Rega, dé Britse topfabrikant van onder andere platendraaiers, zet twee nieuwe phono versterkers in de ‘spotlight’: de Fono MC MK4 en Fono MM MK5. Zoals het typenummer al doet vermoeden, betreft dit een model voor mc- en mm-elementen.

Laten we beginnen met die eerste: de Fono MC MK4. Een phonotrap die volgens Rega synoniem staat voor een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Een exemplaar dat ontworpen is om het potentieel van elke MC cartridge met een laag uitgangsvermogen te maximaliseren. Hoewel de MK4 specifiek gemaakt is als aanvulling op het Rega-assortiment, zijn ‘instellingen’ zoals o.a. weerstand en capaciteit beschikbaar via dip switches. Deze zijn geplaatst op de achterzijde van het toestel. Als dat niet handig is?

Er wordt een uitgangsimpedantie opgegeven van 200 Ohm met een aanbevolen ‘minimum output load resistance’ van 5 k. Het frequentiegebied bij een ‘output load’ van 50 kΩ is vastgelegd loopt van 13 Hz (-3 dB) tot 100 kHz (-0,3 dB).

“The Fono MC MK4 is an exceptionally high quality MC phono stage designed to maximise the potential of any low output MC cartridge.”

De Fono MM MK5 is ontworpen met een basis van de Fono MC MK4, hierbij hebben de designers van Rega geopteerd voor dezelfde behuizing. Maar dan wel met het grote verschil dat de MK5 specifiek gemaakt is voor mm elementen.

In contrast met zijn ‘kleinere broer’ is de MK5 niet instelbaar. Er wordt met name gebruik gemaakt van een volledig discrete, trapsgewijze en complementaire versterkeringangstrap. De configuratie is zo opgevat dat de prestaties worden geoptimaliseerd. Iets dat het geluidsbeeld alleen maar ten goede kan komen.

Nieuwsgierig naar alle verdere details over deze twee leuke phono versterkers? Je ontdekt hier alles over de Fono MC MK4 en Fono MM MK5.

Verkooppunten van het merk rega