Pro-Ject, een gekend merk op het gebied van platenspelers, heeft recentelijk de X8 Special Edition uitgebracht. Deze nieuwe draaitafel biedt hoogwaardige functies die gebaseerd zijn op de populaire modellen X9 en X10 voor een zeer aantrekkelijk prijspunt.

Een opvallend kenmerk van de X8 Special Editio is de zware, met TPE (thermoplastisch elastomeer) gedempte, massa-geladen draaitafel. Deze draaitafel is vervaardigd uit één stuk aluminium en is nauwkeurig uitgebalanceerd. Een neodymium magneet ondersteunt de draaitafel, waardoor de belasting op het lager wordt verminderd. Dit resulteert in een soepel draaiend oppervlak voor vinylplaten. Een perfecte snelheidsstabiliteit? Check.

Pro-Ject X8 Special Edition

De robuuste MDF-behuizing en de hoogwaardige Pro-Ject 9cc EVO carbon tonearm zijn ook overgenomen van de Xtension 9 en 10 modellen. De belangrijkste verschillen met de Xtension 9 en 10 zijn te vinden in de bovenkant van de hoofddraaitafel en de magnetische voeten. In plaats van een vinyl bovenkant, maakt de X8 gebruik van slipmatten. Standaard wordt de X8 geleverd met een vilten mat, maar door de aanpasbaarheid van het systeem zijn er meerdere opties om het geluid aan te passen naar wens.

Lees ook


Pro-Ject Debut PRO: Review draaitafelPro-Ject Debut PRO Review draaitafel

 


 

De nieuwe voeten zijn nog steeds gemaakt van aluminium. Deze zijn in hoogte verstelbaar. De magnetische ophanging is vervangen door TPE-gedempte technologie, die zeer effectief is in het ontkoppelen van de X8 van het oppervlak waarop deze geplaatst wordt. Dit is een uitstekende keuze voor een meer budgetgeoriënteerde platenspeler, omdat de nieuwe voeten sneller en gemakkelijker in te stellen zijn dan magnetische voeten. Bovendien vergen ze minder onderhoud.

Daarnaast biedt Pro-Ject een moving coil cartridge aan op dit prijsniveau, waardoor de X8 klaar is voor gebalanceerde phono-aansluitingen. De X8 wordt geleverd met een 5-pins uitgang en een standaard semi-gebalanceerde Connect it E 5P -> RCA-kabel. Door te upgraden naar de volledig gebalanceerde 5P naar XLR-versie (apart verkrijgbaar), ben je volledig klaar voor een True Balanced ervaring zoals Pro-Ject het omschrijft. Dit zorgt voor verhoogde dynamiek en minder ruis, alsook verbeterde signaal-ruisverhouding.

Hieronder een overzicht, in vogelvlucht, van Pro-Ject’s X8 Special Edition:

 • Zware, 15 kg zware riemaangedreven draaitafel met massa-belasting;
 • Pro-Ject 9cc Evolution carbon toonarm;
 • Robuuste MDF-behuizing;
 • Nauwkeurig gebalanceerde dempende 5,1 kg aluminium draaischijf;
 • Omgekeerd lager met keramische punt, magnetische ondersteuning;
 • Elektronische snelheidsregeling 33/45 rpm;
 • Omgekeerde cardanische lagering van de toonarm;
 • gemonteerd in ABEC 7 kwaliteit kogellagers;
 • In hoogte verstelbare metalen voeten met TPE-demping;
 • Hoogwaardige 5P semi-symmetrische RCA phono-kabel;
 • True Balanced 5P XLR-kabel apart verkrijgbaar;
 • Inclusief stofkap.

Ben je benieuwd naar alle verdere details? Dan is de productpagina wellicht een goed vertrekpunt. De X8 Special Edition van Pro-Ject wordt met de hand gemaakt in Europa.

Verkooppunten van het merk pro-ject