Never change a winning team. Dat moet Bowers & Wilkins gedacht hebben toen ze besloten hun gamma hoofdtelefoons bovenaan uit te breiden met een draadloze variant van de B&W P7. Denk de kabel van een P7 weg en je hebt de nieuwe B&W P7 Wireless. Schiet Bowers & Wilkins een tweede keer raak, of blijft Bluetooth een compromis op vlak van geluidskwaliteit?

Bowers & Wilkins P7 Wireless Review – Comfort

De B&W P7’s staan bekend om hun draagcomfort, en dat is met de Wireless variant niet anders. Ze beschikken bovendien over een nieuw soort memory foam dat voor een nog betere afsluiting moet zorgen, al heb je met een gewone P7 zeker niet te klagen. De lederen over-ear oorkussens en hoofdband bieden de ideale mix tussen een stevige fit en een heel comfortabele luisterervaring. De Sony MDR-Z7 voelt weliswaar nog zachter aan, maar dit marginaal voordeel in comfort gaat ten koste van de stevige fit die de P7 Wireless wel biedt. Ook geluidsisolatie is uitstekend en geluid lekt amper uit naar de omgeving.

Via micro-USB kan de interne batterij worden opgeladen die goed is voor 17 uur luisterplezier. Deze batterij heeft een capaciteit van 370mAh en kan zelfs met de kleinste powerbanks meer dan drie keer worden opgeladen. Zo’n powerbank past perfect samen met de hoofdtelefoon in de meegeleverde (en stijlvolle) lederen case.

Bowers & Wilkins P7 Wireless Review – Features

De hoofdband is uitgebreid verstelbaar en de schelpen kunnen naar binnen worden geklapt om de P7 Wireless op te bergen in het prachtige lederen draagetui dat Bowers & Wilkins meelevert. De bedieningstoetsen bevinden zich op de rechter oorschelp. Ze zijn vlot ‘op de tast’ te vinden en goed te bedienen, maar ogen minder mooi dan de andere designelementen. Twee microfoons zorgen voor minimale invloed van achtergrondlawaai tijdens een telefoongesprek.

De B&W P7 Wireless wordt geleverd met dezelfde 3.5mm kabel als de gewone variant. Deze keuze kunnen we enkel toejuichen, want dit maakt hem bruikbaar voor non-Bluetooth-toestellen en wanneer de batterij leeg is. Android-gebruikers kunnen bovendien genieten van aptX Bluetooth-connectiviteit.

Bowers & Wilkins P7 Wireless Review – Geluid

Bowers & Wilkins producten worden haast allemaal gekenmerkt door hun typische sound signature. Ook de P7 Wireless is duidelijk afkomstig van de Britse luidsprekerfabrikant en combineert een punchy baslijn met subtiele highs.

In vergelijking met de bekabelde variant zijn de lage tonen iets prominenter aanwezig. De 40mm drivers klinken erg warm en zetten een groots geluidsbeeld neer met erg veel gevoel in het laag. Sluit je ogen en je zou durven denken dat er een paar massieve vloerstaanders voor je staan te spelen. De separatie is ook erg goed in het middengebied en zorgt samen met de zachte hoge tonen voor een natuurlijk en uitgebalanceerd spectrum.
Hoe hoger de kwaliteit van een luidspreker, hoe pijnlijker het wordt om naar MP3’s van 320kbps of zelfs 192kbps te luisteren. Dat geldt ook hier, maar in veel mindere mate dan gewoonlijk. Zijn warme sound maakt de P7 zéér vergeeflijk. In een directe vergelijking valt natuurlijk op dat je inboet aan definitie, maar via een gratis Spotify account luisteren is echt geen straf met de P7, die het maximum uit low-res nummers weet te halen.

Een aparte hoofdtelefoonversterker zoals de Marantz HD-DAC1 of de draagbare Onkyo DAC-HA200 tilt de P7 zelfs naar een audiofiel-waardig niveau. De extra power maakt het sub-laag nog indrukwekkender en de instrumentale separatie wordt net dat tikkeltje beter. Leuk dat het kan, maar deze hoofdtelefoon koop je in de eerste plaats voor zijn draadloze prestaties. En die zijn gelukkig al heel erg goed.

Naar actieve noise-cancelling is het vruchteloos zoeken op deze hoofdtelefoon. Nochtans bieden veel concurrenten, denk Bose QC35 en Sennheiser Momentum 2.0 Wireless, dit wel aan. Actieve noise-cancelling is leuk in vliegtuigen en op de trein, maar met de uitstekende isolatie van de P7’s oorkussens hebben we dit nooit gemist.

Bowers & Wilkins P7 Wireless Review – Conclusie

De P7 Wireless is één van de meest polyvalente hoofdtelefoons op de markt. Hij scoort hoge punten op alle vlakken. Comfort en afwerking zijn top en de draadloze geluidsprestaties zijn zeer goed, ook voor low-res streaming. Hij doet het zonder actieve noise-cancelling, maar beschikt over goede passieve isolatie en een extra punchy baslijn om in alle situaties een meeslepende luisterervaring te bieden.

Bowers & Wilkins P7 Wireless

8.2

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.5/10

Pros

  • Heel comfortabel
  • Luxueuze uitstraling
  • Goede batterijduur
  • Dynamische sound
  • Weergave van low-res MP3's

Cons

  • Geen actieve noise-cancelling
  • Duur
Verkooppunten van het merk bowers-wilkins