Een traditioneel setje met losse componenten zie je niet meer alle dagen. Compacte alles-in-een muzieksystemen zijn stilaan de norm geworden. Maar daar is niet iedereen even gelukkig mee. Bij Denon hebben ze dat goed begrepen.

Voor elk wat wils
Aan alle systemen zijn voor-en nadelen verbonden, net zoals ze voor- en tegenstanders hebben. Denon is een van de weinige fabrikanten die probeert rekening te houden met de wensen van muziekliefhebbers uit alle regionen van de bevolking. En dat vinden we een goede zaak.

Denon & Sound United
Denon draait al meer dan 100 jaar succesvol mee en is actief in alle segmenten van de hifimarkt. Nadat het Japanse bedrijf fusioneerde met Marantz, kwam het uiteindelijk terecht in de groep van Sound United. Daar krijgt Denon alle ruimte en middelen om zich verder te ontwikkelen. Als onafhankelijk merk, maar met de expertise van de groep als ruggensteun. 

De 800NE-serie
De set die we hier onder de loep nemen, bestaat uit drie toestellen. De PMA-800NE geïntegreerde versterker, de DCD-800NE cd-speler en de DNP-800NE netwerk-audiospeler. De toestellen zijn uiteraard afzonderlijk verkrijgbaar, maar we beoordelen ze als trio omdat ze perfect op elkaar afgestemd zijn. 

PMA-800NE

PMA-800NE geïntegreerde versterker
De PMA-800NE is het kloppende hart van de set. Deze geïntegreerde versterker met ingebouwde 192 kHz/24 bits DAC beschikt over flink wat troeven. De PMA-800NE is rijkelijk voorzien van ingangen. Naast cinch-aansluitingen voor CD, netwerkspeler, een auxiliary en zelfs een tape- of cassette deck, beschikt hij ook over 3 optische ingangen en 1 coaxiale. Met zijn 2 x 85W bij 4 Ohm heeft hij voldoende power in huis om een ruime woonruimte met muziek te vullen. 

PMA800NE

Phono equalizer
Bijzonder verrassend is de phono ingang, wat betekent dat je geen aparte phono amp nodig hebt om een draaitafel aan te sluiten. Bovendien heeft de PMA-800NE een equalizer aan boord die het niet alleen mogelijk maakt om zowel moving magnet als moving coil elementen te gebruiken, maar die ook garant staat voor een goede vinylweergave.

Denon is een van de weinige fabrikanten die probeert rekening te houden met de wensen van muziekliefhebbers uit alle regionen van de bevolking

Analoge modus
We vinden het leuk dat we de toonregeling met één druk op de ‘direct source’ knop kunnen omzeilen, maar dat we ook de digitale ingangen kunnen blokkeren zodat de PMA-800NE een puur analoge versterker wordt, vinden we sterk. Door het digitale circuit uit te schakelen, meent Denon het analoge gedeelte van de versterker te vrijwaren van hoge, storende frequenties.

DCD-800NE CD/SACD-speler
De DCD-800NE is een functionele cd-speler die niet alleen vlot overweg kan met CD,CD-R/RW en MP3 maar ook met USB. Hij is uitgerust met Advanced AL32 Processing Plus, het nieuwste systeem van Denon dat audiobronnen met hoge resoluties ondersteunt. Het systeem gebruikt algoritmes die in staat zijn om ontbrekende informatie op de schijfjes te herstellen.

PMA800NE

DAC-masterklokontwerp
Denon ontwikkelde het DAC-masterklokontwerp om de digitale circuits in de DCD-800NE nauwkeurig op elkaar af te kunnen stemmen. In het  DAC-masterklokontwerp krijgt de DAC de rol van ‘master’ toegewezen als hij signalen van de klok ontvangt. De klok onderdrukt jitter alvorens het signaal de DAC passeert terwijl de twee klokoscillatoren de faseruis onderdrukken. Hierdoor kan het DAC-masterklokontwerp een zo precies mogelijke digitaal/analoge conversie neerzetten.

Denon DNP-800NE netwerk-audiospeler
De DNP-800 NE is de kers op de taart van dit Denon-triootje. Hij maakt verbinding met het thuisnetwerk en streamt muziek van Spotify, Napster, SoundCloud, Deezer, Tidal en natuurlijk ook internetradio. De DNP-800 maakt het via het ingebouwde HEOS multiroomsysteem en Airplay 2 perfect mogelijk om via WiFi of Bluetooth muziek van smart devices of PC’s weer te geven.   

DNP-800NE

Advanced AL32 Processing
Met het nieuwe Advanced AL32 Processing-systeem bij de DCD-800NE en de zeer preciese 24 bits/192 kHz DAC aan boord zorgt de DNP-800NE voor een zeer getrouwe weergave. Twee geïntegreerde klokken verminderen faseruis en kunnen meerdere samplingfrequenties aan, van 44,1 kHz tot 192 kHz en zelfs tot DSD 5,6 MHz.

HEOS
De HEOS-technologie die we ook van bij Marantz kennen, is een goede oplossing om draadloos muziek te spelen in elke kamer van je huis. Daarvoor hoef je enkel een aantal optionele HEOS-speakers aan te schaffen. Maar, HEOS is ook een handige app die zorgt voor de bediening van de DNP-800 NE. Helaas kun je met de app niet het volledige systeem bedienen.

Hoofdtelefoon
De hoofdtelefoonuitgang van de DNP-800NE is een leuke surplus. Hij beschikt over een instelbare volumeregeling zodat je ook van muziek kunt genieten zonder dat je de versterker moet aanzetten. Hoewel die versterker ook een uitgang voor een hoofdtelefoon heeft.

Look & feel
In deze prijsklasse kun je geen uit één blok aluminium gefreesd chassis verwachten, maar dat neemt niet weg dat de drie toestellen mooi vormgegeven en netjes afgewerkt zijn. Het oog wil ook wat en op dat vlak laat Denon beslist geen steken vallen. De bouwkwaliteit is overigens dik in orde. De PMA-800NE, de DCD-800NE en de DNP-800NE ogen beslist niet goedkoop.

Erg bescheiden qua prijs, maar niet qua uitrusting en prestaties

Luisteren
We hebben met het Denon-triootje onze Sonus Fabers aangestuurd. De bekabeling kwam van Audioquest. De eerste kennismaking viel best mee. Het vernuftige ontwerp van Denon werpt zijn vruchten af. De technologie die Denon in deze set gestopt heeft zou je niet verwachten in deze prijsklasse, en dat komt de muzikale beleving alleen maar ten goede.

Private Investigations
Het trio produceert een zuiver en transparant geluid. Een streepje Dire Straits maakt dat meteen duidelijk. ‘Private Investigations’ behoort hier tot het vaste repertoire. Als je dan de kans hebt om deze klassieker zowel te streamen als vanaf cd te beluisteren, kun je de twee bronnen goed beoordelen. Wat blijkt? De cd- en streamingversie ontwijken elkaar niet al te veel, maar de streaming-versie gaat met de prijs lopen. De detaillering is net dat beetje beter.

Boris Blank
Het Denon-trio ontpopt zich tot krachtpatser met de stevige muziek van Boris Blank. Zowel Blank met Malia als met Yello. Muziek waar flink wat dynamiek aan te pas komt. Het laag komt bijzonder expressief uit de hoek maar het blijft nog net binnen de perken. Eigenlijk vinden we dat best gezellig. We gaan verder met hitgevoelige muziek en al snel laten we ons vrolijk meeslepen.   

Het oog wil ook wat en op dat vlak laat Denon beslist geen steken vallen

Volumeknop
Hou wel rekening met de gevoeligheid van de volumeknop van de versterker. Je moet hem slechts lichtje beroeren om het volume snel en hoog op te voeren. Zo niet vallen bij de buren de kadertjes van de muur.

Tot slot
Denon heeft als eerste Japanse audiofabrikant door de jaren heen voor flink wat primeurs gezorgd. De Japanners hebben een behoorlijke reputatie hoog te houden. Een reputatie die ze niet te grabbel gegooid hebben bij het ontwerp van dit triootje. Erg bescheiden qua prijs, maar niet qua uitrusting en prestaties. De PMA-800NE, de DCD-800NE en de DNP-800NE zijn voor elkaar gemaakt. Ze ogen mooi en maken behoorlijk goede muziek. Muziekliefhebbers met heimwee naar betaalbare, complete setjes blijven bij Denon niet in de kou staan. Dat hebben de Japanners heel goed gezien! 

Denon

€1397
7.9

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

7.0/10

Design

7.5/10
Verkooppunten van het merk denon