdere toestellen van Denon ingebouwd met het HEOS-systeem? Dan ga je die hier kunnen terugvinden. Op hetzelfde moment kan je selecteren om eventueel gelijktijdig muziek te laten weergeven (vb. de Home Soundbar 550 in de zithoek en de receiver in de eetkamer of keuken om maar iets zeggen).

De HEOS-app ziet er wat gedateerd uit, al ‘schiet’ het functioneel niets te kort. Het zit goed  in elkaar met een hoofdnavigatie via drie tabs onderaan het scherm. Naast het eerder vermelde tabje ‘Ruimtes’, is er ook ‘Muziek’ en een tab ‘Now Playing’. Onder ‘Muziek’ vind je qua streamingdiensten: internetradio TuneIn, Music, TIDAL, Deezer, SoundCloud en Napster. Spotify bedien je via de eigen Spotify-app. Ook als je via AirPlay 2 werkt, heb je de HEOS-app niet nodig.

Een groot voordeel van de HEOS-app is dat je ook andere (fysieke) audiobronnen kan kiezen zoals de ingangen op de soundbar of eigen muziekbestanden (vanaf een USB-stick of NAS). Die veelzijdigheid is echt wel een troef. Ook als je denkt aan het gebruik in een multiroom omgeving. Je kan bij de Home Soundbar 550 bijvoorbeeld een USB-geheugen koppelen met MP3’s en die vervolgens via de app laten afspelen op een HEOS-speaker die ergens anders staat. Daarnaast is er de, tegenwoordig bijna vanzelfsprekende, bluetooth connectie om muziek op je smartphone, tablet of laptop te kunnen luisteren.

Groots en ruimtelijk

Om nu eens te ontdekken hoe die Dolby Atmos en DTS:X wel klinken via de Denon Home Soundbar 550, heb ik die eens aangesloten op mijn MacBook via HDMI en enkele demo’s gezocht waarbij je duidelijk een verschil hoort tussen gewoon stereo en 3D-geluidsweergave.In de HEOS-app kan je zien of je wel Dolby Atmos of DTS:X aangeleverd krijgt.

Terug naar de demo’s van Dolby: de video ‘Audiosphere’ geeft je een idee van positionering. Bij ‘Amaze’ probeert men een variatie tussen oorhoogte en hoger in de kamer weer te geven, wat een 3D-gevoel geeft. Effecten, die links en rechts van het scherm bewegen, zijn ook duidelijk merkbaar. 

De Home Soundbar 550 slaagt erin om een vrij goede dimensionale ervaring te creëren. Zowel over de breedte als hoogte. Een, naar u toe, bewegend geluid weergeven lukt de Denon Home Soundbar 550 niet, ondanks alle ‘hightech’ om die correct te simuleren. 

Denon Home Soundbar 550 Review soundbar

Qua basweergave is de Home Soundbar 550 goed, gegeven zijn compacte grootte. Hij weet een diepgang te geven aan filmmuziek en effects, maar ‘spektakel liefhebbers’ gaan nog gelukkiger zijn met een extra sub. Die zullen vermoedelijk ook wel 2 Home achterspeakers aanschaffen om dat ‘naderend’ of ‘uitgaand’ geluid meer te ervaren. DTS- en DTS:X-materiaal wordt prima verwerkt door de soundbar van Denon. Wat vooral belangrijk is voor iedereen die nog Blu-Rays heeft liggen of investeert in Ultra HD Blu-Ray.

Conclusie

Denon heeft hun ‘huiswerk’ zeer goed gedaan met deze soundbar. De prestaties qua surround zijn goed, gezien de compacte vorm en middenklasse prijs. Het kan allemaal nog ‘omhullender’ en beter, maar dan geef je extra geld uit en moet je meer apparatuur in de kamer plaatsen. Op dit prijspunt is de Denon Home Soundbar 550 zonder twijfel een topper. De vele streaming opties zijn daarbij een zeer mooie extra. En het is mooi dat je desgewenst nog een sub en/of rears kan toevoegen voor een machtige surround opstelling. De multiroom-functie mag zeker niet vergeten worden! De plaatsing van de bluetooth connectie-knop is wel erg ongelukkig gekozen, onbereikbaar als de soundbar eenmaal geïnstalleerd is.

Home Soundbar 550

8.7

Prestaties

8.0/10

Functionaliteiten

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.0/10

Pros

  • AirPlay 2 en de HEOS-app
  • Kleiner dan de meeste Dolby Atmos soundbars
  • Hi-Res audio
  • Uitbreidbaar met draadloze subwoofer en achterspeakers
  • Dynamisch en gedetailleerd geluidsbeeld

Cons

  • HEOS-app is toe aan een ‘opsmukbeurt’
  • De pair knop voor bluetooth zit op een onhandige plek
Verkooppunten van het merk denon