Streamingsystemen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Daarom besteedt AV2D er heel wat aandacht aan. We denken met een glimlach terug aan de tijd dat Sonos met hun eerste streaming-product op de markt kwam. Deze bleken ‘The big next step’ in de hifi-wereld en werden snel gevolgd door HEOS, Bluesound, Bose en andere belangrijke hifi-merken. Ook Yamaha heeft met MusicCast haar streaming-systeem op de markt gebracht. Maar zij gingen net dat stapje verder dan de andere merken. Daar waar door de meeste fabrikanten meestal nieuwe luidsprekers werden ontwikkeld ging Yamaha voornamelijk hun MusicCast streaming-systeem integreren in haar bestaande hifi-producten. Waar de nadruk bij andere firma’s op functionaliteit lag, zette Yamaha met MusicCast onmiddellijk een statement op streaming-kwaliteit. Daarom was ik ook onmiddellijk fan van het MusicCast-systeem. Heel wat functionaliteiten bij het streamen maar met een hoogstaande streaming-kwaliteit. Daardoor kon Yamaha vrij snel een heel uitgebreid gamma met 10-tallen streaming-producten op de markt brengen. Jammer genoeg hebben we nog niet alle MusicCast producten kunnen testen maar in 2016 kreeg de Yamaha WXA-50 streaming versterker van ons het label ‘product van het jaar’. Tot vandaag is dit nog steeds een zeer concurrentiële versterker. Onlangs heeft Yamaha ook het niveau van hun ‘kleine’ streaming luidsprekers op een hoger niveau gebracht met de lancering van de MusicCast 20 en 50. Na de eerste kennismaking op het pers-event stond niet veel later een stereopaar MusicCast 50’s en een Vinyl 500 platenspeler aan de deur van onze testruimte. Het duurde helemaal niet lang voordat we enkele ogenblikken later genoten van de muziekweergave en met veel goesting deze test aanvatte.

Technische specificaties MusicCast 50

De MusicCast 50 oogt mooi. Zijn ovalen vorm zorgt ervoor dat de luidspreker, zonder echt dominant te zijn, in het oog springt in eender welk interieur. De behuizing van kunststof voelt kwalitatief aan en nodigt uit om bediend te worden. Kortom de MusicCast 50 is een mooi toestel voor een relatief lage prijs.

Yamaha MusicCast 50

Intern is de MusicCast 50 ook mooi voorzien. Hij heeft twee woofers van 10 cm diameter en twee softdome tweeters van 3cm die het geluid in alle richtingen de ruimte insturen. De digitale versterking brengt het vermogen op 70W, terwijl het vermogen van de frontspeaker 35W is. We beluisterden de MusicCast 50 in een stereopaar opstelling maar als je hem individueel gebruikt heeft Yamaha er alles aan gedaan om de muziek ook in stereo de kamer in te sturen. Verder valt ook de touchscreenbediening van het apparaat op. Geen echte drukknoppen maar door eenvoudig weg de bovenkant van de toestelrand aan te raken bedien je de MusicCast 50. Ook deze manier van bedienen zorgt voor een extra kwalitatieve uitstraling.

Daarnaast biedt de MusicCast 50 heel wat sterke geïntegreerde functionaliteiten die vooral te bedienen zijn via de MusicCast-app. Hierbij vind je o.a. ondersteuning voor populaire streamingdiensten zoals Qobuz, Spotify en Tidal, Apple Air Play & Bluetooth support.

Alexa voice control (nog niet beschikbaar in België en Nederland), ondersteuning van High-Resolution Audio, stereo pairing (hiervoor heb je 2 exemplaren van de MusicCast 50 nodig), de mogelijkheid om de luidsprekers te gebruiken in een surround setup bij een MusicCast AV receiver of soundbar en een onmisbare alarmfunctie.

Deze app werkt vrij gebruiksvriendelijk en valt vooral grafisch in de smaak door gebruik te maken van mooie sfeervolle foto’s. Ik durf te stellen dat de app misschien iets minder gebruiksvriendelijk is dan zijn naaste concurrenten, maar door de mooie uitstraling heb je er geen enkel probleem mee om enkele knoppen of menu’s extra te doorkruisen. Eens je vertrouwd bent met de MusicCast omgeving vind je gemakkelijk je weg en kan je heel wat parameters van het toestel instellen.

Op de achterzijde van de MusicCast 50 bevinden zich verschillende aansluitingen: een digitale optische aansluiting, een 3.5 mm Stereo mini en een RCA stereo input. Kortom voldoende mogelijkheden om externe toestellen aan te sluiten op deze speaker. Hierdoor biedt de MusicCast 50 heel wat meer functionaliteiten dan bijvoorbeeld een Sonos play:3 of Play:5 en hijst zich op het niveau van een Bluesound- of Heos-systeem en dat aan een concurrentiële prijs.

Yamaha MusicCast 50

Luistertest MusicCast 50

Voor deze review hebben wij twee MusicCast 50 luidsprekers ontvangen die wij graag in hun pairing modus hebben gezet. Het koppelen van de toestellen verliep vlot. Je drukt op de ‘wifi-netwerk’-knop en via een duidelijke procedure is je Smartphone snel verbonden met je MusicCast 50. Hierbij kan je vervolgens de MusicCast-app opstarten en MusicCast connectie laten maken met je eigen wifi-verbinding. Deze procedure verliep bij mij vrij vlot, maar ik geef alvast een tip: lees aandachtig de handleiding, volg de stappen en dan kan er in principe niets misgaan.

Zo zijn we de luistertest ingedoken en hebben we verschillende stijlen muziek beluisterd. 3 verschillende bronnen zijn gebruikt om de luistertest aan te vatten. De MusicCast Vinyl 500 past perfect met dit stereopaar luidsprekers en zorgt voor een revolutionair draadloos streaming-systeem om je platencollectie af te spelen. Voor de hoogste streaming kwaliteit gebruikten we high resolution muziek afgespeeld met Qobuz. Ik raad iedereen aan om het verschil tussen een Spotify mp3 en een high res file van Qobuz in 192kHz – 24bit te besluiten. En mega-verschil voor een muziekliefhebber. Het is heel tof dat je bij Qobuz heel wat moderne muziek aan een hoger formaat kan streamen. Als derde bron hebben we een verbinding met onze locale NAS gemaakt om onze collectie lievelingsmuziek af te spelen.

Yamaha MusicCast 50

Nu kan je van de MusicCast 50 moeilijk top high-end geluid verwachten maar het weergave niveau, hiermee bedoel ik de kwaliteit, heeft mij sterk overtuigd. Neem wel eerst de tijd om via de app de hoge, midden en lage tonen goed in te regelen. In zijn basisinstelling klinkt de MusicCast 50 vrij neutraal en dat kan in sommige ruimtes wat tegenvallen. Maar eens correct ingesteld heeft de MusicCast 50 een warme, duidelijke, maar niet te opdringerige muziekweergave. De muziek klinkt dan heel vol, muzikaal en zuiver. Ook op een laag volume is de muziek mooi aanwezig. Zelfs in mindere mp3-weergave klonk de muziekweergave goed en niet te agressief, wat het bij sommige streaming concurrenten wel gedaan zou hebben. Maar ik geniet bij de MusicCast 50 vooral van de weergave bij hoge resolutie-bestanden. Hierbij worden de muzikale details op een heel hoog niveau neergezet. Gezien zijn functionaliteiten en de mooie, professionele vormgeving vind ik dat deze luidspreker toch wel in elke huiskamer gerust mag neergezet worden.

Conclusie

De MusicCast 50 is een streamingapparaat waarmee je rekening moet houden. Vooral door het MusicCast-systeem van Yamaha zelf en de goede prijs-kwaliteitverhouding ten opzichte van andere merken. Er zullen zeker duurdere streamingapparaten zijn die net iets verder gaan in de muziekweergave, maar aan zijn prijsniveau vinden we de MusicCast 50 heel sterk presteren. Gezien de mogelijkheden, de vormgeving en de professionele afwerking kan je hem probleemloos in elke woonkamer plaatsen. De MusicCast 50 heeft een mooie, professionele uitstraling die niet té aanwezig wil overkomen, en dat op gebied van zowel uiterlijk als geluid. Kortom het is een heel mooi toestel voor een zeer aantrekkelijke prijs met talloze functionaliteiten.

Yamaha MusicCast 50

8.7

Prestaties

9.0/10

Functionaliteiten

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

8.5/10

Pros

  • Functionaliteiten die aanwezig zijn voor deze prijsklasse
  • De touchscreenbediening zorgt voor een mooie, professionele uitstraling
  • Hoog niveau muziekweergave en bovendien niet agressief
  • Prijs/kwaliteitverhouding

Cons

  • Instellen kan voor sommige mensen wat moeilijker zijn
  • Soms iets te omslachtig bij gebruik app
  • Kunststofafwerking is persoonlijke smaak
Verkooppunten van het merk yamaha