Eén van de nieuwste paradepaardjes die McIntosh recentelijk voor het voetlicht bracht: de MCD12000. Mogelijks je perfecte partner ‘in crime’ die al jouw favoriete muziek tot leven brengt. Het betreft een SACD/CD-speler en fungeert tevens als vlaggenschipmodel. Het apparaat kan gekoppeld worden met maximaal 7 toestellen. Een belangstellende profiteert van de interne ESS digitaal-naar-analoog convertors. Overigens is McIntosh’s MCD12000 getest met Roon.

Hoewel deze ‘potige telg’ van maar liefst 14,7 kg in theorie wordt geclassificeerd als een CD-speler, is het beter om te spreken van een DAC die CD/SACD-afspeelmogelijkheden biedt waarbij een referentieniveau wordt nagestreefd. Met succes! Muziek die wordt afgespeeld via digitale aansluitingen, of gewoon muziek van CD’s, wordt verwerkt door professionele 8-kanaals DAC’s die ontworpen zijn voor eersteklas audiofiele prestaties. McIntosh voegt er graag nog aan toe dat de MCD12000 een weergaloos ‘duo’ vormt met de C12000 voorversterker of MA12000.

McIntosh MCD12000

Onder de behuizing vinden we twee ESS SABRE PRO ES9038PRO 32 bit/8-kanaals DAC’s terug. Deze vormen als het ware het ‘kloppend hart’ van de MCD12000. De ene reeks staat in voor het linkerkanaal terwijl het andere deel de rechterkanalan aanstuurt. Een belangstellende kan rekenen op de gepatenteerde HyperStream II architectuur en Time Domain Jitter Eliminator die ESS heeft geïntegreerd. Ideaal om een ongeëvenaarde prestatie af te leveren die voldoet aan de eisen van de meest kritische luisteraars. McIntosh kennende zal dat alvast geen probleem vormen.

“The Digital-to-Analog convertor (DAC) in the MCD12000 has received Roon Tested designation from Roon Labs, which can be especially useful if you have an extensive library of digital music.”

McIntosh MCD12000Elke ES9038PRO is geconfigureerd in een zogenaamde ‘Octal-Balanced Mono’ modus waarbij acht uitgangen van de DAC worden gebruikt om het analoge gedeelte aan te sturen. Dit alles resulteert in een uitstekende geluidskwaliteit. Aldus McIntosh. Afzonderlijke digitale en analoge voedingen houden de stroom- en audiosignalen vrij van externe invloeden. Een speciaal geconstrueerde R-Core voedingstransformator minimaliseert de ruis.

De MCD12000 bevat in totaal 7 digitale ingangen: 2 keer coax, 2 keer optisch, 1 keer USB (Type B), AES/EBU en een MCT-ingang die kan worden gebruikt voor alle bestaande MCT SACD/CD-transporten van McIntosh. De ingangen (coax en optisch) ondersteunen tot 24 bit/192 kHz. De USB-ingang ondersteunt tot 32 bit/384 kHz, evenals DSD512 en DXD384 kHz.

MicIntosh biedt met hun beloftevolle MCD12000 zowel gebalanceerde als ongebalanceerde ‘fixed’ analoge uitgangen aan. Zowel in solid state als vacuümbuisconfiguraties. Een paar 60 dB uitgangsmeters tonen het signaalniveau dat wordt geleverd door de analoge uitgangen. Terwijl het volume wordt geregeld door de voorversterker of geïntegreerde versterker, zullen de meters op de MCD12000 reageren op de muziek die wordt afgespeeld. Alle uitgangen worden aangestuurd door discrete versterkers (solid state) of een mix van vacuümbuizen en discrete versterkers.

Uiteraard hebben we hierbij nog maar het ‘neusje van de zalm’ aangeraakt wanneer het gaat om de MCD12000. Kan je niet wachten om meer te ontdekken over dit exemplaar met je eigen oren? Breng dan gerust een bezoekje aan een gespecialiseerde AV-vakhandel in jouw buurt.

Sta je nu al te ‘popelen’ om een eerste (figuurlijke) ‘blik te werpen’ op de MCD12000? Dat kan: op YouTube vonden we een leuke video terug van Eglantier hifi in Mechelen waarbij ze het toestel ‘unboxen’. Benieuwd? Dan is onderstaand filmpje (in 4K) niet te missen.

Verkooppunten van het merk mcintosh