Ze zien er uit als een klassieke combinatie van een geïntegreerde versterker en een cd-speler, maar schijn bedriegt. De Marantz PM10 en SA10 verschillen wel degelijk van een doorsnee Marantz. Er is niks mis met een doorsnee Marantz, maar het mag altijd wat meer zijn.

Marantz draait al jaren mee aan de top. Hoewel de Japanners het vaak moeilijk hadden, zijn ze er toch in geslaagd om altijd het nodige karakter en de onmiskenbare kwaliteit van hun producten in stand te houden. Dat alles heeft waarschijnlijk te maken met de eenvoudige slogan die als een rode draad door de geschiedenis van Marantz loopt: ‘Because music matters’.

Het valt niet te ontkennen dat Marantz een eigen karakter heeft

Ambities
Met deze krachtpatser van een versterker en de volledig nieuw ontworpen sacd- en cd-speler uit de PM10-series, demonstreert Marantz ambities op high-end niveau. Het prijskaartje is niet min, de verwachtingen evenzeer.

Marantz PM10
De PM10 is een zeer krachtige geïntegreerde versterker. Met zijn 2x 200 watt bij 8 Ohm en zelfs 2×400 watt bij 4 Ohm staat de PM10 garant voor een krachtige weergave. Dat hij hierdoor flink wat luidsprekers kan aansturen, hebben we ondervonden met de Canton Reference Jubilées. In feite is de PM10 opgebouwd uit een afzonderlijke hoogwaardige voorversterker en een paar mono eindversterkers.  Beslist geen sinecure om samen te brengen in 1 behuizing. Marantz is hierin geslaagd door per kanaal 1 stereoschakelversterker te gebruiken die in een zogenaamde brugmodus werkt. Dank zij de aparte voedingen voor de voorversterker en elk eindversterkerkanaal en een speciale stroomtoevoer voor de microprocessor die onder andere de volumeregeling en de ingangsselectie aanstuurt,  komt er geen ruis terecht in de besturingsgedeelten van de versterker. Hierdoor komt de muziek uit de PM10 optimaal tot zijn recht.   

Marantz PM10 back

Gebalanceerde in- en uitgangen
De PM10 beschikt over een behoorlijk arsenaal gebalanceerde XLR-ingangen. Zo tellen we 7 audio-ingangen, USB-A en USB-B, optical, coaxial, een phono ingang voor MM en MC, en 2 gebalanceerde ingangen. De PM10 is uitgevoerd met 2 paar vergulde SPKT-100+ speaker terminals om 2 paar luidsprekers aan te sluiten of om te bi-wiren, zoals we dat voor deze test gedaan hebben. Vergeten we ook niet om de power amp direct modus te vermelden, het floating control bus-systeem met zijn 2 x 3.5 mm monostekkers en de Headphone Gain Control. 

Marantz SA10

De SA10
De Marantz SA10 ziet er uit als een gewone cd- of sacd-speler. Maar schijn bedriegt, hij gaat veel verder dan dat. Eigenlijk is het deze speler die voor ons het grote verschil maakt. De nieuwe Marantz SA-10 is het meest recente model in de reeks hoogwaardige spelers sinds de geboorte van de cd. De SA-10 is een volledig nieuw ontworpen speler. Het spreekt voor zich dat Marantz verder gebouwd heeft op zijn enorme ervaring in het maken van schitterende spelers. Niettemin werden bijna alle onderdelen opnieuw ontworpen. De SA10 is ontworpen om de nieuwe norm te zijn voor digitale audio via discs of muziek streamers.

DSD en MMM
De SA10 verwerkt digitale audio via DSD. Alle PCM- en DXD-signalen worden met de door Marantz in eigen huis ontwikkelde MMM-streamomzetter geupsampled naar DSD bij 11,2 MHz. Dat hoogfrequente signaal wordt nadien door de MMM-conversietrap omgezet naar een analoog signaal, zonder dat er een conventionele DAC aan te pas komt. Het fantastische aan deze speler is de resem digitale ingangen waarover hij beschikt. Via de USB-ingang konden we bij voorbeeld onze 432 EVO music streamer inzetten. Dank zij de schitterende DAC in de Marantz konden we op high-end niveau muziek afspelen in zeer hoge resoluties. Het is met andere woorden perfect mogelijk om met externe toestellen, meestal streamers, aan de slag te gaan en de mogelijkheden van de set uit te breiden.

Marantz SA10 back

Gebouwd om te presteren
De PM10 en de SA10 zijn duidelijk gebouwd om te presteren en te voldoen aan de hoogste normen, ook inzake bouwkwaliteit. Beide apparaten maken gebruik van een dubbel gelaagd verkoperd chassis dat mechanische en elektrische ruis zo goed als mogelijk elimineert. De behuizing is opgebouwd uit niet-magnetische aluminium panelen. Ze wordt afgedekt door een 5 mm dikke plaat. Tel daarbij de prachtige afwerking en je beseft dat de PM10 en de SA10 niet alleen hun mannetje kunnen staan maar dat ze ook een krachtig visueel statement maken.

Aan dit koppel valt flink wat luisterplezier te beleven

In goed gezelschap
We zijn met de PM10 en de SA10 aan de slag gegaan in de referentieruimte van Audiovideo2day om alle mogelijkheden van deze markante set na te gaan. Dat waren er behoorlijk wat. We koppelden de PM10 aan de fraaie Canton Reference Juiblée speakers ter waarde van ongeveer 9000 euro, bi-wired met Supra XL Annorum luidsprekerkabels. Als we je meteen meegeven dat de PM10 ongeveer 8000 euro kost en de SA10 een dikke 7000 euro, begrijp je dat de waarde van de gebruikte componenten mooi in evenwicht was. Met deze opstelling verkeerden we beslist in zeer goed gezelschap.

Alle mogelijke muziekbronnen
We zijn begonnen met cd’s maar we hebben ook een aantal sacd’s in de SA10 geschoven. Daarna hebben we de DAC gewikt en gewogen via de USB-aansluiting waarop we de 432 EVO aansloten. Vervolgens hebben we de OPPO 203 zowel optisch als via coax aangesloten. We geven de voorkeur aan de optische ingang omdat die naar ons gevoel meer details vrijgeeft. Alles klinkt soms dan wel wat scherper, maar voor ons primeren de details. Daarna hebben we nog geëxperimenteerd met een USB-stick met een aantal hi-res files. We hebben ook geluisterd met een weliswaar uiterst bescheiden hoofdtelefoon, hoewel dat best meeviel.

Een typisch karakter
We kunnen meteen duidelijk stellen dat onze opstelling bijzonder goede resultaten opleverde. Het heeft wel wat geduurd om de positionering van de speakers te optimaliseren. Eens dat gelukt was, werden we vergast op een weergave op hoog niveau. Het valt niet te ontkennen dat Marantz een eigen karakter heeft. Dat karakter uit zich in wat wij een ‘warme’ weergave noemen. Dat geldt ook voor deze set. De PM10 en de SA10 klinken niet overdreven analytisch. Zij produceren een vrij volle klank, waarbij de muziek op een heel vloeiende manier wordt weergeven. Een en ander betekent echter niet dat de PM10 en de SA10 iets aan de muziek toevoegen of weglaten.

Met deze opstelling verkeerden we beslist in zeer goed gezelschap

Stabiliteit
In vergelijking met onze referentieset die aanzienlijk duurder is dan de PM10 en de SA10, bleef de set opmerkelijk stabiel. Ook toen de volumeknop behoorlijk opengedraaid werd, gaf de combinatie geen krimp. Zelfs zeer krachtige en dynamische klassieke meesterwerken konden het evenwicht niet verstoren. Een enorme ervaring. 

Persoonlijke voorkeur
De Marantz PM10 en SA10 voldeden volkomen aan de hooggespannen verwachtingen. Aan dit koppel valt flink wat luisterplezier te beleven. De PM10 en SA10 hebben een eigen karakter maar  houden alles strak onder controle. Ze nemen je als het ware mee op een muzikale reis. Alleen zeer analytische luisteraars die voor een klinische weergave gaan, zullen misschien een beetje op hun honger blijven zitten. Wij echter houden van de warme en volle muzikaliteit waarop Marantz ons trakteert met deze schitterende set. Eigenlijk gaat het gewoon om persoonlijke voorkeur.

Marantz PM10 en SA10

€15.000
8.6

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.0/10

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk marantz
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

Cyrus TTP Turntable – De eerste high-end platenspeler van het Britse HiFi-merk

Cyrus Audio kijkt reikhalzend uit naar hun 40-jarig jubileum in 2024, zozeer zelfs dat ze hebben besloten om er vervroegd aan te beginnen. Hun...
iEar' high-end

De nieuwste high-end parels bij iEar’: om van te watertanden

De Bij iEar' hebben ze dit jaar niet stil gezeten. Hun high-end assortiment is significant uitgebreid met heel mooie producten. De ware liefhebber kan...

TV, netwerk en streaming staat centraal bij Verheeken op 10 oktober

Bij Verheeken staat alles op 10 oktober in het teken van TV, streaming én netwerken. Tijdens deze avond neemt het team van Verheeken jullie...

Recente video's

AudioPerfect Oostkamp Guruvideo

Video: de ‘audiogoeroe’ bij AudioPerfect in Oostkamp

Recentelijk heeft AudioPerfect het luidsprekermerk Guru toegevoegd aan hun assortiment. Om deze toevoeging extra 'in the picture' te zetten, organiseerde zaakvoerder Peter onlangs een...
Russell K. 120Se review luidsprekervideo

Russell K. RED 120Se: Review luidspreker

De Russell K. luidsprekers zijn niet zomaar een standaard paar vloerstaanders. Ik kan erover meepraten. Ze hebben in het verleden al veel indruk op...
Klipsch RP-600M II review luidsprekervideo

Klipsch RP-600M II: Review luidspreker

Luidsprekers kunnen een enorme impact hebben op hoe we naar muziek luisteren. Als audiofiel weet ik dat het belangrijk is om luidsprekers te kiezen...