Naim is een firma die niet stilzit. Na de ‘jongste’ ontwikkelingen van de Muso en Uniti productlijn heeft deze Engelse fabrikant van high end audio de NAIT reeks onder de loep genomen. De afkorting NAIT wordt gebruikt voor de geïntegreerde versterkers van Naim aan te duiden. Door hun ervaringen en continue drang naar het verbeteren van audio producten heeft het ontwikkelingsteam van Naim ook voor de geïntegreerde NAIT XS 3 versterker een aantal upgrades geïmplementeerd. Zes jaar na het uitbrengen van hun laatste versie van de NAIT XS versterker hebben wij nu de kans om de nieuwste telg te beluisteren en te beoordelen.

Het doet ons deugd om nog eens een relatief sobere versterker te ‘ontmoeten’ waarbij de nadruk vooral ligt op pure technologie en correcte geluidsweergave. Voor een versterker-concept dat toch sinds de jaren 80 bestaat heeft hij voldoende aansluitmogelijkheden maar overdrijft de NAIT XS 3 niet in het aanbieden van functionaliteiten die zelden of nooit gebruikt worden. Nee, hier ligt de nadruk op het vernieuwen van een sterk ontwerp waarbij de integratie van nieuwe know-how en technologie de perfecte muziekbeleving alleen maar ten goede komt.

“De Naim NAIT XS 3 versterker is een ogenschijnlijke sobere versterker die vooral opvalt door zijn pure muziekweergave.”

Naim NAIT

Wie kent de groene lampjes van de Naim apparatuur nu niet? Voor mij staat deze unieke uitstraling synoniem voor muziekbeleving en kwaliteit in de geluidsweergave. Op heel wat audiobeurzen heb ik de afgelopen jaren uitermate kunnen genieten van een degelijke maar vooral muzikale weergave van de gekende Naim apparatuur. Ook bij de laatste upgrade van de NAIT XS 3 versterker heeft het gerenommeerde audiomerk nostalgisch vastgehouden aan deze groene kleur en de herkenbare Naim stijl. Maar de ‘oude’ look en feel is slechts uiterlijke schijn. Onder deze mooie behuizing schuilt een stevige upgrade van dit versterker-ontwerp uit de XS-reeks. Een reeks die sinds tientallen jaren nog steeds niet aan populariteit heeft ingeboet vanwege zijn sterke prestaties voor een zeer betaalbare prijs.

Naim NAIT XS 3 vernieuwd

Enkele jaren geleden was de NAIT XS 2 reeds een mooi toestel. Maar het doorontwikkelen van hun producten zit Naim sterk in de genen. De vraag ‘Hoe maak je van iets goed nog iets beter?’ wordt mijn inziens dikwijls op de R&D afdeling van Naim gesteld. Zo kijken ze naar de huidige trends en passen ze nieuwe inzichten of de meest recente technologie toe in hun schakelingen. Het resultaat van het inspelen op hedendaagse hypes zijn bij de NAIT XS 3 de nieuwe integraties voor hoofdtelefoons en vinyl. Inderdaad, vinyl is “hot” vandaag, maar eerlijk gezegd terug van nooit weggeweest. Voor mij is mijn platencollectie nog steeds even populair als toen ik mijn eerste LP kocht begin jaren 80 en is sindsdien steeds blijven groeien. Ook in de glorietijd van CD’s en het digitaal afspelen van muziek gaf het analoge gevoel me dikwijls de voorkeur. Zo is mijn platencollectie ondertussen uitgegroeid tot meer dan duizend stuks. Soit, weg met het digitale en leve het analoge moet men ook bij Naim gedacht hebben. Het ontwerp van deze versterker focust zich volledig op zijn kerntaak, audiosignalen zo puur mogelijk versterken en de luidsprekers onder controle houden.

Naim Nait XS 3De nieuwe phono-ingang van de NAIT XS 3, kan door zijn hoogwaardige uitvoering en hogere prijsklasse, mee met heel wat duurdere phono pre-amps. Ideaal dus omdat je geen extra pre-amp rondom je muziekinstallatie hoeft te plaatsen en je deze zo ‘sober’ kan houden. Auditief heeft de Naim versterker geen minpuntje maar zijn phono-ingang is jammer genoeg alleen geschikt om een platenspeler met MM of high output MC-element te versterken. Voor low output MC’s zal je toch nog een extra step-up transformer of externe Naim Stageline phono voorversterker moeten gebruiken. De NAIT XS3 heeft een extra circuit aan boord om de Stageline van stroom te voorzien.

Om tegemoet te komen aan de hoofdtelefoon ‘hype’ hebben ze als upgrade voor de hoofdtelefoon-uitgang dezelfde klasse A versterker geïnstalleerd als in de nog krachtigere SUPERNAIT 3 versterker.

Het is bij Naim een bewuste keuze om het ‘digitale’ (eigen digitale ingangen, optisch, coax, DAC, …) volledig weg te laten in het ontwerp. Digitale signalen vragen een heel andere bewerking dan analoge signalen, volgens Naim laat je het omzetten van deze signalen daarom ook beter aan een aparte digitale bron met een goed geïntegreerde DAC over. Zo vermijd je storingen in het analoge versterker gedeelte die de zuiverheid van de weergave negatief beïnvloeden. Met de NAIT XS 3 focust Naim zich met de klasse A-B versterker op een ‘zuiver’ analoge weergave. Uitgerust met een krachtige voeding wordt de vernieuwde transistorschakeling van de NAIT XS 3 meer dan degelijk ondersteund. Ook werden hier de transistoren van de 2de trap verder geoptimaliseerd zodat er geen Cascode meer nodig was. Het weglaten hiervan en de integratie van nieuwe High End condensatoren zorgde voor een vereenvoudiging van de schakeling. Dit allemaal creëert minder vervorming en een aanzienlijke prestatieverbetering van de NAIT XS 3 ten opzicht van zijn voorganger.

Kortom met zijn 5 analoge ingangen, de nieuwe phono-ingang, de hoogwaardige hoofdtelefoon-aansluiting en zijn sterk vernieuwde innerlijk is de NAIT XS 3 klaar voor een nieuwe toekomst. Zet daarnaast nog de mogelijkheden om via een externe voeding en unieke bekabeling (zorgvuldig ontwikkeld en op maat gemaakt door Naim voor zijn toestellen) te upgraden en je hebt een toestel dat veel van de SUPERNAIT 3 kwaliteit biedt voor zijn meer bereikbare prijsklasse.

NAIT XS 3: technische specificaties

– 70W (8 Ohm) eindversterker
– Klasse A hoofdtelefoonversterking
– Volumeregeling Alps Blue Velvet
– Ingang-selectie met relais
– Keramische isolatoren voor de vermogenstransistors
– Galvanisch geïsoleerde microprocessorbesturing
– Isolerende PCB-bevestigingen

Graag stellen we jullie ook de NAIT XS 3 voor a.d.h.v. onze video:

Meerdere testopstellingen

Een versterker leggen we graag op de rooster en daarom hebben we de NAIT XS 3 in 2 leuke, maar toch volledig verschillende installaties aangesloten. We begonnen met een afgestemde combinatie tussen de NAIT XS 3, ND5 XS 2 en Neat Acoustics Ekstra luidspreker verbonden met Naim bekabeling. Deze werd ons aangeboden en geïnstalleerd door de vriendelijke mensen van Latham. En als 2de set hebben we een Brits – Amerikaans huwelijk gevormd tussen de Naim NAIT XS 3 en de Klipsch Heresy luidsprekers verbonden met de Zweedse Supra bekabeling. Als ‘analoge’ bron gebruikte we hier een Technics SL1200G platenspeler en voor het streamen in een hogere resolutie werd de Bluesound Node streamer aangesloten. Twee leuke maar toch verschillende opstellingen om de NAIT XS 3 grondig te kunnen testen.

Luistertest

Naim Nait XS 3Jullie hebben eerder al kunnen lezen dat ik een voorkeur voor analoge weergave heb. Analoog klinkt eerder algemeen, maar ik hou enorm van een vloeiende weergave die natuurlijk en niet te synthetisch aanvoelt. Het mag hier en daar een kleine beetje anders zijn als het maar de muzikaliteit en de muziekbeleving ten goede komt. Regelmatig heb ik de indruk dat die analoge weergave nu net die detailweergave niet heeft van een digitale weergave. Zo weet ik deze laatste dan weer enorm te appreciëren. De NAIT XS 3 versterker heeft een beetje van beide en daarom hou ik ook zo van het gekende Naim geluid. Naim slaagt er in z’n hele productlijn in om muziek op een frisse wijze weer te geven maar met een warmte die altijd aandacht heeft voor het muzikale aspect. Kortom, muzikaliteit zit in het hart van de Naim apparatuur zonder in te boeten aan een natuurlijke gedetailleerde weergave.

De NAIT XS 3 is daarom naar mijn inziens een pure versterker. In beide luisteropstellingen, die duidelijk een aanvullend inzicht gaven, slaagde ik er in om het karakter van dit toestel gemakkelijk te omschrijven.

Als je in je installatie de XS 3 integreert krijg je een frisse, transparante weergave. Dit werd in beide gevallen duidelijk genoteerd. Het respect, gezien zijn prijsklasse, voor de details in de muziek zijn echt wel zeer kwalitatief. Daarom combineert hij karaktereigenschappen van een pure analoge versterker met de precieze weergave van een digitale versterker. Dit resulteert in een beleving en betrokkenheid die zeer uniek is voor zijn prijsklasse. Ook na het luisteren gedurende uren naar mijn lievelingsmuziek bleef de weergave me niet vermoeien. Ook mijn vrouw, ex-muzikant met een absoluut gehoor en heel gevoelig voor de stress die ‘minder kwalitatieve’ weergave met zich mee kan brengen, beaamde het dat deze testopstelling van de NAIT XS 3 één van de betere was die ze gehoord had.

“Ik hou van het frisse, transparante geluid dat voldoende gedetailleerd is om muziek correct weer te geven.”

Ik wil hier niet te diep ingaan op de details van welk muziekgenre je best afspeelt met deze versterker. Dit heeft volgens mij weinig zin omdat hier het karakter ook voor een groot deel door de randapparatuur zoals luidsprekers, bekabeling en bronnen wordt bepaald. Maar de muzikaliteit, het gemakkelijk en vloeiend afspelen van de muziek zijn duidelijk de verantwoordelijkheid van de NAIT XS 3 versterker en bevallen me heel erg.

Samengevat, ik ben aangenaam verrast door het vakmanschap en de gedrevenheid voor verbetering van de Naim ingenieurs om een ‘oudere’ versterker verder te upgraden en te optimaliseren. Het aansluiten van de versterker ging vlot en ondanks het feit dat je je luidsprekers met ‘banaanstekkers’ kan aansluiten en je hier ook een paar ‘vreemde’ DIN connectoren ziet kan ik besluiten dat een versterker zoals deze uniek is en je zelden tegenkomt. Of de ontmoeting een succes zal zijn hangt af van je persoonlijke smaak en voorkeur maar de NAIM XS 3 versterker is statement van het vakmanschap. Sober qua opzet maar in een leuke set kan deze jaren doorgaan voor een pure en eerlijke muziekweergave in elke installatie.

“De Naim NAIT XS 3 zet de deuren van je muziekinstallatie open naar de high end klasse.”

Conclusie

De Naim NAIT XS 3 versterker is een ogenschijnlijk sobere versterker die vooral opvalt door zijn pure muziekweergave. Ik hou vooral van het frisse, transparante geluid dat voldoende gedetailleerd is om muziek correct weer te geven. De nieuwe Phono-ingang (voor platenspelers met een MM of High Output MC element) en de kwalitatieve hoofdtelefoon-aansluiting levert in combinatie met een externe streamer (vb. de Naim ND5 XS 2) een modern toestel op met vele functionaliteiten. Het ontbreken van een digitaal gedeelte in de versterker en de krachtige voeding zorgen voor een opvallende rust in de muziekweergave. Daarmee zet de Naim NAIT XS 3 de deuren van je muziekinstallatie open voor de high end klasse. We kunnen alleen maar concluderen dat het beluisteren bij een vakhandel zeker de moeite waard is, wij zijn fan!

Naim NAIT XS 3

8.9

Prestaties

8.8/10

Functionaliteiten

8.2/10

Prijs/Kwaliteit

9.3/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.4/10
Verkooppunten van het merk naim