Wie op zoek gaat naar een party speaker, heeft een ruim aanbod wat betreft merken, groottes en kwaliteiten. Welke namen er vooral over de tong gaan, zijn meestal die van JBL. Maar vergeet ook niet dat één van de grootste Japanse elektronicafabrikanten dit ook in zijn aanbod heeft, namelijk Sony. Sony heeft al jaren een hele line-up als het gaat om Bluetooth speakers, van klein tot groot. Met de introductie van hun SRS-XV800 model haalt de fabrikant alles uit de kast.

Mijn verwachtingspatroon

Sony kennen we natuurlijk al jaren voor alles wat ze op de markt brengen binnen de segmenten beeld, geluid en spelconsoles. Met Sony heb ik persoonlijk nog geen slechte ervaringen gehad, buiten dat ik vroeger wat headphones kapot heb gespeeld, maar dat was door mijn eigen toedoen. De toenmalige oorzaak? Veel te luid luisteren. Dus verwacht ik dat deze speaker hoog zal scoren.

The box

De draadloze luidspreker wordt goed en duidelijk verpakt geleverd. What you see is, what you get. Grote kleurrijke afbeeldingen van de speaker zijn te zien, en ja, er zitten RGB-leds in. De belangrijkste specificaties worden vermeld. Licht kan je allerminst zeggen, zeker als je weet dat het hier gaat om een draagbare luidspreker van bijna 19 kg.

Rood, groen of blauw? De keuze is aan jou!

Typisch voor een (party)speaker is natuurlijk de verlichting, want iedereen heeft het. Bij deze telg kan je deze personaliseren op de speaker zelf of via de app. Ik vind het een aangename feature die extra sfeer geeft bij het afspelen van muziek, al is het maar achtergrondmuziek bijvoorbeeld. Dan kijk je soms en denk je: Oh mooi, dit past wel bij de muziek, maar het is niet dat dit overheerst.

Features

Sony heeft kosten noch moeite gespaard om de speaker uit te rusten met diverse opties qua connectiviteit. Bluetooth 5.2 is geïntegreerd, met ondersteuning voor SBC, AAC en LDAC. Ook is er een optische ingang voor tv-versterking. Er zijn 2 microfoonaansluitingen voor karaoke of presentaties (waarvan 1 kan dienen als gitaarversterker). Een 3,5 mm jackaansluiting is aanwezig, evenals een USB-A aansluiting voor het opladen van een telefoon of het afspelen vanaf een USB-stick. Een ingebouwde batterij met een autonomie van 25 uur? Dat maakt de Sony SRS-XV800 (in theorie) waar.

Voor het testen van deze gigant heb ik de Bluetooth verbinding gebruikt in combinatie met mijn (Android) smartphone, waar hij direct herkend werd bij het verbinden. Streamen deed ik met de Studio Brussel app en mijn eigen muziek via de Qobuz app, waar LDAC direct werd weergegeven op de Sony SRS-XV800. Dit geeft een hoogwaardige klank weer dankzij de hogere bitrate en het breder frequentiebereik.

Dus indien mogelijk, gebruik je best een streamingdienst die dit ondersteunt. Helaas heb ik de andere functionaliteiten niet kunnen gebruiken vanwege plaatsgebrek (om hem naast de tv te plaatsen) of het ontbreken van karaokefeestjes. Maar ik ben er vast van overtuigd dat dit exemplaar hier ook uitstekend zal presteren. Wat betreft de batterijduur, heb ik wel zo’n dikke 20 uur kunnen halen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe luid je luistert.

Het toestel

Een 19 kg zware luidspreker uitpakken gaat natuurlijk niet vanzelf, maar het is niet onoverkomelijk. De 70 cm hoge party speaker is oerdegelijk afgewerkt, maar ik zou hem toch niet echt draagbaar noemen. Ik had eerder de term ‘overall home speaker’ gezien. Thuis kan je hem nog verplaatsen door middel van de ingebouwde wieltjes, maar ik zie mezelf hem niet direct meenemen op reis (zelfs niet met de auto).

Waar het gewicht een tegenvaller is, is het design allerminst. Met het mooie afgeronde ontwerp heeft hij wel een tijdloos design. Het is geen rechthoekig blok zoals bij anderen (nee, ik ga geen namen noemen). Alles is natuurlijk afgewerkt in hard, maar toch zacht aanvoelend plastic voor de robuustheid.

Gebruiksgemak

De bediening van de speaker zelf is allemaal duidelijk aangegeven boven op het toestel. De aansluitingen bevinden zich achteraan en zijn mooi weggeborgen achter een waterdichte klep. Naast de bediening op de speaker zelf, kan je alles regelen met de Sony Music Center applicatie. In de app kan je de audiobron selecteren. Er zijn verder nog mogelijkheden om de draadloze luidspreker verder in te stellen wat betreft geluid, energie en verlichting. Je ziet alle fysieke bronnen en streaming-apps die op je toestel staan. De app werkte perfect en gaf direct alle bronnen weer die op mijn smartphone stonden. Het is natuurlijk leuker om iets op afstand in te stellen dan telkens naar een toestel te moeten rennen om iets te veranderen.

Voor muziek raadt Sony de Clear Audio+ instelling aan. Op die manier krijgt de equalizer een muziek-geoptimaliseerde instelling, waarbij Mega Bass wordt ingeschakeld. Je hebt verder nog een Live Sound-instelling en uiteraard de optie om je eigen instellingen op te slaan (regeling voor de bas, het midden en de hoge tonen). Wie geen fan is van alle equalizer-instellingen kan deze uitschakelen (indien gewenst). Persoonlijk heb ik constant de Clear Audio+ preset gebruikt, omdat dit over het algemeen de beste weergave gaf voor alle soorten muziek. Ook bij spraak tijdens het luisteren naar radio-uitzendingen.

GELUID

En ik zet deze titel opzettelijk in hoofdletters, want deze speaker kan hard gaan. Ongelofelijk. Ik denk dat je met één SRS-XV800 menig cultureel centrum kan vullen. Voor thuis in de woonkamer had ik maar twee of drie volumeverhogingen nodig op mijn smartphone om achtergrondmuziek te spelen.

Nog ééntje meer en het was hier direct al feest. Dit toont aan hoe ruimtevullend deze speaker wel is en waar hij toe in staat is. Met de Clear Audio+ instelling heb je een configuratie die iedereen zal waarderen. Met andere woorden: een goede balans tussen laag, midden en hoog. Zonder dat één ervan overheerst.

Conclusie

De Sony SRS-XV800 is een ‘beest’ van een luidspreker. Letterlijk en figuurlijk. Hij bezit alle mogelijke functionaliteiten en levert een supergeluid, zoals ik van Sony zou verwachten. Draagbaar zou ik hem alleen voor thuis noemen, gezien de grootte en het gewicht. Wil je goed geluid in en rondom het huis? Dan is dit je go-to oplossing. Voor een adviesprijs van 699 euro is dit zeker niet goedkoop, maar je krijgt er wel veel voor terug. De moeite waard om zelfs een te ontdekken bij een plaatselijke vakhandel.

Sony SRS-XV800

699 euro
9.6

Prestaties

10.0/10

Functionaliteit

10.0/10

Prijs/kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Connectiviteit
  • Ruimtevullend geluid
  • Gebruiksgemak
  • Stevig/robuust gebouwd

Cons

  • Gewicht
Verkooppunten van het merk sony