De ‘kogel is door de kerk’, het nieuwste lid binnen de bejubelde 1000X-serie van Sony is bekend: de Sony WH-1000XM5. Een doorontwikkelde, volledig draadloze, noise cancelling hoofdtelefoon. Bij de introductie worden termen gebruikt zoals ‘industry leading’. Sony kennende is dat niet moeilijk om te geloven. Dit model biedt jou een meeslepende geluidservaring, zonder afleiding. Niet alleen de audiokwaliteit maar ook de noise cancelling wordt naar een geheel nieuw niveau gebracht. Aldus Sony. Klinkt veelbelovend. Benieuwd hoe ze dit in de praktijk brengen?

Sony voegt een spiksplinternieuw koptelefoon toe aan hun befaamde line-up van hoogwaardige koptelefoons. Zoals het ‘typenummer’ (WH-1000XM5) al doet vermoeden, is dit exemplaar de trotse opvolger van Sony’s WH-1000XM4 die we eerder in deze review ‘warm’ hebben onthaald.

Sony WH-1000XM5

Dé blikvanger waarmee Sony vooral uitpakt? De noice cancelling die nog beter is. Deze hoofdtelefoon van de vijfde generatie filtert automatisch ongewenste geluiden op iedere locatie. Ongeacht of je stilstaat bij een bij een bushalte, in een treinstation, … De Sony 1000XM5 weet er wel ‘weg mee’, met die ‘omgevingsgeluiden’ althans.

Lees ook


Sony WH-1000XM4: ReviewSony WH-1000XM4 Review

 


 

Sony WH-1000XM5Ruis wordt dus maximaal onderdrukt. Sony heeft twee processoren geïntegreerd in combinatie met 8 microfoons die het omgevingsgeluid ‘opvangen’. Zo kan het ruis-gehalte tot een minimum beperkt worden. Sony beklemtoont dat de onderdrukking vooral gebeurt bij de midden en hoge frequenties. Een zogenaamde ‘Auto NC Optimizer’ optimaliseert dit, automatisch afhankelijk van de omgeving.

Voorts kan een belangstellende profiteren van de toonaangevende gesprekskwaliteit. De WH-1000XM5 is voorzien van een technologie genaamd ‘Voice Pickup’ die vier bundelvormende microfoons en een, op AI-gebaseerde, noice cancelling gebruikt om iedere stem zeer nauwkeurig te isoleren. Voor liefhebbers van de populaire LinkBuds zal deze technologie als ‘muziek’ in de oren klinken.

Deze 5e generatie koptelefoon heeft speciaal ontworpen 30 mm drivers met een lichte, stijve koepel. Deze is onder andere gemaakt van koolstofvezelcomposiet dat de hoogfrequente gevoeligheid verbetert voor een natuurlijkere geluidskwaliteit. Tevens is loodvrij en goudbevattende soldeermateriaal gebruikt voor een uitstekende geleiding en optimale bedrading.

Sony WH-1000XM5Muziekliefhebbers genieten van premium High-Resolution Audio dankzij LDAC. Dit is Sony’s door de industrie overgenomen audiocodeertechnologie. Alle muziek zal worden geoptimaliseerd met behoud van de hoge tonen. Dit gebeurt met DSEE Extreme, dat digitale muziekbestanden opschaalt.

De WH-1000MX5 is uitermate geschikt voor het afspelen van 360 Reality Audio. Moest je hier niet ‘bekend’ mee zijn, dit is een codeertechnologie die een driedimensionale muziekbelevenis garandeert die luisteraars het gevoel geven dat het geluid vanuit alle richtingen lijkt te komen. Deze ervaring wordt mogelijk gemaakt door de object-based spatial audio technologie. 360 Reality Audio is beschikbaar via bijvoorbeeld een smartphone of tablet (Android en iOS) met een app van een deelnemende streamingdienst.

Qua ontwerp is de WH-1000XM5 vormgegeven in een nieuwe stijl die hoort bij het iconische design van de WH-1000X-serie. Het fraaie design is prachtig afgewerkt met een nieuw ontwikkelde leren pasvorm met inbegrip van een traploze schuifregelaar. Het synthetisch leren materiaal met zachte pasvorm past precies rond het hoofd. De druk rondt de oren worden weggenomen en blokkeert extern geluid zodat een eindgebruiker de hele dag kan blijven luisteren. De WH-1000XM5 is uitgerust met NFC, Bluetooth 5.2 en heeft een batterijduur tot wel 30 uur.

Benieuwd naar alle verdere details? Dan is de productpagina van de WH-1000XM5 niet te missen. Wil jij genieten van de talloze voordelen die de WH-1000XM5 biedt op muzikaal vlak? Dat kan, de ‘industry leading’ hoofdtelefoon is verkrijgbaar vanaf vanaf mei 2022.

Deze telg gaat over de toonbank voor een adviesprijs van 420 euro. Wat betreft uitvoeringen heeft een geïnteresseerde de keuze tussen een afwerking in het zwart of platinumzilver. Bij levering ontvang je een handige, inklapbare draagtas die dunner gemaakt kan worden. Perfect om eenvoudig op te bergen. Goed gezien van Sony!

Verkooppunten van het merk sony