NAD, voluit New Acoustic Dimension, streeft al meer dan 30 jaar naar een no-nonsense benadering van klank en beeld. Hierdoor kan het merk rekenen op een schare trouwe fans die hoge eisen stellen. Hierdoor kan het merk rekenen op een schare trouwe fans die hoge eisen stellen en bij NAD een goede prijs/kwaliteitsverhouding vinden, binnen ieders budget. Daarom leek het me een goed idee om de budgetvriendelijke combinatie van de geïntegreerde versterker C315 BEE met de C525 BEE cd-speler aan de tand te voelen.
Je vraagt je waarschijnlijk af waarvoor de letters BEE in de typebenaming staan. Het zijn de initialen van Bjorn Erik Edvardsen, de welhaast legendarische ontwerper van zowel de NAD 3020 maar ook van de ultieme M3 versterker uit de Masters Serie. Edvardsen is directeur van Advanced Development en al 25 jaar verantwoordelijk voor de meeste productinnovaties bij NAD. Hij hanteert de befaamde 10/10 regel die stelt dat slechts 10% betere prestaties wel 10 keer meer kosten. Daar is niets mis mee en het loont vaak de moeite om 10 keer meer uit te geven. Toch zullen veel mensen tevreden zijn met een basisproduct. En dat is wat deze C315 BEE en C525 BEE zijn. De hoogste tijd om uit te pakken en te luisteren.
C315 BEE
Het eerste wat opvalt is dat de C315, ondanks zijn lage plaats in het gamma, een bijzonder rijkelijk voorziene versterker is. Naast de traditionele aansluitingen voor een cd-speler en een tuner, is er ook ruimte voor 2 tapedecks (ja, die bestaan nog!), een videospeler en een auxiliary. En om ook de mobiele mens terwille te zijn is er op het front van de C315 een aansluiting voor een MP3-speler voorzien. Die aansluiting gebeurt met een eenvoudige plug zoals die van de oortjes van een MP3-speler en niet via USB. Heel vriendelijk van Edvardsen dat hij niet alleen oog heeft voor iPodgebruikers. En als het even stil moet zijn kan je ook een traditionele hoofdtelefoon aansluiten. Wat ook opvalt is het kleine toetsje tussen de 2 toonregelingsknoppen (bass en treble). Dankzij dit kleine toetsje kan je de toonregeling uitschakelen, een optie waarvan ik onmiddellijk gebruik gemaakt heb. Naast de gebruikelijke volume- en balansregeling en de standby-toets, valt er op het zwarte front niets meer te zien dan het oog voor de bijgeleverde afstandsbediening. Meer moet dat niet zijn. Toch een kleine opmerking. NAD besteedt terecht meer aandacht aan de binnenkant dan aan de buitenkant. Maar ik heb het er een beetje moeilijk mee dat het front van deze basistoestellen, inclusief volumeknop, in plastic uitgevoerd worden. Je ziet het niet en je hoort het waarschijnlijk niet, maar je voelt het wel. Misschien dat klanten in die prijsklasse daar geen punt van maken, toch had ik liever een lichtmetalen front gezien. De kast en het chassis zijn zo degelijk gebouwd dat een plastic front deze toestellen tekort doet. Natuurlijk, als je voor weinig geld een goede klank wil, moet er bespaard worden op andere dingen. Bij NAD kozen ze voor het front. Op de achterkant van de C315 BEE is eenvoud troef. Naast de aansluitingen voor de diverse bronnen vindt je hier de aan/uittoets en een stel degelijke vergulde RCA jacks waarop je gemakkelijk speakers kan aansluiten. Wel jammer dat de stroomkabel vast aan het toestel zit. Maar ach, dat is detailkritiek. Wat vooral telt is dat in deze C315 BEE alle hoogstandjes van NAD’s technologisch kunnen in huis heeft. Hierdoor is hij even geraffineerd en gesofisticeerd als alle andere (en duurdere) NAD-versterkers.