Introductie
Marantz levert al meer dan 60 jaar top technologie in de audio wereld. Als onderdeel van de Sound United groep die ook merken als Denon en Polk onder zich heeft, richten ze zich op de meer kwaliteitsbewuste consument. Historisch gezien hebben ze daar een sterke presence met producten zoals de legendarische PM-14 en een ontwikkelaar als Ken Ishiwata.
Technologie
De Marantz SR7011 is een nieuwe telg in het Marantz multichannel receiver gamma en staat daar aan de top. Liefst 9 versterkers (125 Watt/8Ohm per stuk), nog aangevuld met 2 subwoofer uitgangen en nog 2 enkel voorversterkte kanalen, staan ter beschikking van de meerwaardezoeker. Die kanalen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden trouwens : van 2.0 over 5.1 tot 7.2.4, 9.2 en dus zelfs 11.2 met een extra 2 kanaals eindversterker. En dit dan ook nog eens in een multizone omgeving met 3 zones, waarvan 2 met HDMI. Ondersteunde formaten reiken tot Dolby TrueHD en Atmos en ook DTS:HD Master en X. Ook Audissey DSX zit in het pakket. Zelfs Auro 3D wordt ondersteund, zij het als optioneel pakket.
8 HDMI ingangen geschikt voor UHD/4K verzorgen het videogedeelte en er worden geen compromissen gemaakt: lipsync aanpassingen, CEC, ARC, HDMI 2.0a, 4K/60Hz, 4:4:4: Pure Color subsampling … het zit er allemaal in. Zelfs Dolby Vision en HLG zouden mits een toekomstige firmware update worden ondersteund.
Deze versterker ondersteunt uiteraard ook netwerk playback van zowel eigen content via DLNA als internet radio. Via HEOS kunnen streaming diensten zoals Spotify, Tidal en andere Deezer geconnecteerd worden. HEOS maakt het trouwens ook mogelijk om geschikte draadloze speakers in een multizone omgeving te bedienen. Deze laatste functie werd echter niet getest.
De Marantz is gewoontegetrouw perfect afgewerkt. De grote klep aan de voorzijde verbergt naast een extra set inputs een vrij grote display, zeker nuttig bij aanpassingen zonder TV GUI. De afstandsbediening vergt enige gewenning. Dat kan ook moeilijk anders gezien de enorme hoeveelheid functies.
In de praktijk
Enige spierkracht is wel vereist om de potige versterker uit de doos en op het Hifi rack te takelen. De knaap is ook 19 cm hoog en vereist de nodige koelruimte. Die 19 cm blijkt nodig om alle aansluitingen weg te werken. Moderne toestellen zullen veelal via HDMI, optisch of via het netwerk aangesloten worden, Draadloze aansluiting wordt uiteraard ook ondersteund : Wifi, Bluetooth en AirPlay zijn voorzien Maar ook zowat alle legacy aansluitingen zijn nog aanwezig, tot en met composiet video. Ook zijn er analoge 7.1 inputs voor bv een oudere niet-HDMI SACD speler. Een speciale vermelding verdient de phono ingang waarop je je terug hippe platenspeler kan aansluiten, een extra bedankje daarvoor.
Vermits mijn huidige speakeropstelling zich beperkt tot een 7.1 systeem, is dat waarop de rest van de review gebaseerd is. Ook een 5.0 opstelling met de eveneens gereviewde Dali Spektor opstelling werd aan de tand gevoeld.
Als je het toestel bekijkt verwacht je je aan een moeilijke inwijding. Dat is echter buiten de uitstekende setup GUI gerekend die op een via HDMI aangesloten TV verschijnt. Zo wordt ook het Audissey MultiEQ XT32 systeem gebruikt om de speakers individueel te calibreren naar gelang de luisterruimte. Deze systemen zijn trouwens de laatste jaren erg verbeterd. De hier gebruikte applicatie liet toe om op een kwartiertje de luidsprekers in te regelen door simpele instructies op te volgen met de bijgeleverde meetmicrofoon. Je kan het resultaat naderhand makkelijk controleren door de correctie in of uit te schakelen. Dan blijkt snel de meerwaarde van zo’n systeem.
Gezien de audio reputatie van Marantz kon ik niet nalaten om deze eerst aan de tand te voelen. Marantz zweert al 25 jaar bij hun HDAM modules en dat is niet voor niks. In stereo modus valt snel de typische warme Marantz klankkleur op. Voor mij is dat altijd wat thuiskomen vermits ook mijn eigen stereo versterker uit het Marantz huis komt. De via HDMI aangesloten Samsung UHD speler is niet echt geoptimaliseerd voor CD weergave, maar heeft het voordeel veel formaten aan te kunnen en toch kwalitatief bij te zijn. Eels met ‘Bombs away’ wordt breed en hard in de kamer geprojecteerd. Schakelen naar een pseudo-multikanaals setup, de bron blijft uiteraard stereo, toont dat de Marantz SR7011 een geloofwaardige simulatie van surround kan tevoorschijn toveren.
Maar echte multichannel is natuurlijk nog beter. Ik ben een hardleerse SACD afficionado en mijn ouwe getrouwe Denon 2200 levert hiertoe via 5.1 analoog de muziek aan de Marantz SR7011. De verschillende ingangen zijn individueel aanpasbaar aan je eigen toestellen en dus levert eenvoudig toewijzen van de 7.1 analoog sectie aan de AUX1 snel resultaat. Even later komt Matt Bianco me uit 6 speakers tegemoet. De meerwaarde tegenover Stereo is frappant, zij het dat fysieke plaatsing van een goede set multikanaal speakers niet altijd even vanzelfsprekend is. De SR7011 vergast me daarna ook nog op multikanaals werk van Purcell voor kerkorgel en koperblazers. Deze combinatie verenigt de diepe, grootse orgelklanken met schrille boventonen in een akoestisch specifieke setting. Kracht en precisie zijn duidelijk geen probleem voor de Marantz.
Dan is het de beurt aan netwerk audio. Standaard biedt de Marantz SR7011 internet radio, DLNA en Spotify Connect aan, maar via het installeren van de HEOS app worden ook andere streaming diensten zoals Tidal, Deezer en anderen mogelijk. Daarenboven kan de HEOS app ook inputs van de receiver schakelen. Voor complexere functies is er integratie met de standaard AVR app van Marantz voorzien. De HEOS app is, althans op mijn al wat oudere Android telefoon, de meest stabiele en gebruiksvriendelijke van de twee. Mijn ondertussen redelijk uitgebreide muziekverzameling staat in CD kwaliteit ter beschikking via DLNA vanaf een Synology NAS. Daarnaast zijn er ook nog wat 24 bit nummers beschikbaar. Het kwaliteitsverschil met standaard CD is opmerkelijk. De Marantz SR7011 bleek in staat om zonder enig probleem om te gaan met al wat ik hem toebedeelde : WAV, FLAC, HiRes FLAC tot 192 kbps : alles werd vlekkeloos tot bij de luidsprekers gebracht. En ook het artwork van de CD was zichtbaar in de app : top.
En dan is er natuurlijk nog film : een Samsung UBD-8500 4K speler zorgde hier voor de aanstormende bits en een UE55KS7000 TV voor het beeld. Door de fantastische Planet Earth II UHD Bluray wordt je ondergedompeld in de laatste restjes pseudo-ongerepte natuur die onze wereld nog rijk is. De DTS-HD-Master track steelt hier niet de show, maar laat je wel beseffen hoe belangrijk omgevingsgeluid is bij zo’n productie. Bij de 4K versie van Arrival is dat wel even anders. Deze ietwat melancholische SciFi film is op het eerste zicht een beetje underwhelming op het video domein: kleuren zijn allemaal wat gewassen en door te spelen met focus zijn grote delen van het scherm continu onscherp. HDR10 heeft hier niet zoveel effect als bij vele andere producties. Het zorgt wél voor een zeer specifieke sfeer. Daarenboven is de 7.1 audio track wel indrukwekkend. Donderende effecten laten de vloer trillen, maar ook de fijnste details komen aan bod. De dialogen zijn prima te plaatsen en klinken erg natuurlijk. Audio is belangrijker dan video als het erop aankomt om je in een filmbeleving te trekken. Zonder goede audio blijf je altijd toeschouwer, het zijn de details in de soundtrack die je deelnemer maken aan het gebeuren. De Marantz SR7011 slaagt hier zeker in : plaatsing van effecten en details zijn erg precies, terwijl bij actieve scenes waar alle kanalen tegelijk van jetje geven de Marantz geen krimp geeft.
Conclusie
Op het niveau van de kwalitatieve receiver wordt de strijd voornamelijk beslecht op het niveau van features en Marantz gaat hier zeker met de hoofdprijs naar huis. De Marantz SR7011 is een beest van een AV receiver. De 9 versterkte kanalen kunnen flexibel worden ingezet, het aantal ondersteunde formaten is fenomenaal, alle denkbare aansluitingen zijn aanwezig. De audiokwaliteit is helemaal Marantz en dus meer dan prima in orde. Highlights zijn het uitmuntende speaker calibratiesysteem, de eenvoud van de installatie. Dat de versterker wel erg warm wordt en dat de bedieningsapp mogelijk soms wat kuren heeft, vergeven we hem graag. De officiële prijs is nogal hoog, maar het is niet moeilijk om een koopje te vinden.
Richtprijs
Marantz SR7011 : 1799 Euro (officieel)