Sony is de laatste jaren enorm succesvol met haar ‘1000X Series’ draadloze hoofdtelefoons en in-ears die voorzien zijn van actieve noise cancelling (ANC). De productlijn startte in 2016 met de MDR-1000X hoofdtelefoon die meteen positief werd onthaald. De opvolgers kwamen in een recordtempo op de markt en waren telkens een schot in de roos. Ook de vierde en huidige versie, de Sony WH-1000XM4 hoofdtelefoon, werd door ons enthousiast onthaald in deze review.

Sony WF-1000XM4 review in-ears

In 2017 sprong Sony mee op de ‘True Wireless in-ears trend’ met hun WF-1000X en twee jaar later de WF-1000XM3. Dit waren de best klinkende in-ears met ANC. Al was de concurrentie niet heel erg groot. Ondertussen is het aanbod in dit segment vertienvoudigd en zijn er vele sterke alternatieven zoals de Bowers & Wilkins PI7, Bang & Olufsen Beoplay EQ, Bose QuietComfort Earbuds en Airpods Pro van Apple. Sony is toe aan haar derde generatie van dit product en gebruikt al hun ervaring om van de WF-1000XM4 een winnaar te maken.

Features

De WF-1000XM4 komt in een kleine, plasticvrije verpakking met USB-C laadkabel en eartips in 3 maten. Opvallend is dat er geen normale siliconen maar enkel geluidsisolerende (memory foam) eartips worden meegeleverd. Deze zorgen voor een stevigere fit en dempen omgevingsgeluid beter dan normale eartips. Maar ze verslijten sneller en zullen niet door iedereen als prettig worden ervaren. Reserve eartips zijn eenvoudig online te bestellen. Bij de WF-1000XM3 leverde Sony eveneens normale siliconen eartips en die kwamen ons voor deze review goed van pas.

Sony WF-1000XM4 review in-ears

De case is een nodige verbetering ten opzichte van de vorige generatie. Die was groot, zwaar en niet draadloos oplaadbaar. De nieuwe case is compact, licht en kan draadloos of via USB-C opgeladen worden in 1,5 uur. De interne Lisensi Avast Secureline Vpn accu is goed voor ‘slechts’ 16 uur extra luisterplezier. Maar in combinatie met de 8 uur van de oortjes zelf is dit voldoende. Zonder ANC actief mag je daar nog een derde extra accuduur aan toevoegen. De snellaad-functie geeft je na 5 minuten laden 1 uur luisterplezier. Gebruikelijk voor dit soort oortjes.

Lees ook


Sony WH-1000XM4 ReviewSony WH-1000XM4: Review

 


 

De Sony WF-1000XM4 ondersteunt Bluetooth 5.2 met drie codecs: SBC, AAC en Sony’s eigen LDAC. aptX is opvallend afwezig, al hoeft dat tegenwoordig geen probleem meer te zijn. Sinds Android 8.0 wordt LDAC door de meeste smartphones en tablets ondersteund. Heb je nog een oudere smartphone? Dan is het tijd voor een upgrade want de standaard SBC codec doet oortjes van dit kaliber geen eer aan.

Sony WF-1000XM4 review in-earsElk oortje bevat twee microfoons en een zogenaamde ‘Bone Conducting Sensor’. Hiermee worden trillingen van je stem gedetecteerd en kunnen de microfoons beter focussen op je stem. Het resultaat is een duidelijk betere gesprekskwaliteit in vergelijking met de XM3. De in-ears van Sony zijn nu bruikbaar in meetings of telefoongesprekken op drukke plaatsen. Windruis wordt automatisch onderdrukt voor jezelf. Deze technologie verricht geen wonderen, maar maakt bijvoorbeeld fietsen met de XM4’s toch net wat aangenamer. Speak-to-Chat is een andere leuke feature die je muziek pauzeert en omgevingsgeluid toelaat zodra je begint te praten. Je kan zelf de gevoeligheid instellen. Handig!

De bediening van muziek gebeurt zoals je dat gewend bent van dit soort oortjes. Ze zijn aanraakgevoelig, je kan nummers skippen met een ‘dubbele tik’ en pauzeren met een enkele tik rechts. Schakelen tussen de modi voor ANC en omgevingsgeluid doe je door links enkel te tikken of via de automatische modus die instelbaar is via Sony’s Headphones app.

Lees ook


Bang & Olufsen Beoplay EQ reviewBang & Olufsen Beoplay EQ: Review

 


 

De actieve noise cancelling van deze WF-1000XM4 is goed. Al is de verbetering ten opzichte van de XM3 ‘marginaal’. Het grootste verschil bereik je door naar geluidsisolerende eartips over te schakelen. Toch kan het resultaat niet tippen aan de AirPods Pro of Bose QuietComfort Earbuds.

Bouwkwaliteit & draagcomfort

De bouwkwaliteit is voldoende, zonder meer. Zowel de oortjes als de case zijn volledig opgetrokken in mat plastic waarbij de oortjes enkele gouden accenten hebben. Ook al zijn de in-ears stevig, de case voelt goedkoop aan en het klepje lijkt makkelijk af te breken. Dat doen Bang & Olufsen en Apple bijvoorbeeld beter.

Ook het draagcomfort is niet perfect. Wanneer je de oude XM3 draagt, steken de in-ears verder uit je oorschelp. Daardoor ogen ze minder stijlvol maar zitten ze wel heel comfortabel. De XM4 heeft nu een typisch in-ear model dat nauw tegen de oorschelp aansluit. Deze aanrakingen voelden voor mij na een uur luisteren oncomfortabel aan. Ook in een vliegtuig, waar je lichaam lichtjes ‘opzwelt’, leidde dit tot irritatie.

Geluid

Wie vandaag nog draadloze headphones verkiest over draadloze in-ears omwille van de geluidskwaliteit, heeft waarschijnlijk nog niet naar de betere in-ears geluisterd. Diens kracht en souplesse zijn zo goed dat je weinig tot geen verschil zal merken in dagelijks gebruik. Eigenlijk is enkel wie aan de slag wil gaan met kabels, lossless audio en hoofdtelefoonversterkers kritisch genoeg om de sonische meerwaarde van een hoofdtelefoon te appreciëren. Een ander argument is de accuduur. Luister je langer dan 6 tot 8 uur ononderbroken naar muziek of ga je enkel voor de desktop ervaring? Dan heb je een hoofdtelefoon nodig. Alle andere gebruikers zouden eens goed moeten nadenken of ze niet beter hun groot opbergetui inruilen voor veelzijdigere in-ears.

Het is heerlijk luisteren naar de Sony WF-1000XM4. Daar waar de XM3 in 2019 dé referentie was, is XM4 de overtreffende trap. Dankzij nieuwe drivers met grotere magneten is het laag krachtig en diep. Dit maakt de in-ears iets minder neutraal in het laag dan de XM3 maar wel een betere entertainer. Een formule die ook de WH hoofdtelefoons succesvol maakt. Dat was ook nodig want recent kroonde de B&W PI7 zich tot muzikale topper. De XM4 klinkt nog steeds net wat minder bombastisch dan de PI7 en iets minder intens opzwepend dan de Beoplay EQ van B&O. Een compromis dat ons bekoort en aanvoelt als de ‘sweet spot’. Andere rivalen als de AirPods Pro of Bose QuietComfort Earbuds worden hier simpelweg overklast.

Lees ook


Bowers & Wilkins PI7 ReviewBowers & Wilkins PI7: Review

 


 

De WF-1000XM4 blinken niet enkel uit in het laag. Het hele spectrum wordt helder weergegeven met een opvallend goede separatie van muzikale elementen. Subtiele variaties in het laag worden moeiteloos gecombineerd met prominente middentonen en een haarscherp hoog. Het rijke middengebied daagt je uit om elke keer weer nieuwe details te ontdekken in je favoriete nummer. Dit is dé reden om wat langer door te sparen voor dit paar in-ears.

Conclusie

De WF-1000XM4 in-ears van Sony zijn een schot in de roos. Zowel op vlak van geluidskwaliteit als additionele features behoren deze ‘Sony’s’ tot de beste in-ears vandaag op de markt. Een degelijke ANC, goede microfoons, een compacte case die draadloos kan opladen en een correcte prijs maken van de XM4’s de beste allrounders.

Sony WF-1000XM4 review in-ears

Sony vraagt 279 euro voor de WF-1000XM4. Dat is veel geld voor een paar in-ears, maar een verademing in vergelijking met de B&W PI7 en Beoplay EQ van B&O. Daarboven vinden we het normaal om zo’n bedrag neer te tellen voor hoofdtelefoons terwijl deze in-ears daar niet voor onderdoen. 

Met een beperkter budget kan je de Sony WF-1000XM3 overwegen. Dit zijn nog steeds erg goed klinkende in-ears en met een prijs die in de buurt komt van 100 euro zijn ze moeilijk te negeren.

Sony WF-1000XM4

€ 279,-
8.5

PRESTATIES

9.5/10

FUNCTIONALITEIT

9.5/10

BOUWKWALITEIT

7.0/10

PRIJS/KWALITEIT

8.5/10

DESIGN

8.0/10

Pros

  • Klinken fantastisch
  • Veel nuttige features
  • Correcte prijs

Cons

  • Noise cancelling is goed, maar niet de allerbeste
  • Materiaalkeuze case
  • Geen siliconen eartips meegeleverd
  • Voorganger nu erg goedkoop
Verkooppunten van het merk sony