Een jaar geleden testten we de Bowers & Wilkins P7 Wireless en waren toen onder de indruk van het comfort en de dynamische sound die de hoofdtelefoon bood. Het enige wat we op de P7 Wireless misten, was actieve noise-cancelling – iets waar Bowers & Wilkins zich nog niet aan waagde. Tot nu, want de P7 en P7 Wireless hebben een opvolger: Bowers & Wilkins PX, mét actieve noise-cancelling. Is dit de beste hoofdtelefoon voor mensen met een actieve levensstijl en een budget van €400?
Comfort
Wie bekend is met de hoofdtelefoons van B&W weet dat ze bekend staan om hun draagcomfort en zacht leder. Ook de PX zit als gegoten, ook al zijn de oorkussens minder zacht dan die van een P7. Je blijft gewaar dat je de hoofdtelefoon op hebt zonder dat dit, voor ons althans, storend wordt. Dankzij het beperkte gewicht van 335g maakt deze stevige fit de PX ook geschikt voor sporten, al zijn in-ears daar beter voor geschikt.
Op het materiaalgebruik werd niet bespaard. Leder op de contactvlakken met het hoofd, een aluminium constructie en afwerking met nylon zorgen voor een kwaliteitsvol aanvoelend én ogend geheel. De Space Grey uitvoering oogt stoer met zijn matzwarte oppervlakken terwijl de Soft Gold uitvoering opvalt met een geslaagde combinatie van goudkleur en donderblauw. In tegenstelling tot zijn voorganger is de PX niet opvouwbaar. Jammer dat hier niet hetzelfde mechanisme werd gebruikt. Het stoffen draagetui is groter en oogt minder ‘premium’ dan het lederen exemplaar van de P7.
Features
Wie voor 2010 een hoofdtelefoon op de markt bracht, moest niet lang nadenken over de features die het product moest hebben. Volumeknoppen en een ingebouwde microfoon in de AUX-kabel waren toen state-of-the-art en leverden het begeerde ‘Made for iPod’-certificaat op. Anno 2018 is dat heel anders en B&W zet dan ook volop in op de nieuwste features.
Naast een 3.5mm stereo jack is er actieve noise-cancelling (ANC) en Bluetooth 4.1 met aptX-HD aan boord. De ingebouwde batterij is goed voor 22 uur muziek via Bluetooth met ANC actief. Zonder ANC wordt dit 29 uur en sluit je hem via de 3.5mm stereo jack aan dan houdt de PX het 50 uur vol. Opladen gebeurt via een moderne USB-C aansluiting met de bijgeleverde kabel. Deze kan ook gebruikt worden om via USB muziek af te spelen of de firmware te upgraden.
Dit laatste is interessant omdat de B&W PX vol zit met sensoren. Er zijn vier microfoons ingebouwd, die toelaten via een app de actieve noise-cancelling aan te passen. Meestal bieden dergelijke apps weinig meerwaarde maar in het geval van de PX gebruikten we deze dagelijks. Je kunt er kiezen tussen drie presets voor de ANC namelijk Office, City en Flight. Deze presents zijn erg doeltreffend in de daarvoor bestemde omgeving en bewijzen hun nut. Ook de mogelijkheid om stemmen extra te dempen of net versterkt door te geven is erg interessant. De Office-preset filtert dan gesprekken in de verte weg maar versterkt gesprekken dichtbij.
Om de lijst met features compleet te maken, is de PX uitgerust met een nabijheidssensor die weet wanneer hij op je hoofd staat. Hij pauzeert automatisch je muziek wanneer je hem afzet en gaat na enkele minuten in slaapstand. Door hem op te zetten ontwaakt de PX, wordt de laatste Bluetooth-verbinding hersteld en speelt je muziek verder. Dit werkt fantastisch en is wat ons betreft een must voor elke lifestyle-hoofdtelefoon. Uiteraard kan je nog steeds via knoppen op de oorschelpen het volume regelen, nummers pauzeren, telefoongesprekken opnemen, ANC activeren en de PX manueel uitschakelen.
Geluid
ANC verandert bij elke hoofdtelefoon het geluidsbeeld, zo ook bij de PX. Zonder ANC komen de middentonen meer naar de voorgrond. Het geluidsbeeld kan dan wat blikkerig zijn en de bassen hebben minder punch. Het verschil is gelukkig niet zo groot als bij Bose’s QC20 in-ears die echt onaangenaam klinken zonder ANC maar naar onze mening zet je ANC best aan.
De PX is afgestemd om optimaal te klinken met ANC actief en klinkt zeer gelijkaardig aan zijn voorganger. Bowers & Wilkins wil de luisteraar entertainen, meeslepen, en dat doet de PX als geen ander. Lage tonen zijn prominent aanwezig maar het sub-laag is niet zo zwaar als bij een P7. Dat resulteert in een punchy baslijn. Dat maakt hem nog steeds minder neutraal dan een Sennheiser of de onlangs door ons geteste Audio Technica ATH-DSR7BT maar wel minstens zo gedetailleerd.
De 40mm drivers zorgen voor een uitstekende dynamiek en ruimte in het geluidsbeeld, dat overtuigt in eender welk muziekgenre. De PX geeft bijvoorbeeld drukke rocknummers weer met het grootste gemak en brengt deze met een verslavende hoeveelheid energie. In jazznummers is het samenspel van een diepe contrabas, snerpende sax en zachte cimbalen zo meeslepend dat we niet anders kunnen dan onder de indruk zijn van de PX.
Om de Bowers & Wilkins PX te reviewen hebben we de Qobuz streamingdienst gebruikt. Klik op deze link of op bovenstaande foto om de nummers te beluisteren.
Conclusie
Bowers & Wilkins gooit al enkele jaren hoge ogen met hun hoofdtelefoons. Die jaren van doorontwikkeling lonen zich. De overvloed aan features maken de B&W PX tot een van de meest complete lifestyle-hoofdtelefoons van het moment. Qua muzikale details zit hij op gelijke hoogte met de andere toppers in dit segment en hij voegt daar een ongeëvenaarde portie entertainment aan toe.