Waarom een AV receiver aanschaffen, of, wie zou een Marantz SR7008 willen bezitten?
De keuze voor mij om destijds de SR2010 aan te schaffen waren vrij simpel. Een enkel apparaat die versterker en tuner combineerde was goedkoper dan losse apparaten. Een enkele voeding, enkele kast, enkele verpakking brengen de kosten drastisch omlaag. Wat voor mij niet speelde, maar voor andere mensen ook een argument kan zijn, is dat er slechts één apparaat hoeft te worden geplaatst waarop je alles kan aansluiten. In mijn verdere audiocarrière lag de nadruk op een apparaat voor ieder specifieke functie, dus een losse phono-versterker, voorversterker, eindversterker en uiteraard losse broncomponenten. Daarnaast werd bij voorkeur de stroombron in een aparte kast ondergebracht, zoals bij mijn JRDG Coherence one voorversterker. De Marantz SR7008 combineert phonoversterker, voor- en eindversterker, tuner, mediaspeler en videospeler. Met name het samenvoegen van digitale techniek met het versterken van zeer lage spanningen zoals bij een phonoversterker, heeft vaak een nadelige invloed op de geluidskwaliteit. Een spanningsversterker is nu eenmaal geheel wat anders dan een stroomversterker en AD-converters en chips voor het converteren van video geven heel wat digitale ruis die zich slecht laten verenigen.

De Marantz SR7008 is dan ook voornamelijk bedoeld voor mensen die een redelijk compacte oplossing zoeken om zowel audio als video te beluisteren en te bekijken, met een kwaliteit die duidelijk uitstijgt boven het gemiddelde micro-setje of home-cinema installatie, echter zonder het kapitaal van een compacte stadsauto kwijt te zijn.

Nu we allemaal weten dat we niet kunnen volstaan met een paar melkpakjes in de vensterbak en een subwoofer ergens in een kamerhoek gedrukt, speelt natuurlijk wel mee dat deze receiver het knappe aantal van 10 of 11 luidsprekers wenst om het onderste uit de kan te halen (of zelfs 13 als je er nog een extra eindversterker op aansluit). Het lijkt me dat dit toch wel een serieuze muziek- of filmfanaat vergt om zoveel luidsprekers in z’n woonkamer – of als het heel meezit – luisterruimte of thuisbioscoop te plaatsen.

Wat zit er onder de kap van de Marantz SR7008

Nu we de buitenkant hebben bestudeerd willen we natuurlijk weten wat de Marantz SR7008 in huis heeft. De Marantz SR7008 heeft 125 W per kanaal ter beschikking bij 8 Ohm. Bij 6 Ohm is dit 165 W per kanaal; bij lagere impedantie wordt helaas geen waarde opgegeven, maar te zien aan het opgegeven vermogen wat de Marantz SR7008 uit het elektriciteitsnet weet te trekken (710 W) zit het met de stroomverzorging wel goed. Het video-gedeelte ondersteund 3D/4K-passthrough en 4K-videoprocessing. In de specificaties staat niet aangegeven welke chipsets worden gebruikt, dus dat wordt toch maar even de kap openmaken.

Aansluiten van de Marantz SR7008

Na het correct aansluiten van de Totem Arro’s als front luidsprekers en m’n Boston Acoustics surrounds en subwoofer (handige labels worden meegeleverd) en de TV, wordt na  het inschakelen van het apparaat automatisch de set-up assistent gestart. Deze helpt je eenvoudig door de gehele installatie. Na het plaatsen van de microfoon – let op stabiele plaatsing, bijvoorbeeld op een statief – wordt een serie testtonen afgespeeld en dit enige malen herhaald voor diverse luisterposities, waarna Audyssey de instellingen (luidsprekerconfiguratie, afstanden, volumeniveaus, crossovers en klankcorrectie) berekent en opslaat.

De resultaten van Audyssey zijn uiteraard te bekijken en voor wie het niet eens is met de automatische instelling, handmatig aan te passen. Na de installatie eerst maar de iPod aangesloten op de CD-ingang en iPod ingang en de videospeler op de HDMI-ingang en een weekje laten inspelen. ‘Uiteraard’ ben ik het niet geheel eens met de instellingen die Audyssey kiest. Wat mij betreft wordt er iets teveel nadruk gelegd op de surround luidsprekers en het volume van de front luidsprekers wat teveel teruggedraaid. Waar de front luidsprekers maar beperkt door de ingebouwde equalizer worden gecorrigeerd, worden de surrounds wel aardig aangepast, met vooral meer de nadruk op de lage en hoge middentonen. Hetzelfde effect als de loudness-knop die zeker bij lage volumes een ‘voller’ geluid geeft, maar de opname niet altijd recht doet. Terwijl de akoestiek van de luisterruimte op zich vrij goed is en de luidsprekers ook een vrij lineair frequentieverloop hebben. Ook stelt Audyssey de crossover voor de subwoofer hoog in (150Hz). Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een kantelfrequentie die eerder tussen de 80 of maximaal 100 Hz ligt.

Na enige correcties is een goede balans echter vrij snel gevonden. Een professionele winkelier die de apparatuur bij u thuis komt installeren zal ook zelf op basis van een korte luistersessie de instellingen indien nodig corrigeren.

De Marantz SR7008 aansluiten op het netwerk gaat simpel. Na het aansluiten van de ethernetkabel wordt automatisch de NAS gevonden. Om bestanden op computers te kunnen afspelen, moeten deze wel even in Windows Media Player worden gedeeld. Vanuit iTunes is het simpel: AirPlay aanklikken en een nummer selecteren. De Marantz SR7008 schakelt automatisch over op het netwerk en het afspelen begint. Vergeet even niet het volume in iTunes wat lager te zetten, want de receiver speelt meteen op vol volume af.

De Marantz SR7008 wordt vrij warm. Na enige tijd spelen is de kap nog wel aan te raken, maar ik zou adviseren om voldoende ruimte boven de receiver te houden om warmte af te voeren en deze niet in een afgesloten kast te plaatsen.

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk marantz
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

Bang & Olufsen Beosystem 9000c

Bang & Olufsen Beosystem 9000c, een klassieker opnieuw bedacht

Bang & Olufsen, de Deense luxe audiofabrikant, heeft de tijdloze klassieker verbeterd en geüpdatet : Beosystem 9000c. Dit model is een eerbetoon aan de...

Lancering WiiM Ultra voorversterkers op High End in München

In mei 2024 is het zo ver: de WiiM Ultra, een muziekstreamer en voorversterker, maakt zijn debuut bij het High End evenement in München....
Audiomix uitbreiding

Audiomix uitbreiding : Meer ruimte, meer keuze en vooral meer beleving

Audiomix, al sinds 1984 een gerenommeerde naam in de Belgische hifi-wereld, kondigt een ambitieuze uitbreiding aan die het aanbod van audiovisuele producten en ervaringen...

Recente video's

The story of Linn

Het verhaal van Linn samengevat in een nieuwe video

Linn, een merk dat streeft naar muzikale perfectie. Ze presenteren met trots een nieuwe video. In het filmpje wordt hun unieke verhaal en rijke...
Alpha High End Brasschaat Magical Cost is No Object Show 2024video

Video: sfeerverslag van de Magical Cost is No Object Show bij Alpha High End

Het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 april stond bij Alpha Brasschaat volledig in het teken van de Magical Cost is No Object...
AudioPerfect Lyngdorf Cue-100video

Video: stereo demonamiddag bij AudioPerfect met de Lyngdorf Cue-100 luidsprekers

De high-end Lyngdorf Cue-100 luidsprekers beleven? Dat kon op zondag 14 april bij AudioPerfect. Deze maand stond dan ook in het teken van 'Aprilse...