Vandaag bespreek ik de forse OBERON 7 C vloerstaanders van DALI in combinatie met de Node 2i. De draadloze multi-room hi-res muziekstreamer van Bluesound. Dirk heeft vorige week de 2 grote kartonnen dozen afgeleverd. Stevige jongens en zwaar ook (ongeveer 15 kg). Op de website van DALI lees ik: De OBERON C-serie bestaat uit drie draadloze actieve tweeweg luidsprekers die afgeleid zijn van de bekende passieve OBERON serie en maken gebruik van draadloze technologie die ontwikkeld is voor de CALLISTO C-serie. Allereest is er de compacte OBERON 1 C voor op een stand of boekenplank, als tweede is er de OBERON 7 C vloerstaander en als laatste: de compacte, onopvallende OBERON ON-WALL C voor montage aan de muur. Deze nieuwe actieve serie past perfect bij de nieuwe draadloze SOUND HUB COMPACT voorversterker, maar werkt ook met de bestaande SOUND HUB.

Het blijkt dat deze schoonheden 50 Watt (RMS) aan vermogen leveren via hun actieve versterkers. Ze zien er mooi uit. Voldoende groot en toch compact. En vooral: geen kabels! Niet iedereen wil zijn leefruimte ontsiert zien door kabels die her en der in de weg liggen bij het stofzuigen.

Beide vloerstaanders worden draadloos aangestuurd door de ‘SOUND HUB COMPACT’. Voorzien van alle nodige digitale maar ook analoge aansluitingen. Op de website lees ik: De SOUND HUB COMPACT draadloze audiovoorversterker is specifiek ontworpen met het oog op een naadloze tv-integratie en bluetooth-audio. Tegelijkertijd combineert het alle functies en interfacemogelijkheden die nodig zijn om de centrale rol te spelen in een compleet, draadloos en actief hifi-systeem. Het kan een verscheidenheid aan bekabelde digitale en analoge bronnen verwerken, waaronder HDMI ARC. Bovendien kan het worden gekoppeld met bluetooth-audioapparaten zoals smartphones, tablets, laptops en desktopcomputers om een volledig draadloze audioweergave mogelijk te maken. Het draadloze verbindingsprotocol van de SOUND HUB COMPACT is een eigen 30-bits digitale stream die wordt uitgezonden via de 5,2 GHz- of 5,8 GHz-band. De optimale bandoptie wordt automatisch geselecteerd, afhankelijk van de lokale radiosignaalomgeving. Het 30-bits protocol verzendt ongecomprimeerde I2S-audio met een resolutie van 24 bit bij 96 kHz en gebruikt de resterende zes bits voor feed-forward foutcorrectie, volumeregeling, luidsprekeridentificatie en voor andere diverse functionele vereisten.

Qua draadloze techniek lijkt deze set alles te hebben om draadloos en probleemloos te werken. Storing met andere draadloze toestellen of je eigen netwerk worden zo volledig uitgesloten. Verder blijkt dat de speakers tot wel 10 meter van de HUB verwijderd kunnen staan. Dat geeft een leuke 20 meter speelruimte dus. En blijkbaar kan je nog een extra subwoofer aansluiten. Ook wordt er gespeculeerd dat in de loop van dit jaar (najaar 2021) een surround-optie beschikbaar zou worden. We houden jullie op de hoogte bij AV2D.com.

Benieuwd naar het design en de mogelijkheden? Je ontdekt er nog meer over in deze leuke video die wij maakten van de DALI OBERON 7 C.

Vermits TV-integratie één van de ontwerpdoelen van de OBERON’s 7 C blijken te zijn, gaan we dat onmiddellijk testen. Na een probleemloze verbinding tussen de speakers en de HUB, verbind ik de HUB via een standaard glasvezelkabel met de optische audio-uit van mijn Sony OLED A9. Ik heb elke OBERON 7 C op ongeveer 3 meter (links en rechts) van de TV geplaatst. Een uurtje later kan ik maar tot één conclusie komen: qua geluidsbeleving is dit veruit het beste wat ik in deze klasse van draadloze speakers gehoord heb.

DALI OBERON 7 C ReviewBegrijp me niet verkeerd: volledige surround systemen met 6 tot 7 speakers en een forse subwoofer zijn hier natuurlijk geen vergelijkingspunt. Maar tot nu toe heb ik, in deze prijsklasse, geen enkele soundbar met subwoofer gehoord die deze kwaliteit levert. De klanken komen via een duidelijke stereo spreiding uit de juiste hoeken. Het geluid blijkt zich ook duidelijk voor het beeld af te spelen. Zelden hoorde ik een dergelijke 3D sound impressie. De OBERON’s 7 C zijn, ondanks hun beperkte 50 Watt, in staat om de volledige kamer moeiteloos met geluid te vullen.

Voor wie probleemloos en compromisloos wilt genieten van (véél) beter geluid bij zijn/haar Smart TV, lijkt me deze set zeker een aanrader. Temeer daar je het geluidsniveau direct via de afstandsbediening van je televisie kan bepalen. Dus geen extra afstandsbediening is nodig.

DALI OBERON 7 C ReviewNog een klein maar niet onbelangrijk punt, ik lees dat de HUB ook via bluetooth aan een Smart TV kan verbonden worden. Na enkele minuten instellen is ook dat in orde. Het volgende uur kijk ik met veel plezier naar de laatste seizoens-aflevering van Lupin via Netflix. Draadloos. Ik hoor geen enkel verschil tussen glasvezel en bluetooth. Top!

“Dat brengt me naadloos tot de volgende vraag: is de OBERON 7 C ook een goede muzikale Hi-Fi partner? Maar dat is voor morgen.”

De volgende avond verbind ik de HUB met een Node2i van Bluesound. Ook hier maak ik gebruik van de standaard glasvezelkabel. De Node2i verbind ik met het huisnetwerk via een UTP6-netwerkkabel. Via Spotify (Hi-Res) en mijn digitale muziekbibliotheek in FLAC (lossless) laat ik mijn testlijst afspelen:

 • De track ‘Sea Wall’ uit de film Blade Runner 2049, Hans Zimmer’s op hol geslagen soundmachine.
 • De gitaarklanken en Macy Gray’s stem met Annabelle.
 • Jóhann Jóhansson met zijn soundtrack Heptabod B uit Arrival.
 • Daarna The Weeknd met Blinding Lights.
 • Dan volgen Seeya van Deadmau5.
 • Tot slot: ‘I’m not a hero’ uit de Batman sequel The Dark Knight.

Dan gooien we het over een andere boeg:

 • Ik begin met Mahler’s Symfonie nr. 5 ‘Adagietto’.
 • Dan Dvořák: Symphony No. 9 ‘From the New World’ uitgevoerd door de onvolprezen Karajan en de Berliner Philharmoniker.
 • Om in alle rust en schoonheid af te sluiten met Debussy en zijn ‘Clair De Lune’.

In plaats van elke beluistering individueel te bespreken, vat ik het liever samen. De OBERON 7 C verbaast door zijn klare ruimtevullende klank. Zowel in hoog, midden als laag houdt hij de standaarden van DALI als het betere HiFi-merk hoog. Maar wat mij vooral opvalt is zijn duidelijke kanaalspreiding en de volle weergave.

Afhankelijk van het soort muziek (Sea Wall, Batman) hoor je ook zijn beperkingen. 50 Watt (RMS) aan vermogen is natuurlijk niet zoveel om dergelijke bassen ‘implosief’ weer te geven. Maar dat is met deze speakers ook niet de bedoeling. Zowel ‘Blinding Lights’ van de The Weeknd als ‘Seeya’ van Deadmau5 worden gortdroog en correct weergegeven.

Het is echter in het afspelen van klassieke muziek dat de subtiliteit van deze OBERON’s 7 C duidelijk worden. Maar ook achteraf bij John William’s ‘Hymn To The Fallen’ uit Saving private Ryan laten de OBERON 7 C speakers hun ware natuur horen. Ruimtevullend, oog voor detail en de subtiele weergave is wat mij aanspreekt in deze set van DALI.

Conclusie

Voor net geen 2.000,- euro koop je een set die zijn prijs meer dan waard is. Ben je op zoek naar beter geluid voor je televisie, zonder daarvoor compromissen te sluiten wanneer je ook muziek wil beluisteren? Dan is de DALI OBERON 7 C je aandacht meer dan waard.

Ten opzichte van de klassieke soundbar is de OBERON 7 C zeker een meerwaarde. Combineer dat met alle draadloze voordelen, het streamen via je smartphone, het probleemloos koppelen aan eender welke mediaplayer, ook je TV, en je hebt een winnaar.

DALI OBERON 7 C set (2x 7 C + HUB)

1.997,- euro
8.7

PRESTATIES

8.7/10

FUNCTIONALITEIT

9.2/10

BOUWKWALITEIT

8.7/10

PRIJS/KWALITEIT

8.9/10

DESIGN

8.1/10

Pros

 • Zeer vlotte installatie & playback
 • Ruimtevullende en evenwichtige klank met excellent stereobeeld
 • Volledig draadloos tot 10 meter van centrale HUB en je kan ook een aparte subwoofer aansluiten
 • Mooi design, past in elk interieur & ontworpen om je Smart-TV zijn ‘sound’ te geven
 • Ook als draadloze HiFi speakers top & er zou in 2021 een surround upgrade komen?

Cons

 • Voor de ‘luidere’ liefhebber is 50 Watt (RMS) aan vermogen soms net iets te weinig
 • Heeft een aparte mediaplayer nodig (je TV, smartphone of andere)
Verkooppunten van het merk dali