De Marantz ND8006 is een volledig digitale muziekspeler, de eerste in de netwerk audio productlijn van Marantz die zowel cd’s afspeelt, muziek streamt en nog veel meer. Onderschat hem vooral niet, hij biedt meer dan je zou verwachten.

Because music matters
De geschiedenis van Marantz loopt niet van een leien dakje. Dat heeft te maken met overnames, marktstrategieën en wat nog meer. Niettemin kan het roemruchte Japanse merk nog altijd rekenen op een grote schare liefhebbers. Nu Marantz tot de groep van Sound United behoort, is de toekomst van het merk gegarandeerd. Marantz meent het met de slogan ‘because music matters’.  En daar zijn we bijzonder blij mee.

Marantz ND8006

Marantz ND8006
En daarmee zijn we aanbeland bij de Marantz ND8006, de allereerste volledig nieuw ontworpen volledig digitale muziekspeler die met alle muziekbronnen overweg kan. Zo zijn er natuurlijk wel meer, maar Marantz verkoopt deze gebundelde capaciteiten tegen een erg betaalbare prijs. Zo zijn er ineens veel minder. Voor de N8006 heeft Marantz gebruik gemaakt van technologie uit de premium series, wat beslist een garantie biedt voor de kwaliteit en muzikaliteit van deze speler.

Looks
Met zijn typische Marantz-behuizing is de ND8006 direct herkenbaar als ‘part of the family’. Een van de voordelen van een Marantz is dat het uiterlijk niet onmiddellijk iets verraadt over de prijsklasse van het apparaat, tenzij voor kenners. Een nieuwe Marantz past ook nog steeds perfect in een rack met wat oudere modellen omdat het merk lang vast houdt aan een bepaalde vormgeving, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Met andere woorden, met de looks van deze ND8006 zit het alvast snor.

We blijven ons afvragen hoe ze het bij Marantz voor mekaar gekregen hebben

Onder de motorkap
Ook over de bouwkwaliteit en de afwerking zijn we tevreden. De ND8006 is gebouwd op een dubbel gelaagde bodemplaat. Uiteraard kun je in deze prijsklasse niet rekenen op een uit massief aluminium gefreesde behuizing, maar dat is ook niet nodig. De ND8006 heeft een dubbel afgeschermde ringkerntransformator aan boord voor een krachtige en stabiele voeding. Dat is nodig om de cd-speler, een 192 kHz/32-bits DAC en dubbele kristalklok, draadloze HEOS multiroom-audiotechnologie, een volledig gescheiden hoofdtelefoonversterker met HDAM-SA2 en versterkingsafstelling te voeden.

Muzikale digitale filters
De ND8006 heeft ook de unieke Marantz Musical Digital Filtering (MMDF) aan boord. Dit filtersysteem verwerkt het digitale audiosignaal met uiterste zorg tot in de kleinste details, waardoor nieuwe mediabestanden met de hoogste resolutie worden weergegeven. En aan digitale signalen ontbreekt het de ND8006 niet met Bluetooth, AirPlay2, internetradio en wifi met 2,4 GHz/5 GHz dual-bandondersteuning. Daar schiet je een behoorlijk eind mee op. Of kun je nog wat bedenken? En dan hebben we het nog niet gehad over de streaming faciliteiten, maar daarover straks meer.

Marantz ND8006

Muziek in hoge resolutie
De ND8006 beschikt over vergulde cinch in- en uitgangen, een USB type B-ingang voor PC achteraan, een gewone USB-ingang op het front met ruisonderdrukking, 2 optische ingangen, 1 optische uitgang en een coaxiale in- en uitgang. Leuk detail: de ND8006 is voorzien van een traditionele lijnuitgang met een apart regelbaar uitgangsniveau. Dat betekent dat je hem ook kunt gebruiken met actieve luidsprekers of als voorversterker voor een externe eindversterker. De ND8006 kan dankzij de optische en coaxiale digitale ingangen en de USB-B-poort ook muziek streamen vanaf een pc of Mac. De USB-B-aansluiting werkt in de asynchrone modus en ondersteunt buiten 384 kHz/32-bits audio met hoge resolutie eveneens DSD 2,8 MHz, 5,6 MHz en zelfs 11,2 MHz. Dat zorgt voor de best mogelijke prestaties zonder omwegen. Kortom meer dan genoeg om te spreken over een meer dan compleet muzieksysteem dat barst van de mogelijkheden. 

Bediening
Om een en ander te bedienen, moet je de HEOS-app downloaden op je smartphone of tablet. Daar moet je even de tijd voor nemen want HEOS vraagt uiteraard om eerst een account aan te maken. Als dat gebeurd is, kun je gebruik maken van de ingebouwde HEOS- technologie en naar believen draadloos muziek streamen en afspelen van alle mogelijke bronnen. Internetradio, Spotify, Tidal, Napster en Deezer, enzovoort, liggen allemaal binnen handbereik. En wanneer Alexa in België beschikbaar wordt, zal de ND8006 ook met spraak bediend kunnen worden via een Amazon Echo of Dot. Vergeet ook de muziek op je lokale NAS niet. En mocht je toevallig enkele HEOS-speakers in huis hebben of speakers die HEOS-ondersteunen, kun je je favoriete muziek door alle kamers van je huis laten schallen. 

Bliksemsnel
De HEOS-app werkt heel eenvoudig en snel. Op dat vlak heeft de ND8006 een leuke verrassing aan boord. Vanaf het moment dat je via de HEOS-app een muziekdienst kiest, een album selecteert en op play drukt, start de ND8006 vanuit stand by onmiddellijk op. Best handig. Voor de bediening van het cd-gedeelte kun je kiezen voor de toetsen op het front of voor de bijgeleverde afstandsbediening. Het heldere display zorgt voor duidelijke instructies en een stand van zaken.

Opstelling
De prestaties van een audiotoestel zijn uiteraard afhankelijk van de set waarin het ingepast wordt. Daarom opteerden we bewust om de ND8006 in te zetten in een niet-Marantz omgeving. We koppelden de ND8006 aan een Quad Vena versterker, Sonus Faber Venere vloerstaande speakers en bekabeling van Audioquest. Het cd-gedeelte toetsten we aan een  Arcam cd 192, als mediaplayer moest de Marantz zich meten met de 432 EVO en met Sonos.

CD
De ND8006 ondersteunt WAV-, MP3-, AAC-, WMA-, FLAC- en ALAC-bestanden via USB-apparaten. Meer moet dat toch niet zijn, dachten we? We begonnen de luistersessies door enkele referentie-cd’s in de Marantz te schuiven. We werden er meteen aan herinnerd dat cd’s nog altijd verdomd goed kunnen klinken, vooral in een Marantz cd-speler. De ND8006 passeert meerdere duurdere  spelers met de vingers in de neus. Hij is absoluut bij de tijd.

Streaming
En dan was het streaming time! Een verrassing van formaat, verwend als we zijn door naar dure muziekstreamers te luisteren. De Marantz streamde dat het een lieve lust is. We lieten alle mogelijke muziekgenres in alle beschikbare resoluties de revue passeren, uren en dagenlang. En elke keer opnieuw hielden we het bijna niet voor mogelijk dat een dergelijk bescheiden geprijsd toestel zo’n prestaties kan neerzetten.

De ND8006 passeert meerdere duurdere  spelers met de vingers in de neus

Typisch Marantz
De ND8006 klinkt zoals we het van Marantz gewend zijn: vol, krachtig, gedetailleerd en gecontroleerd zonder zichzelf te verliezen in uitersten. Hoe langer hij speelt, hoe meer details je ontdekt. Van luistermoeheid is beslist geen sprake.

Prijsbeest
We zijn niet de enigen die van de Marantz ND8006 houden. Niet voor niets heeft de ND8006 de EISA Award voor ‘Best product 2018-2019’ in de categorie ‘Stereo System’ in de wacht gesleept. Hij wordt geroemd voor zijn schitterende prestaties ondanks zijn bescheiden prijs. Ook onze concullega’s hebben zich al bijzonder positief uitgesproken over deze muziekspeler.

Prijs:
De Marantz ND8006 kost op de kop af 1199 euro, wat volgens ons geen cent teveel is.

Conclusie:
Hebben we dan echt niets aan te merken op de Marantz ND8006? Ja, luisteren naar een ND8006 werkt verslavend. We blijven ons afvragen hoe ze het bij Marantz voor mekaar gekregen hebben. Omdat elke Marantz het resultaat is van de volledige toewijding aan muziek, zeggen ze zelf. En eigenlijk klopt dat als een bus. De Marantz ND8006 is een speler die elke muziekliefhebber, met een al dan niet beperkt budget, behoorlijk gelukkig kan maken. Wij werden er in alle geval erg blij van. Een sterk staaltje van Marantz, een vleugje pure klasse. Soms is muziekplezier gewoon betaalbaar!

Marantz ND8006 Network CD Player

€1199
8.7

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.0/10
Verkooppunten van het merk marantz