Dat de audiosector zeer boeiend én divers is, staat buiten kijf. Een productcategorie die dan ook erg populair is, niet alleen bij de consument maar ook bij producenten: draadloze speakers. Terwijl sommige fabrikanten om de haverklap nieuwe producten op de markt brengen, zijn er ook heel wat bedrijven die andere klemtonen leggen. Een mooi voorbeeld daarvan is Sonos. Een gerenommeerd merk dat bekend staan om zijn gebruiksvriendelijk én geluidskwaliteit. Het is duidelijk dat er zorgvuldig is nagedacht over het productassortiment. Dit weerspiegelt hun visie om producten te creëren die bedoeld zijn voor de lange termijn. Het vermijden van frequente, snelle productlanceringen illustreert hun toewijding als het gaat om duurzaamheid.

Getriggerd door de Sonos Arc en Sonos Beam…

Sonos Arc PCM audioEerder mocht ik al de Sonos Arc soundbar reviewen. Ik werd enorm geïntrigeerd door deze top-of-the-line soundbar. Sindsdien ben ik een grote fan geworden van dit merk. De prestaties van dit apparaat bliezen me omver. Maar ik moet eerlijk bekennen dat de Arc net wat te groot en imposant was voor onze huiskamer. Daarom besliste ik later om de Sonos Beam aan te schaffen. Lees: één van de ‘kleinere broertjes’ van de Arc. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds zeer tevreden met mijn keuze. Deze aankoop dateert al van enkele jaren terug, maar mijn Beam doet het nog steeds uitstekend. Het is een waardevolle toevoeging aan mijn home entertainment systeem.

Lees ook


Sonos Arc: Review soundbarSonos Arc Review

 


 

De redenen waarom ik zelf zo’n fan ben van Sonos? Op plaats nummer 1: het gebruiksgemak, gevolgd door het strakke design en last but not least: de vele (uitbreidings)mogelijkheden die de producten bieden. Ik kijk dan ook enorm uit om de Era 100 te testen. De nieuwe Era 100 heeft duidelijk mijn interesse gewekt.

Het Era-portfolio

Sonos Era 100 review luidsprekerMet de nieuwe Era line-up, bestaande uit de Era 100 en Era 300, kondigt de producent een nieuw tijdperk aan. De next-gen boekenplankluidspreker (lees: de Era 100) belooft een combinatie van hoogwaardige technologie in een compact design. Het komt regelmatig voor dat marketingafdelingen het allemaal wat rooskleuriger voorstellen, maar is dat ook het geval bij de Era 100? Ik zal alvast een tipje van de sluier lichten: nee, de marketingafdeling overdrijft niet.

Als je surft naar de productpagina van de Era 100, wordt de klemtoon gelegd op onder andere het stereogeluid en een rijke bass. Als consument is het niet onbelangrijk om meer te weten over de eigenschappen, als je overweegt deze speaker aan te kopen. De vraag is: hoe heeft Sonos dit weten te realiseren – maar nog belangrijker: hoe ervaar je het als gebruiker? In deze review zal je hier meer over ontdekken.

Laat je niet misleiden door zijn grootte

De Era 100 is een compacte luidspreker die niet al te veel ruimte in beslag neemt. Met een hoogte van 18,25 cm, een breedte van 12 cm en een diepte van 13,05 cm weegt hij slechts 2,02 kg. Hierdoor kan je de luidspreker gemakkelijk in je woonkamer of slaapkamer plaatsen. Zonder dat deze te veel opvalt. Naar mijn mening is de Era 100 perfect qua formaat. Het is niet te groot en niet te klein. Eerder een compact model dat niet veel plaats inneemt en gemakkelijk ‘opgaat’ in het interieur. Het is een stijlicoon en fungeert als onopvallende geluidsbron. Als gebruiker is het fijn om een speaker te hebben die niet teveel aandacht trekt en toch kwaliteitsvol geluid kan leveren. Bovendien is deze nieuwe draadloze luidspreker van Sonos verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zwart of wit? Aan jou de keuze. De Era 100 sluit zo naadloos aan op het interieur.

De Era 100 wordt vaak vergeleken met een andere speaker uit het Sonos-gamma: de Sonos One. De One heeft een hoogte van 16,2 cm, breedte van 12 cm en diepte van 12 cm. Vergelijkbaar dus als het gaat om de grootte. Qua uitzicht en design zijn ze gelijkaardig, al zijn er kleine verschillen. Zowel in de bediening als geluidstechnisch. Later in deze review zal ik dit uitgebreider bespreken.

Het fraaie ontwerp

Het design van deze telg is fraai en stijlvol. Wat ik persoonlijk tof vind, is dat als je de Era 100 van bovenaf bekijkt, deze niet rond is. Het heeft eerder een ovaalvorm, wat een interessante eigenschap is. Bovendien gaat de grille met ‘gaatjes’ bijna over 360 graden rond. Dit creëert een luisterervaring waarbij het geluid in nagenoeg alle richtingen wordt verspreid. Als afwerking werd op de voorkant van de luidspreker het logo van Sonos aangebracht. Dit werd verticaal geplaatst.

Technisch

Sonos Era 100 review luidsprekerDe Sonos Era 100 beschikt over drie klasse D digitale versterkers die nauwkeurig zijn afgestemd op de akoestische architectuur. Ter vergelijking: de Sonos One heeft er slechts twee. Er zijn twee gerichte tweeters aanwezig. Deze zorgen voor heldere hoge tonen en een goede scheiding tussen het geluid links en rechts. Daarnaast is er één mid-woofer die verantwoordelijk is voor de weergave van de middenfrequenties en de bass. Volgens Sonos staat de Era 100 garant voor een krachtige geluidsweergave. Met deze technische specificaties is dat best mogelijk. Maar is dat ook zo in de praktijk?

Lees ook


Sonos Ray: Review soundbarSonos Ray Review soundbar

 


 

De Era 100 is een luidspreker die op de stroom aangesloten moet worden. Voor luisteraars die op zoek zijn naar volledig draadloze modellen, heeft Sonos andere speakers binnen het assortiment. Zo bestaan er luidsprekers met een geintegreerde batterij waardoor je ze overal mee naartoe kan nemen en dus onafhankelijk bent van een stopcontact. Zo is de Sonos Move een mooi alternatief, als dat is wat je zoekt.

Wat me opvalt is het ingenieuze ontwerp van de stroomstekker aan de onderkant van het apparaat. Het is heel ‘ingetogen’ en bescheiden weggewerkt. Zonder kabels die ‘uitsteken’. Stijlvol én chique. Klasse. De ontwerpers hebben duidelijk nagedacht over het design en ‘kabelmanagment’.

Veelzijdigheid op vlak van connectiviteit: flexibiliteit troef:

Compatibel met wifi en bluetooth? Check! Ik kan mijn favoriete muziek dus ook streamen. Zeer handig. Hierbij wil ik wel de kanttekening maken dat ik zelf meer gebruik heb gemaakt van de wifi-connectiviteit. In ons gezin het meest logisch om de Era 100 via wifi te gebruiken vanwege de centrale plaats in de huiskamer (waarbij sowieso wifi aanwezig is). Op deze manier kon iedereen gemakkelijk connecteren met het apparaat en eenvoudig muziek kiezen.

Later ontdekte ik dat de speaker ook bekabeld gebruikt kon worden. Iets waar ik best over te spreken was en nog steeds ben. De Era 100 beschikt namelijk over een USB-C aansluiting. Als je een speciale adapter aanschaft van USB-C naar 3,5 mm, kan je diverse geluidsbronnen koppelen zoals een platenspeler, computer, … Erg handig want op die manier wordt er nog meer flexibiliteit geboden.

Voor mij persoonlijk kwam dit het best tot zijn recht toen ik de Era 100 op mijn kamer installeerde. Persoonlijk kijk ik redelijk vaak video’s en films waarbij je natuurlijk niet wilt dat er vertraging is tussen beeld en geluid. Met deze optie wordt je in de mogelijkheid gesteld om de speaker niet alleen te gebruiken voor te streamen maar ook als een soort van desktop-speaker. Flexibiliteit troef.

Bedieningsgemak? Dat zeker!

De fysieke interface is sterk verbeterd ten opzichte van andere Sonos producten. Er is nu een capacitieve volumeregelaar waarbij het volume eenvoudiger geregeld kan worden. Met de ‘sleuf’ bovenop het product kan je ‘sliden’, en dus ook het geluidsniveau aanpassen. Het voelt er prettig. Het volume wijzigen op de tast, zonder te kijken? Dat is zeer fijn.

Sonos Era 100 review luidsprekerDe play/pauze, vorige en volgende knoppen zijn wel nog plat. Persoonlijk zou ik het leuker vinden als die ook ‘iets’ hadden – vergelijkbaar met de ‘sleuf’ voor het volume. Nu is het soms goed kijken en een beetje zoeken naar de knop.

Het instellen van de Era 100 verloopt zeer soepel via de Sonos-app. De app begeleidt je stap voor stap doorheen het proces. Zonder dat je zelf hoeft uit te zoeken hoe het werkt. Om het nog duidelijker te maken, wordt alles tekstueel uitgelegd en worden er interactieve afbeeldingen gebruikt om te laten zien wat je als eindgebruiker moet doen om de Era 100 toe te voegen. Zeker interessant voor consumenten die niet zo fan zijn van handleidingen etc., zoals mij bijvoorbeeld.

Krachtige geluidsweergave

Vanaf de eerste momenten, bij het beluisteren van de Era 100, was ik onder de indruk. Het compacte apparaat brengt het stereogeluid echt naar voren. Dankzij de (bijna) 360° geluidsweergave wordt de ruimte gevuld met muziek die best goed klinkt. De weergave is zeer ruimtelijk.

Sonos Era 100 review luidsprekerIk ben één van die luisteraars die wel houdt van een stevige bass. En dat zat er echt wel in bij deze luidspreker. Door de equalizer in de Sonos-app te gebruiken, kon ik de bass nog meer boosten en dat zorgde voor een ‘WAUW’-moment. Er zit diepgang in de bas. Zoals ik eerder al aangaf, mag je je niet laten misleiden door zijn grootte. Het is een krachtpatser van klein formaat.

Hoe ik muziek heb geluisterd met de Era 100? In eerste instantie heb ik gebruik gemaakt van de streamingdienst Spotify. Ik heb geen specifieke nummers beluisterd maar heb het apparaat vooral getest met muziek uit de categorie pop. Zowel nummers met spraak als instrumenten liet ik aan bod komen. En ik moet zeggen, alles kwam goed naar voren. Na zelf wat te ‘tweaken’ met de equalizer, was ik zeer tevreden over de geluidskwaliteit.

Lees ook


Sonos Sub Mini: Review subwooferSonos Sub Mini

 


 

Aanrader: Blade Runner van Hans Zimmer en Benjamin Wallfisch. Spring zeker eens een keertje binnen bij de lokale vakhandel om deze te beluisteren. Zo ontdek je zelf wat de Era 100 allemaal te bieden heeft.

Tijdens het testen, heb ik het volume ook af en toe open gedraaid. Ikzelf kon geen vervorming waarnemen. Het geluid blijft mooi overeind. Zelfs bij hogere volumes. Als je twee Era’s koppelt (stereo), wat mogelijk is via de Sonos-app, kan je volgens mij al een aardig feestje bouwen. Als je al hoort wat eentje kan doen…

Ik heb ook ontdekt dat de Sonos-app toegang biedt tot groot aantal online (internet)radiozenders. Dit is perfect om nieuwe muziek te ontdekken en te verkennen. Iets wat ook in mijn geval tot uiting kwam. Als je op luistergebied wel ‘avontuurlijk’ aangelegd bent, dan is de Era 100 misschien wel een leuke optie.

Uitbreidbaarheid

De kracht van Sonos-producten? Dat heeft volgens mij te maken met onder andere het eco-systeem van het merk. Alle speakers kunnen onderling verbonden worden. Is één Era 100 niet genoeg? Dan kan je een tweede koppelen.

Sonos Era 100 review luidsprekerIn de visie van de consument bieden deze connectiemogelijkheden een voordeel. Je kan een installatie samenstellen naar believen met een mix-en-match van producten. Je kan het systeem op lange termijn uitbreiden en hoeft niet in één keer een smak geld uit te geven. Zelf vind ik dit ook een grote plus. Ik ben begonnen met de Beam soundbar en kijk stilaan uit om eventueel uit te breiden.

Hoewel de Era 100 misschien niet de ideale instapper is, is het wel een uitstekend product om te ontdekken wat de fabrikant te bieden heeft. Het bedrijf is actief in meerdere prijssegmenten, wat betekent dat er voor iedereen iets te vinden is.

Vanuit mijn persoonlijke ervaring merk ik op dat Sonos-producten meer en meer opduiken in professionele omgevingen. Zo was ik laatst bij de kinesist en zag ik dat er gekozen was voor Sonos-speakers. Toen ik vroeg waarom, kreeg ik als antwoord dat het eenvoudig en gebruiksvriendelijk is en het werkt zoals het moet. De verschillende luidsprekers waren onderling met elkaar verbonden, zodat er in verschillende ruimtes verschillende muziek afgespeeld kan worden. Het is duidelijk dat Sonos met hun variatie aan producten verschillende doelgroepen aanspreken.

Onlangs heeft Sonos zelfs aangekondigd dat ze een nieuw terrein betreden met Sonos Pro. Hiermee willen ze zich richten op de zakelijke markt met een aanbod voor bedrijven. Meer informatie over deze ontwikkeling kan je vinden in het nieuwsbericht dat wij recent gepubliceerd hebben.

Duurzaamheid

Zoals aangegeven in de inleiding, zet Sonos in op duurzaamheid. Zo denkt het merk na over updates waardoor audio-apparaten nog langer meegaan, beter presteren en nog dat tikkeltje beter worden.

Ook andere fabrikanten kiezen meer en meer voor een verantwoord design. Consumenten worden zich bewust van de milieu-impact van hun aankopen. Daarom geven sommigen de voorkeur aan producenten die hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Iets waar ik mezelf ook steeds bewuster en bewuster van wordt.

Bij de Era 100 heeft Sonos enkele maatregelen genomen. Ten eerste bestaat het materiaal voor 48 procent uit PCR (post consumer recycled)-kunststof. Ten tweede is het stroomverbruik lager dan bij andere Sonos-apparaten. Dankzij geoptimaliseerde software, zowel tijdens het afspelen als in stand-by modus, wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt. Ten derde is er gedacht aan de verpakking. Sonos heeft gekozen voor papier dat gecertificeerd is door de Forest Stewardship Council. Dit materiaal is volledig recycleerbaar.

Ten slotte werd er rekening gehouden met het onderhoud en de reparatie. Door minder lijm te gebruiken en meer schroeven, heeft de fabrikant geprobeerd om het onderhoud en de reparatie van het product gemakkelijker te maken. Natuurlijk creëert het repareren van een product minder afval dan het vervangen van een product. Slim gezien.

Het verminderen van het gebruik van lijm en het gebruik van schroeven kan een stap in de goede richting zijn naar meer duurzame producten en het vergroten van de levensduur.

Spraakassistentie

De Era 100 luidsprekers zijn ontworpen met far field-microfoons die stembediening mogelijk maken. Dit betekent dat je de speaker spraakgestuurde opdrachten kan geven. De Sonos Era 100 luidspreker is enkel compatibel met de eigen spraakassistent van Sonos, genaamd Sonos Voice Control. Volgens mijn persoonlijke bevindingen, is de functie set vrij beperkt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Assistant, waarbij de mogelijkheden bijna eindeloos lijken, heeft Sonos een veel kleinere set functies. Kan je met deze functie muziek afspelen? Ja. Kan je het weer checken? Nee.

Het indicatielampje, wat de spraakassistent aangeeft, is aanwezig. Maar het is eerlijk gezegd niet zo helder als bij andere Sonos producten. Iets wat soms niet zo duidelijk was, wanneer je bijvoorbeeld een spraakopdracht geeft.

Een ander minpuntje van Sonos Voice Control: spraakopdrachten kunnen momenteel niet in het Nederlands gegeven worden. Of er in de toekomst alsnog ondersteuning voor Google Assistant komt, is momenteel nog niet bekend.

Trueplay-tuning stelt gebruikers in staat om de akoestiek van een kamer te meten en de audio-uitvoer van de Sonos-luidsprekers automatisch aan te passen. Maar wat als je een Android-gebruiker bent zoals mij? Maak je geen zorgen, hoewel de Trueplay-functie exclusief beschikbaar is voor Apple-gebruikers, heeft Sonos ook aan de Android-gebruikers gedacht. Met behulp van de ingebouwde microfoons kan je de akoestiek van een kamer alsnog meten en het geluid van de Sonos-luidsprekers aanpassen voor de best mogelijke luisterervaring.

Conclusie

Het mag gezegd worden. De Sonos Era 100 luidt inderdaad een nieuw tijdperk in. En dat inluiden, klinkt best aangenaam. Deze telg is niet alleen ontworpen om een hoogwaardige geluidskwaliteit te bieden, maar is ook een lifestyle-product dat goed past bij de moderne levensstijl van een hedendaagse consument/luisteraar.

Sonos heeft duidelijk geluisterd naar de gebruikersfeedback. Ze hebben vele verbeteringen aangebracht in vergelijking met vorige producten. De next-gen boekenplankluidspreker biedt een combinatie van hoogwaardige technologie in een compact design. Het toestel neemt niet veel ruimte in beslag, waardoor het gemakkelijk in een huiskamer of slaapkamer integreert. Het design van de speaker is fraai en stijlvol.

Er wordt een (bijna) 360° geluidsweergave de ruimte ingestuurd, met inbegrip van een krachtige bass. Het apparaat geeft geen vervorming bij hogere volumes en kan zelfs gekoppeld  worden aan een tweede Era 100. De speaker is compatibel met wifi en bluetooth. De bedrade optie, voor het aansluiten van verschillende geluidsbronnen, is een echte meerwaarde. Al zou het leuk zijn geweest mocht het accosoire, om dit mede mogelijk te maken, standaard geleverd worden bij de Era 100. De capacitieve volumeregelaar maakte regelen van het geluid nog veel gemakkelijker.

Hoewel de Sonos Era 100 een geweldig apparaat is, zijn er volgens mij enkele aspecten die verbeterd kunnen worden. Het ontbreken Google Assisant is één daarvan. Een andere: Sonos Voice Control die op dit moment beperkt is qua spraakopdracht – en ook nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Iets waar een belangstellende zeker rekening mee moet houden.

Past de Sonos Era 100 in mijn levensstijl? Ik vrees ervoor. Laat het me uitleggen. Voor mij is deze geluidskwaliteit meer dan prima, zeker als je kijkt naar de aviesprijs van de Era 100. Maar het ontbreekt een beetje aan gebruiksgemak, en dan heb ik het vooral over het ontbreken van een slimme spraakassitent. Iets wat mijn leven makkelijer maakt. Met andere woorden: ik zou het alleszins niet als een standalone product aanschaffen. Dan zou ik eerder kijken naar de Sonos One, die in mijn beleving een stuk gebruiksvriendelijker is.

Smaken verschillen natuurlijk en het kan voor iedereen anders zijn. Heb je twijfels? Dan zou ik aanraden om de Sonos Era 100 te ontdekken bij een lokale AV-winkel.

Sonos Era 100

279 euro
8.9

Prestaties

9.0/10

Prijs

10.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Functionaliteit

7.5/10

Pros

  • Goede geluidskwaliteit
  • Intuïtieve bediening
  • Uitstekende verhouding wat betreft prijs/kwaliteit
  • Fraai design

Cons

  • Beperkte Sonos Voice Control
  • Ontbreken van Google Assistant
Verkooppunten van het merk sonos