Beschik jij over een platenspeler en ben je de ‘ruis’ en het ‘gekraak’ van je LP’s beu (lees: de ‘ruis’ en het ‘gekraak’ waarmee de muzikaliteit negatief wordt beïnvloedt)? Dan heeft Pro-Ject alvast een mooie oplossing voor jou. Met hun Vinyl NRS Box S3 kan je hier wat aan doen. De naam zal het niet meteen verklappen maar ‘NRS’ is de afkorting voor ‘Noise Reduction System’. Iets dat tegelijkertijd de functie van het toestel uit de doeken doet: Pro-Ject’s Vinyl NRS Box S3 is in staat om het storend gekraak van een muzieksignaal te verwijderen. Met name handig voor platen die al wat ‘ouder’ zijn.

Als jij in het bezit bent van vinylplaten die de ‘tand des tijds’ doorstaan hebben, dan ben je ongetwijfeld bekend met het probleem van ‘oude LP’s’. Door beschadigingen, of gewoon de ‘ouderdom’, wordt de muziek niet helemaal correct weergeven. In dat opzicht dat je soms ‘geruis’ of ‘getik’ hoort, wat op zich niet erg is. Maar als het te vaak voorkomt, dan kan het wel eens worden ervaren als storend. De kans dat je dezelfde plaat nog kan kopen is vaak erg klein.

Om de muziek maximaal tot hun recht te laten komen, heeft Pro-Ject de Vinyl NRS Box S3 ontwikkeld. Hoe het precies werkt? De uitgang van een phono voorversterker moet allereerst gekoppeld worden met de Vinyl NRS Box S3. Vervolgens kan het lijnsignaal gedigitaliseerd worden met een bitdiepte van 24 bit en een bemonsteringsfrequentie van 96 kHz. Is de ingang te ‘luid’? Dan zal een zogenaamde ‘overflow LED’ dit aangeven. Er is de mogelijkheid om een 6- dB schakelaar te activeren.

Het signaal wordt gefilterd om de verwerking niet te hinderen. Als eigenaar kan je eenvoudig de gevoeligheid aanpassen met een potentiometer aan de voorkant. Wil je de De-Crackling functie niet gebruiken? Dan draai je de potentiometer gewoon helemaal naar links en het algoritme staat in bypass. Pro-Ject spreekt van een ruisvermindering tot wel 8 dB. Klinkt als muziek in de oren.

Er zijn in totaal twee De-Crackling algoritmen beschikbaar: een basis en geavanceerde instelling. De ‘basis’ verwerkt het signaal zeer licht terwijl de geavanceerde net dat stapje verder gaat. Er wordt geadviseerd om altijd eerst de basisinstelling te proberen om vervolgens de intensiteit aan te passen met de potentiometer.

Zoals eerder gezegd wordt het exemplaar aangesloten tussen de phono voorversterker en voorversterker of geïntegreerde versterker. Als je de Vinyl NRS Box S3 inschakelt, is hij onmiddellijk actief. Wil je het toestel in het signaalpad? Dan schakel je deze gewoon uit. De ingangen zijn nu galvanisch verbonden met de uitgangen.

Klinkt dat als ‘to good to be true’? Dan adviseren we je om zeker eens contact op te nemen met een gespecialiseerde AV-handel in jouw buurt die de sfeervolle belevingsproducten van Pro-Ject verkoopt. Op die manier kan je het eventueel zelf ervaren met je eigen oren. Meer weten? Surf dan naar project-audio.com en ontdek alles over de Vinyl NRS Box S3. Een geïnteresseerde heeft de keuze tussen de volgende uitvoeringen: zwart of zilver.

Verkooppunten van het merk pro-ject