Met de Yamaha CX-A5200 en MX-A5200 topcombinatie uit de AVENTAGE-serie zet Yamaha nieuwe standaarden: de voorversterker CX-A5200 en de eindversterker MX-A5200 onderscheiden zich van hun voorgangers met een groot aantal verbeteringen, die voor een nog meeslependere Home Cinema-ervaring zorgen. Voor het perfecte surroundgeluid is de 11.2-kanaals-voorversterker CX-A5200 uitgerust met de SURROUND:AI-technologie. Ook worden vanzelfsprekend de moderne 3D-audioformaten Dolby Atmos™ en DTS:X™ ondersteund, die dankzij de verbeterde CINEMA DSP HD3 geluidsoptimalisatie nog realistischer klinken, alsof u er middenin zit. Twee van de nieuwste ESS SABRE PRO Premier D/A-converters (ES9026 PRO) en de grotere, speciaal ontwikkelde netwerktransformator garanderen dynamisch geluid met weinig ruis. De ringkerntransformator MX-A5200 levert een hoog uitgangsvermogen en via Bridge Tied Load (BTL) kunt u de prestaties nog verder verbeteren. Bovendien zijn beide Home Cinema-onderdelen ontworpen voor optimaal geluid: er zijn onder andere trillingsdempende bodemplaten in verwerkt, die twee keer zo dik zijn als bij de eerdere modellen. De volledig symmetrische signaalvoering elimineert ruis, de CX-A5200 en MX-A5200 zijn voorzien van professionele XLR-aansluitingen.

Dé maatstaf voor adembenemende Home Cinema
Met de CX-A5200 en MX-A5200 presenteert Yamaha het nieuwste AVENTAGE-paradepaardje voor een Home Cinema-set van wereldklasse. De 11.2-kanaals voorversterker en de 11-kanaals eindversterker onderscheiden zich van hun voorgangers dankzij een nog verder geoptimaliseerde constructie, de nieuwste onderdelen en aanvullende technologieën. Zo zetten deze Home Cinema-onderdelen standaarden voor geluidskwaliteit, veelzijdigheid en bedieningscomfort. De CX-A5200 is voorzien van 7 HDMI-ingangen en 3 HDMI-uitgangen met Dolby Vision™ en Hybrid Log-gamma: dit garandeert levendige beeldwerelden vanuit veel verschillende bronnen. Dankzij Yamaha MusicCast kan de Home Cinema bovendien aan het Multiroom-systeem thuis worden gekoppeld. Zo kunnen alle bronnen in het hele huis via de Home Cinema worden weergegeven. Omgekeerd kan het signaal van de CX-A5200 op elk gekoppeld MusicCast-apparaat worden weergegeven.

Surround-sound met SURROUND:AI en CINEMA DSP HD3
De CX-A5200 ondersteunt alle gangbare audioformaten inclusief FLAC tot 384 kHz/24 bit, WAV/AIFF tot 384 kHz/32 bit en DSD tot 11,2 MHz. Zo brengt u muziekgenot in hoge resolutie uw Home Cinema binnen. Vanzelfsprekend is de voorversterker ook compatibel met moderne surroundstandaarden, inclusief de objectgebaseerde 3D-audioformaten Dolby Atmos en DTS:X. Dankzij het gebruik van plafondluidsprekers en de nauwkeurige positionering van de geluidsbronnen in de ruimte ontstaat een uniek, driedimensionaal geluidsveld. De speciale Yamaha SURROUND:AI-technologie versterkt dit effect zeer indrukwekkend: kunstmatige intelligentie analyseert de geluidsbestanddelen van elke scène in realtime en past het surroundeffect erop aan. Zo creëert SURROUND:AI een nauwelijks van echt te onderscheiden, meeslepende surroundbeleving. De verbeterde CINEMA DSP HD3-geluidsoptimalisatie maakt gebruik van algoritmen die dit effect nog intenser maken. Krachtige processoren optimaliseren de cinemawaardige surround-sound voor maximaal realisme en het gevoel dat u er middenin zit.

Nieuwste ESS DAC’s, krachtige transformatoren en BTL
Yamaha AVENTAGE staat voor Home Cinema met onovertroffen geluid. Om deze hoge standaarden waar te maken, gebruikt Yamaha uitsluitend onderdelen van de hoogste kwaliteit. Zo zijn in de voorversterker CX-A5200 twee van de nieuwste ESS SABRE PRO Premier DAC’s (ES9026 PRO) verwerkt. Deze zorgen voor het modernste 32-bit-geluid en onderscheiden zich met een ongekend hoge ruisafstand. Om het volledige potentieel van de ESS DAC’s te benutten, is in de CX-A5200 een grotere, opnieuw ontwikkelde afgeschermde netwerktransformator met verdubbelde capaciteit ingebouwd. De verbeterde stroomvoorziening zorgt voor een krachtig, driedimensionaal geluid en een opvallend dynamische weergave. De transformator is op een dikke messingplaat gemonteerd, die ongewenste trillingen absorbeert. In de eindversterker MX-A5200 is een grote ringkerntransformator met hoog uitgangsvermogen gebruikt. Deze is verbonden met twee speciale laadcondensatoren met hoge capaciteit. Dit maakt de transformator zeer krachtig en beveiligt deze tegelijkertijd tegen overmodulatie. De 11 kanalen leveren 170 Watt (1 kHz, 2 kanalen op 8 Ohm, 0,9% THD). Om de prestaties van de MX-A5200 nog verder te verbeteren, kunnen via Bridge Tied Loading (BTL) telkens twee frontkanalen voor het gebruik van een luidspreker worden gebrugd. Zo bereikt u 240 Watt (1 kHz, 2 kanalen op 8 Ohm, 0,9% THD).

Compromisloze constructie voor kristalhelder geluid
Bij de ontwikkeling van deze nieuwe Home Cinema-set was voor Yamaha alleen het beste goed genoeg: de complete constructie is geoptimaliseerd voor de hoogste geluidskwaliteit. Het solide chassis van de twee onderdelen is bijvoorbeeld uitgerust met extreem zware bodemplaten voor maximale stevigheid. Deze zijn met 1,6 mm bij de CX-A5200 en 2,0 mm bij de MX-A5200 twee keer zo dik als bij hun voorgangers. De MX-A5200 is bovendien voorzien van een zware isolator die trillingen van buiten blokkeert. Om de zware koellichamen en de andere onderdelen te kunnen dragen, zijn de linker- en rechterkant onafhankelijk van elkaar uitgevoerd en worden ze door een stevig frame ondersteund. Het onderste frame absorbeert de trillingen van de ruim vormgegeven voeding.

Symmetrische signaalvoering en verbeterde massa
De exact geplande signaalvoering van de symmetrisch opgebouwde MX-A5200 en het ontwerp van de schakelingen zorgen voor een perfecte kanaalscheiding tussen de linker- en rechterkant. Het resultaat van deze schakelingconfiguratie is een excellente ruisafstand en een indrukwekkend vol geluidsbeeld. Ook de verbeterde massageleiding van de eindversterker draagt hieraan bij. Deze zorgt ervoor dat ruis en andere massapunten geen invloed hebben en daarmee voor een hogere kanaalscheiding en grotere ruisafstand. De cinchverbindingen van de CX-A5200 en MX-A5200 maken ook gebruik van een speciale overbrengingsmethode met gescheiden massa en bereiken praktisch een eenvoudige symmetrie. Bovendien zijn de Home Cinema-onderdelen voorzien van XLR-aansluitingen, om een volledig symmetrische signaalvoering mogelijk te maken. En aan de binnenzijde van de MX-A5200 heeft Yamaha gekozen voor dikkere kabels die de impedantie met 30 tot 50% verminderen, wat het aanspreekgedrag verbetert.

Eenvoudige configuratie en comfortabele bediening
Dankzij Yamaha YPAO R.S.C. is uw Home Cinema in een handomdraai perfect geconfigureerd: met behulp van de meegeleverde meetmicrofoon worden met een druk op de knop de akoestische eigenschappen van de ruimte gedetailleerd geanalyseerd. Vervolgens wordt het systeem automatisch afgestemd om een optimaal geluid te produceren. Via R.S.C. (Reflected Sound Control) worden ook vroege reflecties gecorrigeerd, voor surround-sound op studioniveau. YPAO 3D meet automatisch de frequentierespons van de luidsprekers voor de ruimte. Ook de frequentierespons voor de hoeken (t.o.v. de luisterpositie) en voor de hoogte van de plafondluidsprekers worden automatisch gemeten. Vervolgens optimaliseert het via PEQ en looptijdcorrectie het luidsprekersysteem, wat het geluid en de effectiviteit van het 3D-geluidsveld maximaliseert. Een zeer precieze 64-bits EQ maakt een extreem nauwkeurige berekening en correctie mogelijk, wat voor een opvallend natuurlijke akoestiek van de ruimte zorgt. U kunt het systeem naar keuze bedienen via de intuïtieve afstandsbediening of via de gratis MusicCast-app voor Android en iOS, die tegelijkertijd het volledige MusicCast Multiroom-netwerk aanstuurt. Ook is de CX-A5200 volledig compatibel met de spraakbedieningsproducten van Amazon en Google en kan zo via Alexa en Engelse Google Assistant-spraakcommando’s worden bediend. Via Bluetooth of AirPlay 2 kunt u draadloos muziek van mobiele apparaten afspelen, en via WLAN (2,4/5 GHz) kunt u ook de muziekbibliotheek van uw pc, Mac of NAS kinderlijk eenvoudig weergeven. En de geïntegreerde streamingdiensten, waaronder Spotify, Deezer, Tidal en Qobuz, brengen een grenzeloze muziekwereld uw Home Cinema binnen.

Prijzen en beschikbaarheid
De Yamaha Home Cinema-onderdelen CX-A5200 en MX-A5200 zijn in de winkel verkrijgbaar. De adviesprijs voor de voorversterker CX-A5200 bedraagt 2.649,00 euro, de eindversterker MX-A5200 kost 3.199,00 euro, beide inclusief btw.

Verkooppunten van het merk yamaha