Sony. Een klinkende naam als het gaat om elektronicafabrikanten die beschikken over een breed aanbod van producten, verspreid over heel wat productcategorieën. Gaande van beeld tot geluid, van smartphones tot muziekspelers, van (draadloze) luidsprekers tot hoofdtelefoons, van (professionele) camera-apparatuur tot lenzen, … Je noemt het maar op. De kans dat Sony het heeft, is aanzienlijk. Samengevat: het portfolio is indrukwekkend. In deze review zullen we de HT-A3000 bespreken. Een model dat past binnen het portfolio van soundbars, te beginnen met het voorzetsel HT-A. De serie bestaat uit 3 exemplaren waaronder het bovengenoemde model, de HT-A5000 en de HT-A7000 die zowat het paradepaardje is van dit assortiment.

Wat mogen we verwachten van de HT-A3000?

Sony HT-A3000 review soundbarVolgens Sony staat de HT-A3000 garant voor een authentiek surround geluid, met inbegrip van een middenspeaker voor heldere stemmen en een dubbele subwoofer voor indrukwekkende bassen. 250 Watt? Klinkt als muziek in de oren. Dit betreft een 3.1-kanaals systeem dat voorzien is van enkele technologieën die ervoor zorgen dat het geluid je echt omhult (lees: een geluid dat lijkt te komen van alle richtingen). Met dank aan onder andere S-Force PRO Front Surround en Vertical Surround Engine (later in deze review meer daarover). Ik kan alvast niet wachten om te genieten van een Dolby Atmos en DTS:X-weergave, of althans een nauwkeurige benadering hiervan.

Let’s get into it…

Van zodra je de potige soundbar van 4,6 kg uit de doos haalt, merk je dat het exemplaar erg robuust is gebouwd. Hij is ietwat aan de zwaardere kant, maar als je echt gaat kijken wat deze behuizing allemaal huisvest, dan kan je hier best niet van verschieten. De HT-A3000 voelt zeer degelijk aan. Qua uiterlijk wordt er blijk gegeven van een premium uitstraling. Inclusief een fraaie afwerking met afgeronde hoeken die ervoor zorgen dat elegantie de ‘middle name’ is van Sony’s HT-A3000. Anders gezegd: de soundbar integreert naadloos in vrijwel elk interieur.

Lees ook


Sony BRAVIA XR-65A80J ReviewSony BRAVIA XR-65A80J: Review

 


 

Met zijn afmetingen van 95 x 6,4 mm x 12,8 cm past de geluidsbalk zeer goed bij de meeste doorsnee tv’s, weliswaar met een ‘normale’ schermgrootte (lees: niet gigantisch groot maar ook niet ieniemienie klein). Heb je een televisie in huis met een maatje groter? Dan kan je best upgraden naar een ander model binnen de Sony HT-A soundbar line-up.

Sony HT-A3000 review soundbar

Connectiviteit en features

Er zijn diverse verbindingsmogelijkheden. Naast de gebruikelijke HDMI-aansluiting (eARC/ARC) is er een optische en USB-aansluiting aanwezig. De S-Center out-poort niet te vergeten. In mijn geval kwam de HDMI-aansluiting het best tot zijn recht. Voor iets oudere tv’s kan de optische aansluiting een oplossing bieden.

Sony HT-A3000 review soundbarBovenstaande items zijn allemaal bedraad, maar Sony zou Sony niet zijn als er ook draadloze streamingmopties zijn toegevoegd. De soundbar is compatibel met zowel wifi als bluetooth. Erg handig dat je de keuze hebt. Zeker wanneer je internetprovider niet altijd een even stabiel netwerk garandeert (terwijl dat wel zou moeten). Er wordt ondersteuning geboden voor Spotify Connect. Dat was voor mij persoonlijk een mooi extra aangezien ik ook geabonneerd ben op deze service. Het zorgt ervoor dat je niet om de haverklap je smart device moeten bovenhalen om een bepaald nummer te skippen bijvoorbeeld. Jammer wel dat Sony zich (momenteel) enkel beperkt tot een ‘built-in’ compatibiliteit met Spotify Connect. Een integratie met andere streamingdiensten zoals TIDAL Connect bijvoorbeeld zou een toegevoegde waarde zijn. Wil je toch gebruik maken van een muziekdienst die niet rechtstreeks ondersteund wordt? Bluetooth ‘to the rescue’.

Verder beschikt de soundbar over Apple AirPlay 2. De HT-A3000 is compatibel met Google Assistent, Chromecast en Amazon Alexa. Erg handig wanneer je veel/graag werkt met spraakopdrachten voor het afspelen van muziek, wijzigen van het volume, …

Omdat een beeld meer zeggen dan woorden, zijn we aan de slag gegaan om de HT-A3000 soundbar op een leuke manier te presenteren. Benieuwd naar onze bijhorende video?

Installatie

Eén van de eerste dingen die je vaak doet bij de installatie: het aansluiten van de kabels. Dat ging alvast niet zonder slag of stoot. Laat het met uitleggen. De ontwerpers van Sony hebben gekozen om een soort uitsparing te voorzien aan de achterzijde die overigens niet bepaald breed te noemen is. Zo is het wel ‘wringen’ om de kabels in te pluggen (in mijn geval de stroom- en HDMI-kabel). De HDMI-aansluiting bijvoorbeeld zit helemaal achteraan in de holte. Praktisch gezien niet zo handig. De USB-poort, waar je geheugenmedia mee kan connecteren, zit gelukkig al wat meer naar de andere kant. Dat is op zich wel goed, maar in de praktijk blijkt het alsnog lastig om telkens achteraan de soundbar te ‘duiken’ om een USB-stick te koppelen.

Sony HT-A3000 review soundbar

In schril contrast met het aansluiten van de kabels: zo eenvoudig ging de setup van de soundbar. Voor iemand die altijd op ‘hete kolen’ zit wanneer dergelijke belevingstoestellen geleverd worden, is dat een pluspunt. Op de televisie wordt alles weergeven qua instellingen. Een intuïtieve en moderne gebruikersinterface is zichtbaar.

Goed om nu al te vermelden: bij levering ontvang je een afstandsbediening waarmee de HT-A3000 bediend kan worden. Wat me opvalt: deze is compact én niet overladen met 100-en-1 toetsen voor vanalles en nog wat. Iets wat je soms wel ziet bij tv-fabrikanten. Maar uiteindelijk heeft de eindgebruiker hier geen boodschap aan. De Sony HT-A3000 afstandsbediening is overigens licht. Alle knoppen wijzen zichzelf uit.

Het Sony-team was zo vriendelijk om ook achterspeakers (Sony SA-RS3S) en een subwoofer (Sony SA-SW3) mee te sturen. Zo konden we ons volledig onderdompelen in het beloofde authentieke surround geluid. Na alle ‘saaie dingen’ uit de ‘quick start installation guide’ gedaan te hebben, zoals het verbinden met wifi, het connecteren van de achterluidsprekers/subwoofer, … is het eindelijk zover: de inregeling/kalibratie van de ruimte. Er worden verschillende type geluiden afgespeeld. Op die manier weet de soundbar in wat voor type kamer het systeem staat opgesteld. Zo kan de geluidsweergave hier perfect op afgestemd worden. Een voordeel wat goed tot uiting kwam binnen mijn ruimte: de plaatsing van alle speakers hoeft niet zo nauwkeurig te zijn als bij een volledige set met aparte componenten. Op intelligente wijze worden de posities van de luidsprekers bepaald. Met behulp van ingebouwde microfoons uiteraard. Een geoptimaliseerd geluidsveld? Check, dubbel check. In no-time kon ik aan de slag.

Technologieën

Zoals eerder gezegd in het begin van deze review, zijn er verschillende technologieën geïntegreerd. Aangezien ik ondertussen al heel wat verschillende Sony producten heb mogen testen, verwacht ik ook hier dat de technologieën in functie staan van de geluidsweergave en niet in functie van marketing begrippen. Bij de HT-A3000 zijn deze geïntegreerd in vorm van de Vertical Surround Engine en S-Force PRO Front Surround. Zoals de termen misschien al doen vermoeden, zorgen ze allebei voor een surround geluid. Respectievelijk in de hoogte (verticaal) en in de breedte (horizontaal). In hun totaliteit creëert dit een geluidsbubbel waardoor je geen stereogeluid ervaart maar wel een nagenoeg 360-graden immersieve ervaring.

Lees ook


Sony WH-1000XM4 ReviewSony WH-1000XM4: Review

 


 

Zoals je kan zien op de illustraties hieronder, staat Vertical Surround Engine garant voor een virtuele surround-technologie. Uitermate geschikt om het geluid te projecten in een verticale ruimte. Zonder gebruik te maken van luidsprekers aan het plafond of omhooggerichte speakers. Sony vergelijkt het dan ook met Dolby Atmos en DTS:X.

S-Force PRO Front Surround doet, in de basis hetzelfde als Vertical Surround Engine, maar dan horizontaal (zie figuur hieronder). De front luidsprekers zorgen ervoor dat de luisteraar kan genieten van een virtuele surround sound (komende van zowel links als rechts).

Klinkt allemaal mooi en wel: maar creëert dit nu wel echt een meerwaarde? Wordt er gezorgd voor een realistischer, multidimensionaler geluid? Komt de HT-A3000 aardig in de buurt van een bioscoopkwaliteit, zonder al te veel apparatuur? In de volgende alinea vertellen we je er graag alles over.

Mijn ervaring

Voor ik vertel over mijn ervaringen met de Sony HT-A3000, is het belangrijk om jullie te informeren over mij als luisteraar/kijker. Films binnen het genre actie, avontuur, komedie, … Dat kan ik écht van genieten. Het geluid van helikopters die voorbij vliegen boven het hoofd, geweerschoten die van achter je lijken te komen, … Niets beter dan dat te ervaren in mijn eigen woonkamer. Maar ook qua muziek houdt ik er wel van om een avond achteruit te zakken in de zetel om vervolgens te genieten van mijn favoriete muziek. Al dan niet met een snack ‘bij de hand’.

Blijkt dat de Sony HT-A3000 toch wel een vrij goede match vormt. Maar daar stopt het niet: ook qua geluidsweergave scoort de soundbar goede punten. Hetgeen ik te horen krijg, klinkt erg helder én natuurlijk. Vol én zuiver. I like it. Stemmen komen goed tot hun recht. De lage tonen bij filmische vertoningen waren wat minder. Bleek dat de subwoofer (Sony SA-SW3), alsook de achterspeakers (Sony SA-RS3S), niet aangesloten waren op de netvoeding. Dat zegt dus al één en ander over de HT-A3000 als stand-alone soundbar. Goed om te vermelden: om ervoor te zorgen dat het geluid goed tot zijn recht komt, moet je het wel op een degelijk niveau zetten. Als je het te zacht zet bijvoorbeeld, dan komt het niet over.

Na de subwoofer aangesloten te hebben, werd er korte metten gemaakt met mijn feedback op vlak van lage tonen. Niet alleen tijdens het afspelen van actiefilms, maar ook bij muziek waarbij de bas een belangrijk/groot onderdeel is. Binnenshuis kan je op een dergelijke manier al aardige feestjes ‘op gang trappen’. Indien je in de mogelijkheid bent om de Sony HT-A3000 uit te testen, hetzij bij een vriend/collega/familielid of in een gespecialiseerde vakhandel, dan kan je best eens ‘Rainbow In The Sky’ laten afspelen van Paul Elstak. Kleine tip als je dit doet: zorg ervoor dat het volume niet op max. staat ingesteld… De achterluidsprekers waren overigens ook een goede aanvulling die je beleving nog verder optimaliseert. Al vond ik het verschil met en zonder deze exemplaren minder significant in vergelijking met de subwoofer.

Ook wil ik kort de nadruk leggen op 360 Reality Audio. Een eigen geluidstechnologie die Sony heeft ontwikkeld om een 360-graden geluid te realiseren, ongeacht de kamer. Ik kende dit vooral van hun hoofdtelefoons waarbij ik zou durven spreken van indrukwekkende prestaties. Kort gezegd komt het hierop neer: geluiden zoals stemmen, instrumenten, … worden in een 3D-ruimte geplaatst ten opzichte van de luisteraar. Indien een 360 Reality Audio-nummer afgespeeld wordt, samengesteld via het 360 Reality Audio-protocol, dan wordt ook deze informatie gebruikt. Iets wat de muzikaliteit alleen maar ten goede komt. Eerlijk toegegeven: ik heb soms wel eens rondgekeken om te zien of de bassist bijvoorbeeld niet achter mij stond bij wijze van spreken. De effecten waren wel op te merken bij de Sony HT-A3000 soundbar maar niet zoveel als bij een hoofdtelefoon van hun (lees: de WH-1000XM4 of WH-1000XM5).

Conclusie

Zowat dé hamvraag in elke review die je nu waarschijnlijk leest om te weten: moet ik ‘m nu kopen of niet? Ik zou zeggen: laat je vooral goed adviseren in een gespecialiseerde vakhandel. Wat mij betreft heeft Sony met de HT-A3000 soundbar een mooi exemplaar neergezet dat vooral inspeelt op vlak van kwaliteit, uitbreidbaarheid en gebruiksgemak. Het design, dat getuigt van een premium-uitstraling, niet te vergeten. Indien de producent nog meer mogelijkheden had voorzien qua connectiviteit buiten wifi, bluetooth, HDMI, Spotify Connect, Chromecast, Apple Airplay 2, … Dan denk ik dat een breder (muziek liefhebbend) publiek aangesproken kon worden. Misschien wel een gemiste kan van Sony, of een tip om een nieuw soundbar portfolio op de markt te brengen dat nog een stapje verder gaat. De soundbar lijkt me uitermate geschikt voor de modale consument die niet alleen wil profiteren van een goed tv-geluid maar ook van goede muziek.

Het feit dat later nog uitbreidingen mogelijk zijn, weliswaar binnen het Sony-assortiment (subwoofer, achterluidsprekers), maakt dat je niet in één smak heel veel geld moet uitgeven. Op die manier krijg je ook de tijd om een dergelijke set geleidelijk aan ‘op te bouwen’. Erg interessant voor iemand die zijn eerste stappen zet op vlak van dergelijke apparaten met betrekking tot geluid (en onrechtstreeks ook beeld).

Hoewel de HT-A3000 ‘overall’ een goede instapper zou kunnen zijn qua model en features, is de prijs daar niet echt naar. De officiële adviesprijs bedraagt 700 euro (op het moment van schrijven). In vergelijking met concurrerende modellen is dat misschien wat aan de hoge kant maar zoals dat spreekwoord gaat: voor wat, hoort wat. In ruil krijg je een kwalitatieve soundbar die heel wat ‘waar biedt voor zijn geld’. Zeker de moeite waard om dit model mee in rekening te nemen wanneer je in de markt bent voor een soundbar (op voorwaarde dat je budget toereikend is).

Sony HT-A3000

700 euro
8.4

Prestaties

8.5/10

Functionaliteiten

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Gebruiksvriendelijk
  • Strak design
  • Vol en zuiver geluid
  • Mogelijkheden tot uitbreiding
  • Opties met betrekking tot connectiviteit

Cons

  • Positionering aansluitingen (achterkant)
  • Meer streamingopties
Verkooppunten van het merk sony