Ken treed in dienst bij Marantz in 1968 vanwege zijn vaardigheid als elektro-ingenieur, zijn passie voor muziek en zijn kennis van zowel Japans alsook Engels, waarbij een schetsing van het Marantz verhaal wat zal verduidelijken…

Marantz, geesteskind van Saul Bernard Marantz, toonde reeds tijdens zijn jeugd een sterke interesse in alles met technologie te maken heeft. Na de tweede wereldoorlog in 1948 en met de economische heropleving, begon de wereld van hifi met de komst van de langspeelplaat (LP) aan. De eerste grote namen, nl. McIntosh, Fisher, Scott & JBL kwamen op de markt en startte Saul Marantz met zijn voorversterker, de ”consolette” die hij handmatig ineen stak in zijn ‘basement‘ in Queens NY in 1952.

De Model 1 was wellicht de echte eerste Marantz, met de Riaa curve, tape monitor en TV ingang. Deze was enorm succesvol en er volgde meteen een Model 2 eindtrap.

Fast Forward… 1964

Richard Sequerra, in dienst genomen bij Saul, ontwerpt de Model 10 tuner met een oscilloscoop die de sterkte van het signaal veel correcter doorgeeft… Het succes van de Model 10 was wellicht ook bijna de ondergang van de firma. Want prachtig gebouwd, massa verkoop doch te weinig winst deden Marantz bijna kapseizen. Saul moest zijn firma doorverkopen aan Superscope die dan weer deel van de productie in Japan liet maken vanwege economische redenen. Enkel de echte High End bleef in de USA…

In 1980 ziet Superscope zich gedwongen om Marantz van de hand te doen… enter Philips!
De reden van Philips om Marantz aan te kopen? Ondanks het success van Philips dankzij hun R&D (research & development) die volop aan het draaien was en in de consumentenelektronica heel succesvol was, scoorde Philips in het betere Hifi segment, de zogenoemde ‘High End‘, zeer matig. Met Marantz konden ze dit doel bereiken.
Philips was in de jaren 70 reeds goed bezig met professionele digitale technologie en heeft toen in samenwerking met Sony de CD gelanceerd. In 1982 wordt de eerste CD speler gelanceerd. De Marantz CD-63. Weliswaar was Sony met de Cdp101 de eerste op de markt, maar de CD-63 was de eerste gepubliceerde speler!

Reeds in 1987 was Marantz op zoek naar een persoon die de Japanse wereld met de Europese kon verzoenen. Daarvoor waren er 2 belangrijke vereisten nl. taalkennis: Japans/Engels en, nog belangrijker, technical know-how en passie voor audio…

Ken Ishiwata Alpha High End

Enter Ken Ishiwata…

Ken werkte nog bij Pioneer maar werd gecontacteerd voor deze functie door een ‘headhunter’ die van Ken’s vaardigheden wist. Na wat twijfel bij Marantz kwam het goed!
Ken’s eerste meesterwerk was bij het verbeteren van de CD45, destijds een 14bit CD speler die door de komst van 16bit versies dreigde onverkoopbaar te worden. Ken stelde verbeteringen voor die onder de LE (limited edition) super enthousiast onthaald werden. Deze benoeming veranderde naar SE (special edition) -veelvuldig door concurrenten misbruik- over OSE (original SE) en uiteindelijk tot KI (Ken Ishiwata) migreerde…

Bij de verkoop van Marantz aan Philips bleef voor Superscope de Amerikaanse markt achter waarbij er onder één naam twee verschillende productlijnen bestonden. Dit met het verschil dat de Amerikaanse lijn weinig inspiratie had en eerder een mengeling was van deels OEM fabrikaat uit verschillende landen en ‘midi & mini‘ ketens van bedenkelijke kwaliteit. Dit weliswaar onder een roemrijk merknaam die de kenners eerder de wenkbrauwen deden fronsen met als conclusie dat Marantz, ooit een topmerk, nu ‘onbelangrijk’ was.

In 1990 is er dus gekozen om de aparte werelden terug onder Philips/Marantz te herstarten. Echter bleef er nog één probleem over en dat was de Japanse MJI, namelijk het Japans gedeelte van de firma, en veel van de kopstukken van deze afdeling die Saul persoonlijk kenden, streefden naar één geünifieerde aanpak qua ontwerp en ontwikkeling.
Door Ken’s kennis van deze beide werelden is dit wonderbaar gelukt.

In Januari 1997 verliest de industrie Saul Bernard Marantz…

September 1999, Sony en Philips introduceren de SACD om de CD af te lossen en het beperkte bitrate te corrigeren. Marantz lanceert twee maanden later de SA-1, hun eerste SACD speler.

In 2001 koopt de Japanse Marantz afdeling de naam Marantz terug van Philips en gaat weer volledig zijn eigen weg.

2019, Ken Ishiwata is reeds enkele jaren wereldwijd de Marantz “Brand Ambassador“, een titel die hij zeer goed draagt.

Het is dus met enige trots dat Alpha High End in Brasschaat Ken zal verwelkomen!

En nodigt iedereen uit om samen met ons een toast te heffen op Ken Ishiwata en om zijn levensverhaal aan te horen: “een queeste om de weergave van muziek op een top niveau te tillen“! En hoe kan het beter dan met Ken’s recentste ‘Robijntjes‘ de KI RUBY versterker en Sacd speler en de super PM10/SA10 set op de B&W 802 Prestige Santos Edition, bovendien in première voor de Benelux

Vrije inkom en gratis parking voor de deur. Ook hapjes en drankjes worden voorzien.

Wanneer?
Zaterdag 13 april 2019 van 10:00 tot 17:00 uur
Zondag: 14 april 2019 van 10:00 tot 17:00 uur

Waar?
Alpha High End
Bredabaan 1031
2930 Brasschaat (Maria-ter-Heide)
België

Verkooppunten van het merk marantz