In mijn hoofd heeft Yamaha een reputatie van hoogwaardige speler, net niet in de high end aan de bovenzijde van hun gamma, aan de ‘koele’ kant van het weergave spectrum qua geluid en met een realistische prijs : niet echt goedkoop, maar zeker ook niet astronomisch zoals sommige andere merken aan de bovenkant van de spelersgroep. Ze zijn ook een beetje een eigenaardige firma qua geproduceerde producten waar hun focus enerzijds ligt op het automotieve, met hoogtepunten in motorfietsen en jetskis, en anderzijds op hun originele focus : muziek, van instrumenten tot weergave. En dan zijn er nog uitstapjes naar onder andere computernetwerken en, godbetert, golf. Van hun origine als orgel- en pianobouwer in de late 19e eeuw in Japan tot het midden van de 50er jaren van vorige eeuw wees niets erop dat ze zo’n divers pad zouden bewandelen. Tot de productie van hifi apparatuur en motorfietsen startte, waarna ook het internationale succes begon. De huidige generatie van hoogwaardige geïntegreerde versterkers, de A-Sxxxx serie, grijpt al enkele jaren cosmetisch zeer geslaagd en trendy terug naar de versterkers van de vroege jaren 1970, zoek maar eens naar de CA-1000. Enkele jaren geleden kon ik al de A-S2000 reviewen, een versterker die mij ten zeerste beviel. Benieuwd of de A-S3200 mij ook zo kan bekoren.

Technologie en installatie

De A-S3200 zit bijna in de bovenste trap van het versterker gamma van Yamaha. De 5000 serie gaat nog een stapje verder dan de 3-reeks, maar biedt geen geïntegreerde versterker in zijn productie lijn. Daarmee is de 3200 de beste integrated die Yamaha aanbiedt. De A-S3200 komt zowel in zwarte als “zilveren” uitvoering en vermijdt hiermee het wat protserige champagne goud van enkele concurrenten.

De 25 kilo zware kolos, duidelijk geen klasse D hier, wordt voorzichtig uit de wagen getild en nabij zijn testplaats uitgepakt. Er verschijnt een blankmetalen, zwaar uitgevoerde kast met glanzend zwarte zijkanten. Een online blik onder de kap leert dat het gros van het gewicht ongetwijfeld toe te schrijven is aan de toroïdale transformator en de zware koelribben die de door de transistoren opgewekte warmte handig herbenutten voor de opwarming van je leefruimte. Zeer opvallend aan die binnenkant zijn de zware en symmetrische uitvoering van zowat alle componenten trouwens, van uitgangscondensatoren over aardingsdesign tot kablering. De uitstraling is absoluut high-end. De opbouw is volledig gebalanceerd uitgevoerd.

Naar de buitenkant dan. Zeer opvallend zijn natuurlijk de uitgangsniveau meters en hun look, ook vrij typisch voor de 70er jaren qua uitstraling. De zware metalen frontplaat draagt die, wat groter dan bij de 2000 serie uitgevoerde meters, met gemak want de A-S3200 is met zijn 18 cm behoorlijk hoog uitgevoerd. Let op dat je hifi rack daartegen opgewassen is, en niet alleen tegen het gewicht. De integratie van de glasplaat in de frontplaat is smetteloos.

De bedieningsknoppen zijn heerlijk retro en selecties, ook van lage en hoge tonen intensiteit, gebeuren met de magnetische klik van een relais. Als die laatste regelaars in de middenpositie worden gezet zorgt het achterliggende circuit trouwens voor een volledige ontkoppeling van de schakeling, zodat enkel pure elektronen naar de eindtrap worden gestuurd. 

Een niet apart regelbare hoofdtelefoon uitgang vervolledigt de voorzijde. Gebruik ervan schakelt jammer genoeg ook de eindtrap automatisch uit.

Via de glanzend zwart afgewerkte houten zijpanelen verleggen we onze blik naar de achterkant van het toestel. Ook daar is de afwerking vlekkeloos. Er zijn 3 ongebalanceerde ingangen beschikbaar, met daar bovenop een tape loop. Ook twee gebalanceerde uitgangen kunnen niet ontbreken op een toestel van dit niveau. Verder vinden we een phono aansluiting met bijbehorende aarding, geschikt voor zowel MM als MC elementen. Pre-out en main-in alsook aansluitingen voor remote en triggering zijn eveneens aanwezig.

Blijven dan nog de formidabele luidsprekeraansluitingen. Deze zijn van een zeldzame kwaliteit en handigheid en zeker een aparte vermelding waard.

Rest nog het vermelden van Yamaha’s concept : geen digitale aansluitingen op deze hoogwaardige stereo versterker. De evolutie op die markt is dusdanig dat het klanten noopt tot snelle wisseling van apparatuur. Dit terwijl een “simpele” versterker natuurlijk een veel grotere levensduur aankan, zeker een met top componenten uitgerust exemplaar als dit. Dit is een versterker voor de lange termijn.

In de praktijk

Aansluitingen zijn snel gebeurd. Een T+A R1240CD en Rega P3 als bronnen, B&W 804D3 en Klipsch Heresy 4 als weergevers.

De Yamaha heeft ruimschoots voldoende vermogen en dempingsfactor om deze relatief makkelijk speakers onder controle te houden. Magnetostaten zouden iets uitdagender kunnen zijn, maar die heb ik niet staan in mijn luisterruimte. Zeker de Heresy hoorns kunnen volledig aangestuurd worden met een fractie van de beschikbare twee keer 100W bij 8Ohm. De wat grillige B&W dippen regelmatig onder 4 Ohm, maar ook daar draait de Yamaha zijn hand niet voor om met 170W beschikbaar per kanaal. Een eerste beluistering toont dadelijk het gevolg van de kwaliteit van de gebruikte componenten en hun layout in het toestel. De weergave is heel driedimensionaal en pint de geluidsbronnen exact in de luisterruimte vast, ietwat beter dan mijn T+A R referentie. De geleverde Watts blijken ook van hoge kwaliteit want zowel met de Heresy, zeer te verwachten gezien hun efficiëntie, als met de B&W kan een onaangename geluidsdruk worden gerealiseerd zonder waarneembare vervormingen vanwege de versterker.

En hier houdt deze review eigenlijk op. Het doel van een versterker is namelijk enkel dat : het uitgangssignaal van een bron wordt onaangetast qua vorm, slechts versterkt, doorgegeven aan de luidsprekers. Lyrische uitweidingen over donderend laag, warme stemmen, sprankelend hoog en dergelijke passen hoegenaamd niet bij een versterker. De echte bron : de putjes in de CD en de groeven in het vinyl zouden allesbepalend moeten zijn. De rol van de luidsprekers daarin is ook enorm uiteraard en ook de omgeving, de kamer, de vloer- en muurbekleding zijn allesbehalve te onderschatten. Als je een versterker als deze binnenhaalt besteed je best heel veel aandacht aan de matching met speakers geschikt voor jouw omgeving en muziekkeuze.

Deze versterker is met enorm veel zorg zo opgebouwd net opdat je niet eens zou merken dat hij er staat. Alle componenten zijn van een onberispelijke kwaliteit and it shows.

Vergelijken met andere versterkers laat dan ook voornamelijk problemen en onvolkomenheden in de signaalbehandeling zien. Elke kleuring van het ingangssignaal is eigenlijk een fout. Ook mechanische en elektrische verschijnselen treden soms op : rammelende schakelaars, knisperende volumeregelaars, brommende transformatoren. Bij de Yamaha wordt elke stilte op de bron glorieus versterkt tot volledige stilte in de kamer. Een groter compliment is voor een versterker eigenlijk niet haalbaar. 

Transparantie en het gebrek aan kleuring zijn de marketing termen die Yamaha gebruikt voor deze reeks en terecht. Een Accuphase en zeker een Marantz hebben wel degelijk een karakter, een sonische handtekening. In die zin zit de Yamaha veel meer in de buurt van T+A.

De enige wat minder transparante bronbewerking die ingebouwd is, is die van de voorversterking van de platenspeler. Die is heel wat beter dan die van mijn oudere Marantz versterker en ligt in de lijn van degene die ik tegenwoordig standaard gebruik : de Trichord Dino Mk3. Deze laatste biedt nog wel het voordeel van individueel aanpasbaar te zijn aan een schare van elementen.

Conclusie

Moderne elektronica kennis en verstand van optimale schakelingen gecombineerd met old school ingenieurskunde in een heerlijke retro verpakking. Gebouwd als een Duitse tank maar met de elegantie en kracht van een Maserati. Behoorlijk onder de indruk. En ja, dat heeft een prijs.

Richtprijs

Yamaha A-S3200: 5.799 Euro

Yamaha A-S3200

5.799,- €
8.8

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

8.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

9.5/10

Design

9.0/10

Pros

  • Tijdloos
  • Fantastische constructie
  • Ultieme transparantie in het geluidsbeeld

Cons

  • Afstandsbediening niet van zelfde afwerkingsniveau
  • Pianolak zijpanelen niet mijn ding
Verkooppunten van het merk yamaha