We maakten al eerder bekend dat Focal een gloednieuwe high-end hoofdtelefoon, Stellia, heeft uitgebracht. Daarnaast betreedt het Franse merk ook de DAC-/hoofdtelefoonversterker-markt met Arche.

Focal ArcheFocal gaat het echter niet helemaal alleen aan: de Arche is ontworpen en gefabriceerd voor Focal door het Franse elektronicamerk Micromega.

De DAC/hoofdtelefoonversterker heeft gebalanceerde AK 4490 digitaal-naar-analoog converters en pure klasse A-versterking, waarbij elk kanaal wordt aangedreven door een eigen voeding. Er zijn twee versterkermodi om uit te kiezen: ‘Voltage’ (dat een uitgangsimpedantie van slechts 0,1 ohm levert) en ‘Hybrid’ (die een hogere uitgangsimpedantie heeft).

De Arche bestaat uit een tweevoudige monoconstructie om signaalverwerking te scheiden van versterking en zo ook crosstalk te beperken.

De DAC’s ondersteunen PCM-signalen tot 384 kHz, evenals DSD256.

Ook goed nieuws voor Focal-hoofdtelefooneigenaren: de Arche heeft ook presets voor elk paar Focal-hoofdtelefoons, met toekomstige firmware-updates voor elke Focal-hoofdtelefoonlancering die er nog aankomt in de toekomst.

Focal Arche

De DAC voedt drie digitale ingangen (USB, optisch en coaxiaal) en op het achterpaneel bevindt zich ook een RCA-aansluiting. De Arche kan ook uitsluitend als een DAC met een externe eindversterker worden gebruikt dankzij een XLR gebalanceerde uitgang en twee RCA-uitgangen.

Twee hoofdtelefoons kunnen tegelijk worden aangesloten dankzij de 6,35 mm ongebalanceerde en gebalanceerde 4-punts XLR-sockets aan de voorkant van het apparaat.

Focal ArcheHet uitgangsniveau kan ook worden geoptimaliseerd in verhouding tot de impedantie van de aangesloten hoofdtelefoon.

De Focal Arche is leverbaar vanaf maar 2019. Prijzen in euro’s zijn nog niet bekendgemaakt, maar in Amerika zal deze een prijs krijgen van $2.500.

Verkooppunten van het merk focal